Apple je najavio nekoliko novih značajki koje bi trebale dodatno poslužiti u borbi protiv zlostavljača djece.

Očekuje se da će se ažurirane verzije iOS-a, iPadOS-a, macOS-a i watchOS a pojaviti ove godine s alatima za borbu protiv širenja takvog sadržaja. Počevši od iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 i macOS Monterey, u početku samo u SAD-u, ovi će ažurirani uređaji imati dodatne značajke za sprječavanje i upozorenje na širenje sadržaja koji predstavljaju zlostavljanje djece.

 

Roditelji i skrbnici dobivat će posebna upozorenja putem Poruka

Aplikacija Poruke moći će otkriti primanje i slanje seksualno eksplicitnih slika. U slučaju primljenih slika, one će ostati skrivene s efektom zamućenja, a mogu se vidjeti samo nakon prihvaćanja upozorenja o osjetljivosti sadržaja.

Roditelji ili skrbnici također će imati mogućnost dobivanja upozorenja ako dijete pogleda eksplicitan sadržaj unutar aplikacije Poruka koja će, prema Appleu, izvršiti analizu svih poruka koje dobivate na samom uređaju, s time da dama tvrtka navodno neće imati pristup vašem sadržaju. Ova nova značajka bit će integrirana u postojeće opcije obiteljskih korisničkih računa u operativne sustave iOS 15, iPadOS 15 i macOS Monterey.

 

Detekcija će biti moguća i unutar fotografija koje su pohranjene na iCloud alatu

Značajka koja bi trebala privući najveću pozornost je nova tehnologija koju je najavio Apple: mogućnost otkrivanja fotografija koje sadrže prizore zlostavljanja djece i koje su pohranjene u iCloudu. Ovaj će alat moći identificirati slike koje je NCMEC prethodno registrirao (američka organizacija koja je zadužena za pronalazak nestale i za otkrivanje zlostavljanja djece).

Unatoč identificiranju datoteka koje su pohranjene u oblaku, sustav će funkcionirati unakrsnom provjerom podataka na samom uređaju, što je zabrinutost na koju je Apple više puta ukazao, korištenjem posebnih identifikatora fotografija iz NCMEC-a i drugih organizacija. Prema Appleu, mogućnost identifikacije se ne mijenja u slučaju promjene veličine datoteke, pa čak i uklanjanjem boja ili promjenom razine kompresije slike.

Tvrtka neće moći tumačiti rezultate analize osim ako račun prelazi određeni stupanj (koji ostaje nepoznat) pozitivnih identifikatora. Apple je također tvrdio da ovaj sustav ima vjerojatnost pogreške manju od jedne na trilijun godišnje. Identificirajući potencijalne znakove uzbune, alat će procijeniti analizirane slike, a u slučaju da je uzbuna opravdana izvješće se šalje NCME-u, sumnjivi korisnički račun se odmah deaktivira, s time da se korisniku deaktiviranog računa ostavlja vrijeme žalbe.

Čak i prije službene objave novog alata, stručnjaci za enkripciju upozorili su na opasnost ove nove značajke, koja bi mogla otvoriti vrata za korištenje sličnih algoritama u druge svrhe, poput špijuniranja od strane svjetskih vlada s totalitarnim pretenzijama, kao i za zaobilaženje ograničenja koja postoje kod svakog ”End-to-End” sustava kriptiranja. Apple zasad nije otkrio kada bi ova mogućnost mogla postati dostupna u ostalim dijelovima svijeta, budući da još uvijek postoje neke zakonske stvari koje Apple treba riješiti.

 

Siri će također igrati važnu ulogu

U novu zbirku značajki bit će uključen također i alat Siri, zajedno sa sustavom pretraživanja u različitim operativnim sustavima, jer će sada pružati informacije o sigurnosti na mreži, uključujući veze koje će korisniku omogućiti prijavljivanje zlostavljanja djece. Kao i sve ostale značajke i ova dodatna značajka u početku bi se trebala nuditi samo u Sjedinjenim Državama, s time da nema vremenskog okvira kada će biti dostupna u drugim regijama svijeta, ako uopće i postane dostupna.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here