U ovo vrijeme pandemije, sve je više onih koji rade od doma. To ima svojih prednosti, ali i mana. Jedna od njih je činjenica da ćete doma vrlo lako izgubiti fokus s posla i vrijeme potrošiti na zabavu na Internetu. Ne brinite, niste jedini. Internet je “dizajniran” da vam otme fokus. Zato postoje određene ekstenzije za web preglednike koje bi vam mogle pomoći da ostanete fokusirani.

Neka istraživanja su pokazala da čak i male distrakcije poput otvaranja i provjere privatnog emaila ili gledanja Facebooka vam mogu bez problema uzeti 20 minuta produktivnog rada. Problem je u tzv. “re-fokusu” odnosno vraćanju u fokus nakon toga. Jedini lijek za to je smanjiti digitalne distrakcije što je više moguće.

1) Unweb (Chrome)

Jedna od ponajboljih ekstenzija za web preglednik je Adblock. To je ekstenzija koja vam blokira reklame na web stranicama. To radi već godinama i radi odlično. No, danas nije dovoljno blokirati sam reklame jer web stranice imaju i druge načine kako da vas “ometu”. Tu su recommended videi, sugestije i slično. Stvari koje “bi vam se mogle svidjeti”. Pa kliknete na jednu, pa na drugu i ode vrijeme. Zato je tu “Unweb”. On radi s 19 popularnih web stranica koje uključuju – Facebook, Twitter, YouTube, Amazon, BuzzFeed, BBC …

Recimo, ako koristite Twitter i pretražite neku osobu da biste vidjeli neki čudni tweet, web stranica će vam dodatno ponuditi “related persons”, osobe koje možda želite slijediti, hashtagovi koji bi vam mogli biti zanimljivi i slično. Unweb će to sve sakriti.

Dobra stvar je što možete s jednim klikom ponovno “otkriti” sve te elemente koji su skriveni ako želite. Unweb nije jako striktan oko distrakcija, ali bi vam mogao pomoći da ostanete fokusirani na posao koji radite.

2) GrayScale The web (Chrome, Firefox)

Postoji popularna teorija između eksperata koji se bave produktivnošću koja kaže da je smanjivanje digitalne distrakcije moguće postići vrlo lako. Tehnologije su danas pune žarkih boja i cool zvukova. Ako to sve isključite, odnosno web pretvorite u crno-bijele stranice, onda su distrakcije i iskušenja manja. Ova ekstenzija radi upravo to. Web stranice vam pretvara u “grayscale” iskustvo (op.a. pogledajte sliku gore).

Dobra stvar je što pojedine web stranice, na primjer one koje vam trebaju za posao, možete izuzeti iz ove ekstenzije i one će vam biti “normalne” kao i do sada. Također, ovu ekstenziju je lako paliti i gasiti, ali ponavljamo, poanta nije da vam se nešto zabrani. Poanta je da se korisnika “demotivira” od prekomjernog posjećivanja web stranica dok radite.

Ovo je ekstenzija za Chrome, ali postoji i verzija za Firefox koja se zove “GrayScale for Tabs”. Nije baš identična ovoj, ali će poslužiti svrsi.

3) Intention (Chrome, Firefox)

Intention je još jedna ekstenzija koja želi zaustaviti vaše distrakcije. Kada ju instalirate, morate napisati koje su to web stranice koje vam uzimaju vrijeme. To su, na primjer, Facebook, YouTube, Twitter, Reddit … Također, ekstenzija će pogledati vašu povijest surfanja i pokazati vam “top listu” stranica koje posjećujete. Možda i ne znate da neku stranicu često posjećujete, odnosno nemate “osjećaj” da ju često posjećujete. To mogu biti neki news portali ili slično.

Kada pokušate otvoriti neku web stranicu koju ste stavili na maloprije spomenutu listu, dobiti ćete pop-up poruku dok se stranica u pozadini loada. Reći će vam koliko puta ste posjetili dotičnu stranicu i potaknuti vas na “bolje odluke”. Točnije potaknuti će vas da ne otvorite Facebooku peti put u zadnjih sat vremena.

Također, ako posjećujete društvene mreže tijekom “produktivnih sati”, možete klasificirati određenu aktivnost kao “productive session”. Ali prije toga morate napisati namjeru (op.a. Intention na engl. znači “namjera”) zašto želite otvoriti dotičnu web stranicu.

Tu je još nekoliko zgodnih opcija, pa vam preporučujemo da probate ovu ekstenziju. Možete definirati radne sate, pa će vas ova ekstenzija “blokirati” samo u određenom vremenu. Na primjer od 8 ujutro do 4 popodne i slično.

4) Tab Limiter (Chrome, Firefox)

Ljudska snaga volje je ograničen resurs. Možete se vi neko vrijeme odupirati iskušenjima, ali je pitanje trenutka kada ćete popustiti i umjesto da završite izvješće koje imate, otvorit ćete Facebook da vidite što objavljuju vaši prijatelji. Zato je korisno imati ekstenziju poput Tab Limitera.

Ideja iza ove ekstenzije je prilično jednostavna. Vi sami definirate koliko tabova možete imati u svom Chrome prozoru. Ili možete definirati da se broj tabova odnosi na sve Chrome prozore kako ne bi bilo “varanja” i otvaranje dodatnih prozora.

Recimo da stavite ograničenje na 10 tabova. Ako pokušate otvoriti jedanaesti, dobiti ćete upozorenje tipa: “You decided not to open more than 10 tabs”. Nakon toga će se tab zatvoriti. Dosta korisno ako zbog posla morate imati 8 ili 10 tabova otvorenih. Onda nećete moći u 5 dodanih tabova otvoriti Facebook, YouTube, Reddit, news portale i sve ostalo što inače otvarate u slobodno vrijeme.

5) Mindful Internet Use (Chrome)

Problem zašto ljudi traže “brzu zabavu” je što su često pod stresom. Onda otvore, recimo, Facebook da par minuta ne razmišljaju o stresu i poslu nego da vide što “tamo ima”. I onda se tih par minuta pretvori u 20 minuta beznačajnog scrollanja kroz feed. Umjesto da blokirate web stranice, Mindful Internet Use (MIU) ima drugačiji pristup. On želi da se zamislite u tom trenutku i zapitate se zašto posjećujete određenu web stranicu dok ste u poslu.

Zapravo, ova ekstenzija ima dvije faze u kojoj će vas pokušati “zaustaviti”. Prvo će vas tražiti da napravite nekoliko vježba disanja. Nakon toga će vam dati nasumično odabranu motivacijsku poruku. Obje faze su napravljene da vas “smire”, da očistite um i da nastavite raditi, a ne trošiti vrijeme na beznačajnu zabavu.

Ako i dalje želite posjetiti određenu web stranicu, MIU će vas pitati koliko minuta tamo želite potrošiti. Nakon isteka tih minuta će vam samo ugasiti dotični tab.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here