U današnjem užurbanom svijetu, vrlo je važno znati pravilno raspolagati vremenom. Nažalost, malo je onih koji kvalitetno upravljaju svojim vremenom i gotovo da nema osobe koja se ne osjeća kada je da stalno u ‘vremenskoj stisci’.

Oni spretniji naučili su da upravljati vremenom mogu samo ako naprave kvalitetan plan kako će koristiti vrijeme tijekom dana. Zanimljivo, ljudi koji planiraju dan unaprijed ujedno su i uspješniji od onih koji ne rade planove. Ovi koji planiraju, u godinama iza nas koristili su razne rokovnike i bilježnice kako bi zabilježili svoje obaveze tijekom dana. No, danas se rijetko tko još služi rokovnicima i većina ih bira upravljati svojim vremenom putem aplikacija.

 

Zašto koristiti aplikacije kalendara za upravljanje vremenom?

Pametne telefone sa sobom nosimo danas posvuda i gotovo da nema situacije u kojoj nam pametni telefon nije pri ruci. Iako je to s jedne strane navika koja djelomično šteti našem normalnom funkcioniranju, s druge strane je to dobro jer možemo poboljšati neke segmente života.

Raznovrsne aplikacije pružaju nam da kontroliramo svoje svakodnevne navike i na taj način izvučemo maksimum iz našeg života. Putem aplikacija moguće je kontrolirati razne sfere života, primjerice: zdravstveno stanje, sportske aktivnosti, bilježiti zadatke i ideje, buditi se, dopisivati s prijateljima, pregledavati što drugi rade, pisati i stvarati zanimljiv sadržaj, itd. Gotovo da ne postoji područje života koje nije pokriveno nekom aplikacijom. Zapravo, poprilično smo sigurni da za sve postoji aplikacija za pametne telefone.

Vrlo korisne mogu biti aplikacije za upravljanje vremenom. Te aplikacije korisnicima omogućuju da planiraju svoje aktivnosti za sljedeći dan, tjedan ili mjesec. Na taj način korisnici stvaraju okruženje i planove koji ih tjeraju da ostvaruju sjajne rezultate kako u poslu, tako i u životu. No, ujedno pomažu korisnicima da oslobode dio svojeg vremena i da bolje upravljaju svojim vremenom.

Ako želiš bolje kontrolirati svoje navike i vrijeme, onda svakako moraš instalirati i koristiti jednu od sljedećih aplikacija (za Android):

 

Any.do

Any.do je zanimljiva aplikacija koje kombinira funkcionalnosti kalendara i to-do lista. Aplikacija je pokupila najbolje funkcije iz obje kategorije i spojila sve skupa u jednu funkcionalnu cjelinu. Any.do nudi sveobuhvatan pregled kalendara i zakazanih obaveza, a pri tome korisniku omogućava da stvara detaljne to-do liste, odnosno zadatke za obaviti.

Ova se aplikacija može povezati s nekoliko različitih kalendara. Primjerice, moguće je Any.do povezati s Google, Facebook, ali i Outlook kalendarima, što omogućuje korisnicima koji obožavaju više platformi lakšu koordinaciju i popisivanje obaveza.

Any.do izgleda fantastično i dizajn aplikacije je prilagođen Material dizajnu koji je popularan zadnjih godina. No, ono što bi moglo zasmetati dijelu korisnika jest pretplata, odnosno naplata korištenja aplikacije. Na mjesečnoj razini pretplata na aplikaciju Any.do stajat će vas do 3 dolara, što možda neće odgovarati onima koji su u potrazi za kvalitetnim i jeftinim alatom. Ipak, valja napomenuti kako se radi o sjajnoj aplikaciji koja može uvelike povećati produktivnost korisnika.

 

Google Calendar

Google Calendar je aplikacija koja je vrlo vjerojatno poznata većini korisnika, kako računala tako i pametnih telefona. Činjenica jest da je ovo najpopularniji servis za organiziranje vremena i događaja, a dostupan je putem raznih platforma. Korisnicima će se sigurno svidjeti što ovom kalendaru mogu pristupati putem računala, tableta, pametnog telefona i to bilo putem aplikacije, bilo putem online servisa.

