Trgovine aplikacija su mjesto na kojemu se mogu pronaći svakojake stvarčice: od igara pa sve do aplikacija uz pomoć kojih korisnik može nešto naučiti ili se zabaviti. Vrlo velik broj korisnika u današnjem svijetu mobilne tehnologije se uglavnom dijeli na dva tabora: pobornike Android uređaja koji svoje aplikacije nalaze u Google Trgovini i na pobornike iOS uređaja na čijem raspolaganju je Apple Trgovina.

S obzirom da su Android i iOS dvije platforme koje danas zauzimaju najveći dio kolača, teško da će netko obratiti veću pozornost na treću trgovinu aplikacijama – Windows Trgovinu. Osim ako naravno niste korisnik Windows telefona (što je, zbor različitih uzroka, sve manje i manje slučaj).

No, ako se za nešto smatra da je nedovoljno zanimljivo i samim time kvalitetno, to ne znači da je to u potpunosti tako. Istina, Android i iOS su gotovo u cijelosti preuzeli primat na tržištu mobilne tehnologije, no to ne znači da Windows Trgovina nema zanimljivih aplikacija, koje osim što su zanimljive su i poprilično korisne.

Ponukan znatiželjom, uspio sam pronaći neke zaista cool aplikacije, od kojih će se barem jedna svidjeti korisnicima, a za koje sam siguran da dobar dio korisnika Windows telefona nisu znali da postoje. O kakvim aplikacijama se radi – saznajte u nastavku!


 

Microsoft Office 356 Personal

 

 1. Microsoft Office 356 Personal

Nakon što je Microsoft odlučio lansirati svoj Windows 10 S na početku ove godine, najavio je da će sa novim Windows 10 OS-om tu biti i Microsoft Office verzija za mobilne telefone. To je u stvari značilo da bi korisnici imali pravo skinuti mobilnu verziju Microsoft Office programa za svoj WP (Windows Phone). Nažalost, dugo vremena je Microsoft Office 365 kako se zvao, bio dostupan samo za korisnike koji su imali Surface laptope.

Ipak, dobra vijest je ta što se to promijenilo. Od nedavno svi korisnici mogu otići u Windows Trgovinu i odande kupiti Microsoft Office 365 za svoje Windows pametne telefone i na taj način mogu uživati u cijelom iskustvu Microsoft Officea kao na računalima. No, prije nego što se odlučite (ako se odlučite) na ovakvu investiciju, postoji nekoliko stvari na koje trebate obratiti pozornost:

 • Moći ćete instalirati samo 32-bitnu verziju Officea.
 • COM add-inovi nisu dostupni
 • Moći ćete koristiti samo onu verziju OneNotea koja je dostupna u Windows Trgovini. Desktop verzija nije dostupna.

 

ubuntu u windows trgovini

 

 1. Ubuntu

Ne, nisam pogriješio i ne radi se o tipfeleru. Korisnici Windows pametnih telefona imaju mogućnost skinuti Ubuntu operativni sustav izravno sa Windows Trgovine. Ubuntu, operativni sustav koji je baziran na Linuxu, je postao dostupan za skidanje u Windows Trgovini sredinom srpnja.

Microsoft tvrdi da će svi korisnici, koji se odluče na skidanje verzije koja je dostupna u trgovini, uživati u tri vrlo važne prednosti koje ova verzija nudi za razliku od desktop verzije:

 • Brže skidanje – način skidanja sa Windows Trgovine znači da korisnici neće toliko dugo trebati čekati na nalaženje i skidanje nadogradnji
 • Višestruko korištenje – korisnik će moći koristiti više korisničkih ”verzija” Ubuntua i svaka od tih verzija će biti odvojena jedna od druge
 • Pokretanje više verzija u isto vrijeme – korisnik može pokretati svaku od navedenih ”verzija” Ubuntua u isto vrijeme i svaka od njih će raditi bez ikakvih problema

 

GTA San Andreas

 

 1. GTA: San Andreas

Tko kaže da sve svoje omiljene igre možete nabaviti isključivo na Steamu ili Kinguinu?

