Microsoft Office je vladar i apsolutni broj jedan kada se govori o uredskim programima. Ipak, to ne mora nužno značiti da je taj program automatski najbolji i za vas i da ne postoji niti jedan drugi kojeg biste mogli koristiti umjesto njega. Ako malo bolje pogledamo pronaći ćemo više od nekoliko razloga koji idu u smjeru toga zbog čega kupovina Microsoft Officea i nije baš dobra ideja (jedan od razloga je naravno i njegova cijena).

Svakako dobra stvar je što danas za gotovo svaki program (ili aplikaciju) postoji barem jedna alternativa ili zamjenski program koji je ili barem podjednako dobar ili čak po nekim stvarima i bolji od ”originala”. Slično je i kod Microsoft Officea. Danas ćemo u ovome članku nešto reći baš o tome – o najboljim alternativama za Microsoft Office koje možete skinuti i isprobati.

 

Najbolje ”online” alternative za Office

Google Docs

 1. Google Docs


Google Docs je po mnogima svakako jedna od najboljih alternativa Microsoft Officeu i program koji po mnogočemu stoji odmah iza Microsoftovog uredskog alata programa. Iako njegov naziv- ”Google Docs” može djelovati malo zbunjujuće, jer se radi o imenu aplikacije za procesuiranje riječi, Google Docs isto tako označava i kombinaciju uredskih alata, odnosno: Google Docs, Google Sheets i Google Slides.

Zašto biste htjeli koristiti Google Docs? Jedan od razloga jest taj što je program jednostavan za korištenje. Ako ga želite koristiti nećete ga trebati instalirati. Osim toga, Google Docs vam omogućuje dijeljenje datoteka s drugim primateljima bez da primatelj treba instalirati bilo kakav pomoćni program.

Sučelje programa je vrlo jednostavno i intuitivno i sve u svemu- program radi više nego dobro. Google Docs je i donekle kompatibilan s Officeom, s obzirom na to da vam program omogućuje to da uvezete .docx, .xlsx i .pptx datoteke, s time da ih nećete moći izvesti. Osim ovih Google Docs ima čitav spektar pozitivnih stvari zbog kojih bismo ga željeli koristiti.

Neke od njih su recimo do 15 GB besplatnog prostora za korištenje, uključujući Google Docs, Slides i Sheets datoteke, suradnja u stvarnom vremenu sa više od 50 suradnika, upravljanje dopuštenjima i onime što korisnici smiju, a što ne smiju raditi, integracija s ostalim Google servisima, kao što su Gmail i Google Calendar, hrpetina besplatnih formata slova, itd.

 

iWork za iCloud

 1. iWork za iCloud

I dok Appleovo korisničko sučelje iWork košta oko 10 USD po aplikaciji, korisnici mogu koristiti Pages, Number i Keynote besplatno unutar internet preglednika ako koriste iWork for iCloud (što je u biti Appleov odgovor na Google Docs i Microsoftov Office Online).

Sam iWork for iCloud po mnogočemu podsjeća na desktop verziju za Mac i kao takav ima sve ono što bismo očekivali da će jedan Mac program imati: jednostavno korisničko sučelje koje je ugodno koristiti i dovoljno fleksibilnosti za stvaranje datoteke koju god trebate. Ono što će vam trebati za korištenje ovog sučelja jest Apple ID. Sve u svemu, dosta dobro sučelje za sve korisnike Mac-a.

 

Najbolje ”offline” alternative za Microsoft Office

 

OnlyOffice

 1. OnlyOffice

Premda dosta korisnika vjerojatno nije niti čulo za ovaj program, vrijeme je da se to promijeni jer ima i zašto. Naime, radi se o programu koji ima ogroman potencijal jednoga dana postati baš onakav kako ga njegov moto opisuje: ”Moćan kao Microsoft Office i besplatan kao LibreOffice”.

Prva stvar koja će vam se svidjeti kod OnlyOffice programa jest ta što koristi iste onakve formate datoteka kao i Microsoft Office. Ako malo bolje priznamo to nije baš nešto čime se mogu pohvaliti baš svi uredski programi ovakvoga tipa. Samo korisničko sučelje je dosta jednostavno, ”čisto” i djeluje vrlo profesionalno uređeno i dotjerano, što je super stvar ako vam se ne sviđa prenatrpanost kakvom se može ”pohvaliti” gotovo svaki Microsoft Office od verzije 2007. pa na ovamo.

Jedna stvar koju korisnici trebaju imati na umu kod OnlyOfficea jest ta što je ovaj program dostupan samo u cloud verziji, što je nešto što vas ne bi trebalo previše zabrinjavati, s obzirom na vrlo velik broj pozitivnih stvari kod ovog programa, kao što su:

 • Radi se o ”open source” programu koji je u cijelosti besplatan i prilagođen za osobnu upotrebu,
 • Program sadrži jednostavno, a opet profesionalno korisničko sučelje,
 • Jednostavan uvoz i izvoz Microsoft Office datoteka,
 • Mijenjanje i dijeljenje datoteka u stvarnom vremenu,
 • I mnoge druge.

 

SoftMaker Office

 1. SoftMaker Office

SoftMaker Office je dostupan u dvije varijante – u profesionalnoj, komercijalnoj verziji koja se zove SoftMaker Office i u besplatnoj verziji koja se zove SoftMaker Free Office. Free Office je pojednostavnjena, ali opet kompletna verzija programa koja, iako nema sve funkcije koje ima SoftMaker Office opet ima voše nego dovoljno stvari koje će vam trebati i koristiti u svakodnevnom radu.

Još jedan razlog zbog kojeg je SoftMaker Office postao poznat jest zbog njegove kompatibilnosti s Microsoft Officeom, jer se radilo o jednome od prvih alternativnih programa koji je više ili manje na dobar način zamijenio Microsoft Office u gotovo svemu (recimo korisnici bez ikakvih problema mogu otvarati, snimati i uvoziti/izvoziti sve Microsoft Office datoteke bez ikakvih problema).

Korisničko sučelje je OK. Program korisnicima daje da izaberu između klasičnog i modernog izgleda, a sam program je dosta brz i učinkovit za korištenje. Svakako program kojeg se isplati isprobati i koristiti umjesto Microsoft Officea.

 1. LibreOffice

LibreOffice je jedan od onih programa za koje su vjerojatno gotovo svi čuli, jer ne samo da se radi o besplatnoj, ”open source” Office alternativi, već se radi i o programu koji je ”na tržištu” prisutan već godinama, što je samo pokazatelj kvalitete i pouzdanosti koju LibreOffice daje svojim korisnicima. I naravno, postoje verzije programa za Linux, Mac i Windows OS.

U siječnju ove godine LibreOffice je dobio 6.0 nadogradnju programa koja je uvela mnoštvo novina, otklonila neke probleme, donijela poboljšanja u vezi performansi i rada programa i velik broj ostalih stvari zbog kojih je korištenje LibreOfficea postalo još bolje i jednostavnije. Neki od najboljih aspekata LibreOfficea su:

 • Besplatan, ”open source” program dostupan za tri platforme,
 • Sadrži velik broj alata uz pomoć kojih korisnici mogu kreirati kompleksne dokumente, knjige i internetske stranice,
 • Dostupan ogroman broj predložaka i službenih LibreOffice ekstenzija.

Koji je od ovih programa najbolji i najprikladniji za vas? To je nešto što ovisi o vama samima. Ono što je svakako dobro jest postojanje alternativi i za tako važan program, odnosno zbir programa kao što je Microsoft Office. Na vama je da odaberete onu alternativu koja će vama najbolje odgovarati.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here