Vaš pametni telefon ima velik broj komponenti u sebi. Ako samo jedna od tih komponenti ne radi kako bi trebala, cijelo iskustvo korištenja uređaja može biti loše. Pitanje je – kako naći komponentu koja ne radi dobro i kako dijagnosticirati što je potencijalni uzrok problema? Ponekad je to izuzetno lako jer komponenta prestane raditi.

Bio to akcelerometar, WiFi modul, ekran ili nešto četvrto. No, većina kvarova nije baš tako očita. Zato postoje aplikacije s kojima možete napraviti dijagnostiku uređaja i probati vidjeti da li vam uređaj radi kako bi trebao ili ne. Mi smo za vas probali 4 vrlo korisne Android aplikacije, pa se nadamo da će i vama biti od koristi. O čemu se radi, čitajte u nastavku teksta …

1) Phone Check (and Test)

Phone Check (and Test)” je jedna od najboljih Android aplikacija za provjeru stanja hardvera. Ako ste na računalu ikada koristili aplikaciju CPU-Z, onda znate o čemu govorimo. Ova aplikacija vam daje kompletan pregled nad hardverom u telefonu, odnosno uređaju, ali i nudi hrpu dodatnih provjera i opcija. Neke od onih koje aplikacija radi su:

 • Low memory check and suggestions
 • Battery check and charging socket test
 • Wi-Fi and radio check
 • Audio tests for speakers, microphones, headphone jack, and volume buttons
 • Display tests, such as dead pixels and color consistency
 • GPS tracking and location testing
 • Thermal stress
 • CPU, memory, and storage stress checks

Aplikaciju, kao takvu, je izuzetno lako za koristiti. Imate opciju “Monitor” koja će napraviti osnovni pregled vašeg uređaja, dati vam određeni status i slično. U tom testu će se provjeriti opterećenje CPU-a, stanje baterije, mrežni adapter/konekcije …

Ako odaberete opciju “Guided Test” iz menija, dobiti ćete mogućnost da odradite seriju dodatnih testova. Samo iz liste testova odaberite ono što želite testirati i stisnite gumb “Test Phone”. Ono što se preporučuje da napravite prije ovih testova je da upalite WiFi, Bluetooth i NFC, te da imate barem 30 posto baterije na mobitelu.

2) Phone Doctor Plus

Phone Doctor Plus je kao odlazak liječniku … ali za vaš telefon. Ova aplikacija vam dozvoljava da pokrenete seriju testova koji će testirati hardver i kako on radi kako bi bili sigurni da svaka komponenta radi točno onako kako treba.

Ako se pitate koja je razlika u testovima između ove aplikacije i maloprije spomenute aplikacije “Phone Check”, moramo reći da i nije velika. Testovi su prilično slično, no Phone Doctor Plus ima daleko bolji UI pa će vjerojatno korisnici biti zadovoljniji ovom aplikacijom. Pokrenuli smo obje aplikacije na istom telefonu i rezultati su bili slično. Dotična aplikacija nudi 30-ak testova, a neki od njih su:

 • Movement sensors, including gyroscopes, accelerometer, and proximity sensors
 • Display tests, including dead pixels and touchscreen responsiveness
 • Cellular and network connection tests
 • Humidity, pressure, and temperature sensor tests
 • Memory, storage, and CPU benchmarking

U svakom slučaju, ova aplikacija vam jako olakšava dijagnosticiranje kvara na telefonu, ali i povremeno testiranje da vidite da li je sve u redu s uređajem. Nama se sviđa i njihov sustav “zvjezdica” koje vam govore kolika je šansa da se manja nepravilnost pretvori u ozbiljniji problem.

Spomenimo za kraj još da je odlična i provjera baterije koju nude, savjeti kako ju produžiti i mogućnost rekalibracije iste.

3) Dead Pixels Test and Fix

Dvije spomenute aplikacije mogu detektirati da imate mrtve piksele na ekranu, ali ih ne mogu popraviti. Za to trebate ovu aplikaciju – Dead Pixels Test and Fix.

Ova aplikacija će također napraviti test sličan onima koje će napraviti Phone Doctor i Phone Check. Problem s mrtvim pikselima nije jednostavan kao što se čini. Ako se radi o hardverskom defektu, ne možete ništa učiniti. Nema te aplikacije koja to može riješiti. No, postoje i “mrtvi pikseli” koji se daju popraviti, a jedan od načina je da se prolazi ciklus boja (crvena, zelena i plava), toliko puta dok se piksel ne “refresha”.

Ova aplikacija će probati riješiti probleme kod parcijalnih sub-pixel defekata, sub-pixela koji su “zaštekali”, kod piksela koji su ili pretamni ili presvijetli, te kod “fantomskih slika”. Ovaj proces može trajati od par minuta do par sati. Programer koji je razvio ovu aplikaciju savjetuje da pustite aplikaciju da radi par sati, a ako i dalje ne vidite poboljšanje da odustanete jer lijeka za popravak nema. U svakom slučaju, odlična aplikacija za pokušati popraviti ono što se popraviti može.

4) AccuBattery

Već smo pisali o tome kako sačuvati bateriju na mobitelu, jer je to jedna od komponenti koja se degradira s vremenom, bez obzira na to što vi radite s njome. Pitanje je samo hoće li se degradirati brže ili sporije. Problem s baterijom je što će do jednog trena raditi sasvim normalno, a u drugom će imati 25 posto manji kapacitet.

Ova aplikacija vam može pomoći u očuvanju baterije. I ne – ovo nije aplikacija koja će magično popraviti vašu bateriju. Takve aplikacije ne postoje. No, ova aplikacija će izvršiti listu određenih testova kako bi konstantno provjeravala stanje vaše baterije i kako bi shvatila gdje je vaša baterija u svom “životnom ciklusu”.

Nadalje, AccuBattery će vam dati korisne informacije o tome kakav je trenutačni kapacitet baterije, naspram onog kakav bi trebao biti. Tj. dati će vam informaciju koliko je baterija “istrošena”. Uz ovu aplikaciju vidjet ćete i koliko vam pojedine aplikacije troše bateriju, koliko vam se brzo troši baterija, kako ju sačuvati i slično. Pomoći će vam da malo više pažnje obratite na bateriju što je korisno.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here