I dosad je bio slučaj da se verzije istoimenih igara nađu u Windows Trgovini. No te verzije su bile drugačije od originala po tome što, da bi bile prilagođene ograničenim mogućnostima mobitela, neke važne stvari su morale biti uklonjene, što znači da bi igra bila više orijentirana ka arkadnosti. Istina, to onda jednostavno ”nije to”, no na svu sreću to nije slučaj kod baš svih igara.

Jedna od takvih iznimaka je i Grand Theft Auto: San Andreas – igra za koju mnogi poklonici GTA franšize smatraju kako se radi o najboljoj GTA igri u povijesti GTA igara. Da, GTA: San Andreas je dostupan za skidanje sa Windows Trgovine. Ali to nije sve. Neke od drugih zanimljivih naslova koje korisnici Windows mobitela mogu skinuti su: Gears of War 4, Forza Horizon 3 i naravno- Minecraft.

 

Kodi

 

 1. Kodi

Kodi je zajedno sa Plex-om po mišljenjima korisnika, jedna od najkvalitetnijih aplikacija za kućno kino koje su dostupne na tržištu. Kodi aplikacija nudi mnoštvo mogućnosti koje su gotovo identične desktop mogućnostima istoimene aplikacije, s time da neki dodaci ipak neće raditi onako kako rade u desktop verziji.

 

FileBot

 

 1. FileBot

Aplikacije kao što su Kodi i Plex od korisnika zahtijevaju da korisnik odredi imena svega onoga što korisnik gleda ili namjerava gledati – od emisija, filmova, TV-sapunica, i ostalih stvari i to u vrlo određenom formatu.

Ovo je važno ako korisnik želi automatski u te medije očitati relevantne meta podatke, kao što su podnaslovi i slično. FileBot će sve to učiniti za vas. FileBot će sve organizirati za vas. Aplikacija koristi TheMovieDB i TheTVDB, a ako ste već upoznati sa Kodi i Plex-om, FileBot će vaše iskustvo učiniti samo bogatijim.

 

itunes i apple music na windows trgovini

 

 1. iTunes i Apple Music

iTunes nije baš popularan među korisnicima Windows telefona i to najviše iz razloga što je aplikacija dosta slova, ”prenatrpana” i što je naravno – orijentirana prema Appleu (nešto što svi ne-Apple korisnici nikako ne žele).

No, iz nekog razloga Microsoft se odlučio napraviti to da iTunes i Apple Music postanu dio Windows Trgovine i to do kraja ove godine. Vijest u vezi toga da će ove dvije aplikacije postati dio Windows Trgovine Microsoft je objavio u svibnju ove godine.

Najveća fora kod iTunesa je pristup Apple Musicu. Appleov servis za streaming glazbe sve više ugrožava Spotify i sve više postaje ugrožava mjesto broja jedan u streamingu glazbe. Svatko tko se odluči na pretplaćivanje na ovu aplikaciju će uskoro imati mogućnost slušanja njihove glazbe putem posebne Windows Store iTunes aplikacije.

 

Paint.NET

 

 1. Paint.NET

Radi se o aplikaciji koja bi vrlo brzo trebala postati dostupna u Windows Trgovini. Paint.NET bi u stvari trebala biti zamjena za Microsoft Paint, a prema mišljenjima korisnika i prema najavama, trebalo bi se raditi o najboljoj mogućoj alternativi za Paint koju će korisnici moći naći i koju će korisnici moći koristiti.

 

Spotify

 

 1. Spotify

Spotify je jedan od najpoznatijih streaming servisa na svijetu koji u sebi sadrži ogroman asortiman pjesama od najrazličitijih izvođača i bendova.

Ako ste koristili desktop verziju aplikacije, veselit će vas informacija da možete skinuti i verziju iste aplikacije sa Windows Trgovine. Obje aplikacije su gotovo iste. Jedina veća razlika je ta što će nadogradnje aplikacije sa Windows Trgovine biti dostupne izravno sa Trgovine, a ne preko aplikacije. Još jedna stvar koju treba imati na umu prilikom instalacije verzije sa Windows Trgovine jest da instalacijom Windows Store verzije ”prepisujete” i brišete već postojeću desktop verziju.

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here