Ono što je zanimljivo je da Google Calendar nije komplicirana aplikacija i ne sadrži mnoštvo naprednih mogućnosti, kao što je to slučaj kod drugih kalendara. Ova aplikacija omogućuje jednostavno i svrsishodno planiranje događaja i vremena i to je ono na što je u potpunosti bačen fokus.

Ipak, Google Calendar podržava neka podešavanja teme, omogućuje dodavanje dodataka kako bi se proširile mogućnosti kalendara, ali i svako malo objavi neku novu nadogradnju koja poboljšava funkcioniranje kalendara.

Aplikacija Google Calendar je u potpunosti besplatna i mogu je koristiti svi korisnici s Google računom. Još ćemo naglasiti kako mnoge druge aplikacije za organiziranje vremena uključuju upravo dodavanje Google Calendara, jer eto radi se o zbilja popularnom alatu za organiziranje vremena.

aplikacija Google-Calendar
Google Calendar

 

CalenGoo

CalenGoo je aplikacija kalendara koja se fokusira samo na bitne funkcije kalendara. Iako se djelu korisnika možda neće svidjeti što neće imati puno dodatnih značajki, potrebno je napomenuti da ova aplikacija odrađuje sjajan posao upravo na području planiranja vremena.

Aplikacija ima mogućnost povezivanja na druge kalendare, a valja izdvojiti Google Calendar i Exchange Calendar. CalenGoo ima i nekoliko dodatnih značajki pa je moguće sređivati neke stvari oko vizualnog izgleda, podešavati opcije događaja, stvarati ponavljajuće događaje, itd. No to je u suštini to, puno dodatnih funkcija nema.

CalenGoo je pogodan za timove i obitelji jer aplikacija omogućuje dijeljenje kalendara s drugima na jednostavan način. Ako vam se sviđa ovaj kalendar možete ga besplatno testirati, dok ćete za pro verziju morati izdvojiti 5.99 dolara.

 

aCalendar

aCalendar je super aplikacija kalendara, koja pokriva sve važne segmente koji bi mogli koristiti korisniku. Kao što je to slučaj i kod drugih aplikacija, aCalendar nudi pregled obaveza prema datumu, podsjetnike na zapisane obaveze, obavijesti koje korisnika usmjeruju kao kvalitetnijem i boljem izvršavanju zadataka i mnogo drugih stvari.

Što se tiče prilagodbe funkcija krajnjem korisniku i tu se aCalendar pokazao vrlo kvalitetnim. Ova aplikacija nudi mnoštvo dodatnih funkcija podešavanja, moguće je birati različite teme kalendara, planirati praznike, podešavati zadatke do detalja, itd. Također, putem aplikacije aCalendar moguće se povezati na Google Calendar, te podatke o zakazanim zadacima vući od tamo.

Zanimljivo, kreatori aplikacije odlučili su kako će 10 posto prihoda koji aplikacija zaradi odvajati za očuvanje šuma, što je vrlo pohvalna gesta. Prihod dolazi od plaćanja pro verzije aplikacije, no korisnik je u mogućnosti koristiti i verziju koja je u potpunosti besplatna.

 

DigiCal Calendar

DigiCal Calendar je vrlo kvalitetna aplikacija koja korisniku omogućava povezivanje s mnoštvom drugih servisa. Primjerice, putem ove aplikacije moguće je u kalendar uključiti razne TV rasporede, sportske događaje i još mnoštvo drugih stvari. Podaci govore kako se DigiCal Calendar može povezati s više od 500.000 različitih događaja, a sve to putem dodataka namijenjenih za ovaj kalendar.

