Mnogi korisnici imaju naviku svoje stare mobitele držati u ladicama i čuvati ih kao pričuvu ako dođe do situacije kvara na novom mobitelu. Nije rijetkost i da se stariji modeli koriste u poslovne svrhe kad su korisniku nužne samo osnovne funkcije mobitela.

Nažalost, za dio mobitela koji imaju staru verziju Androida Google ne donosi baš dobre vijesti. Google je objavio kako prestaje s podrškom za prijave na Gmail, Google Search, YouTube, Drive i ostale Google servise za Android verzije 2.3.7 i starije.

Android 2.3 Gingerbread

Android 2.3. Gingerbread bio je sedma verzija sustava koji je razvio i objavio Google u prosincu 2010., a zadnja njegova inačica 2.3.7 bila je objavljena u rujnu 2011. godine.

Dakle, svi koji koriste mobitele stare više od 10 godina trebali bi provjeriti svoju Android verziju, a žele li i dalje slobodno raditi prijave na spomenute servise morat će nadograditi svoj mobitel na Android 3.0 verziju ili kasnije inačice. Android 3.0 Honeycomb verzija bila je izašla u veljači 2011. godine.

Poruku i informacije od Googlea korisnici će dobiti u obliku elektroničke pošte gdje će biti navedeno kako podrška za Android 2.3.7 i starije verzije završava 27. rujna ove godine. Općenito podrška prestaje za Android 1.0 i 1.1., Android 1.5 Cupcake, 1.6 Donut, 2.0 Eclair, 2.2. Froyo i spomenuti 2.3. Gingerbread.

Google u poruci elektroničke pošte koju će korisnici dobiti također objašnjava kako je prekid podrške napravljen kako bi se zaštitila sigurnost svakog korisničkog računa, izbjeglo korištenje zastarjele tehonlogije te da će eventualni pokušaji prijave na servise rezultirati s obavijesti „username or password error“. Ista obavijest o grešci pojavit će se i ako korisnici pokušaju dodati ili izraditi novi Google korisnički račun, pokušaju vratiti mobitel na tvorničke postavke, promijeniti lozinku korisničkog računa ili prilikom pokušaja brisanja i vraćanja korisničkog računa.

Statistike pokazuju kako se ova promjena odnosi samo na vrlo mali broj korisnika jer manje od 1 posto aktivnih uređaja koristi Android verzije starije od Jelly Bean sustava.

Izostanak podrške za Android Gingerbread verzije prati i još jedna Googleova odluka koja će početi s primjenom sljedeći mjesec. Prestaju ažuriranja Google Play servisa za Android Jelly Bean verzije iz 2012. te 2013. godine.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here