Kalendar je odrađen sjajno i s dizajnerske strane, te uz jednostavan Material dizajn korisniku omogućuje postavljanje raznih tema, ali i tamne teme. DigiCal Calendar obiluje sjajnim funkcijama, kao što su: podrška za Google Calendar, Exchange Calendar i Outlook Calendar; informacije o vremenskoj prognozi; raznim widgetima koju upotpunjuju funkcionalnosti, itd.

DigiCal Calendar moguće je koristiti besplatno, u što je uključeno mnoštvo sjajnih značajki. No, ako želite koristiti sve funkcije koje kalendar ima na raspolaganju morati ćete nabaviti pro verziju koja košta 4.99 dolara.

digical kalendar apliakcija
DigiCal Calendar

 

TimeTree

TimeTree je kalendar zanimljiva naziva, koji se posebno dobar pokazao u situacijama kada treba koordinirati više ljudi. Iako ovaj kalendar nema puno dodatnih mogućnosti, mnogi su zadovoljni s njime jer se vrlo lako dijeli s ostalim korisnicima. Zbog toga, pogodan je za organiziranje vremena s prijateljima, parovima, suradnicima i ponekad nekim većim skupinama ljudi.

Aplikacija sadrži i nekolicinu naprednih značajki kao što su razni podsjetnici za događanja, prilagodljivi widgeti, podrška za druge kalendare i servise (Google Calendar, Apple Calendar, Outlook Calendar), napredne mogućnosti dijeljenja događaja, odnosno kalendara.

TimeTree je besplatan za korisnike, ali aplikacija sadrži reklame. Sve njegove značajke mogu se koristiti besplatno i kao takav popularan je među korisnicima koji vole dijeliti svoje zadatke i događaje s drugim ljudima.

 

Simple Calendar

Simple Calendar je vrlo jednostavna i bazična aplikacija kalendara, koja je namijenjena upravo ljudima koji teže ka jednostavnosti. Možemo reći kako se radi o potpuno drugačijem tipu aplikacije od svih prethodno navedenih. Naime, dok su svi ostali obilovali raznim funkcijama, opcijama i dodacima, Simple Calendar korisnicima ne nudi nikakvih naprednih mogućnosti.

Od mogućnosti koje posjeduje vrijedi istaknuti planiranje ponavljajućih događaja, podsjetnike na zakazane zadatke i neke widgete za lakše planiranje vremena. I to je u globalu to, nema nekih dodatnih značajki. Zanimljivo, kalendar čak nije ni u mogućnosti povezati se s drugim kalendarima i servisima.

Simple Calendar potpuno je besplatan za sve korisnike (nema ni reklama), a uz to je i otvorenog koda pa ga i drugi mogu uređivati ako za to imaju programerskog znanja. Idealan je za one korisnike koji traže jednostavan planer, koji će omogućiti brzo i efektivno planiranje vremena.

 

Zaključak

Na tržištu postoji jako puno različitih kalendara bilo u obliku servisa, bilo u obliku aplikacija za pametne telefone. Kalendari, odnosno aplikacije koje sam naveo iznad po mnogima su najbolje na tržištu, kada pričamo o korisnicima Android uređaja.

Definitivno vrijedi izdvojiti Google Calendar koji je s godinama postao lider na tom tržištu i gotovo da ne postoji osoba koja se barem jednom u životu nije susrela na neki način s tim kalendarom. Google Calendar nudi osnovne funkcije i zbog toga ga korisnici obožavaju, dok je za više naprednih funkcija pametno taj kalendar povezati s nekim drugim aplikacijama koje smo naveli.

U doba kada nepotrebno i neefikasno rasipamo svoje vrijeme, svaka pomoć oko planiranja vremena itekako dobro dođe. Aplikacije za planiranje vremena sjajan su alat za planiranje obaveza jer ih možemo nositi svugdje. Budući da danas nikuda ne idemo bez pametnog telefona, u svakom trenutku možemo znati što nam je na rasporedu i koju aktivnost imamo zakazanu u koje vrijeme. Svakako preporučujemo koristiti neku od gore navedenih aplikacija.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here