E-mail, to jest servis elektroničke pošte je u posljednje vrijeme, a posebice u posljednjih nekoliko godina sve manje u upotrebi kao sredstvo komunikacije. Ono kad koristimo e-mail jest samo u slučajevima nužde, odnosno kada trebamo komunicirati na ovakav način (što je najčeće u poslovnom svijetu).

To nije iznenađenje s obzirom na to da se danas puno više i puno češće kao načini i sredstva komunikacije koriste društvene mreže kao što je recimo Facebook ili servisi kao što su Viber, Skype, WhatsApp.

Ipak, bez obzira na to što je e-mail dosta zastario, to ne znači da nam on ne može poslužiti za puno korisnih i dobrih stvari za koje možda niti ne znamo. E-mail se može koristiti za puno više toga od običnog slanja/primanja e-pošte, i ostalih željenih (i neželjenih) stvari koje nam mogu stići u inbox ili pretinac.

Koje su to stvari koje još možemo raditi preko naših e-mail servisa? U nastavku članka ćemo navesti čak sedam korisnih i cool stvari koje vi kao korisnik e-mail servisa možete raditi.


 

SMS Backup & Restore

Možete slati tekstualne poruke

Iako se slanje tekstualnih poruka sa e-mail korisničkih računa može činiti pomalo bespotrebnim, dobro je znati da to možemo raditi putem e-maila (pogotovo u situacijama kada naši pametni telefoni nisu blizu nas, a u potrebi smo i trebamo pod hitno poslati nekome SMS poruku).

Kako poslati tekstualnu poruku putem e-maila? Dosta jednostavno. Sve što trebate učiniti jest otvoriti predložak nove e-poruke i unesite broj primatelja SMS poruke u dio gdje inače unosite adresu. Adresa primatelja se obično podudara s brojem teleoperatera.

Vjerojatno nećete često koristiti ovaj način slanja SMS poruka, ali opet, ako vam se ukaže potreba, a pametni uređaj vam nije u blizini, dobro je znati da se i na ovakav način može poslati tekstualna poruka.

 

Možete objaviti na društvene medije

Internetske stranice kao što su na primjer Facebook ili WordPress će vam dati posebnu e-mail adresu nakon što otvorite korisnički račun na tim stranicama. Obično ćete te adrese pronaći izlistane ili napisane na stranici postavki korisničkog računa.

Ono što je dobro i ono što isto tako možete učiniti ovdje jest to da možete ažurirati svoje statuse ili ono što vam piše u blogovima (ako ih imate) tako što ćete slati e-mail na te adrese. To vam isto tako može biti od velike pomoći ako biste nešto htjeli objaviti ili napisati, a trenutno se ne možete ulogirati u svoj korisnički račun.

Ovisno o tome kakvu platformu koristite, možda ćete trebati neke postavke promijeniti ili prilagoditi kako biste mogli koristiti ovu mogućnost, s time da ako je sve OK, načini kako se ovo radi su slični kao kada šaljete tekstualnu poruku.

Samo počnite novu e-poruku (odnosno predložak), a adresu upišite u traku pored ”To” (ili ono kome poruku šaljete). Ono što isto tako možete učiniti jest to da na ovakav način možete objavljivati i fotografije i video-isječke (samo ih šaljite kao primitke ili attachmente).

 

Možete učitavati datoteke

Neke internetske stranice (kao što su recimo Flickr ili Box) će vam dopustiti da učitavate (ili uploadate) sve svoje datoteke putem elektroničke pošte. Slično kao i kod Facebooka ili/i WordPressa, slanje datoteka kao primitaka elektroničke pošte na posebnu adresu će ih učitati na vaš korisnički račun.

Ove postavke za adresu ćete pronaći recimo na Flickr-u. Ako biste htjeli učitati korištenjem elektroničke pošte korištenjem Box-a, to ćete moći učiniti na način da promijenite postavke svakog direktorija (ili mape) u koju želite učitati svoje datoteke. To možete učiniti tako što ćete otići pod direktorij, kliknuti na ”Više” ili ”More” – ”Properties” ili ”Svojstva” – ”Email options ili Svojstva elektroničke pošte” – Allow uploads to this folder via e-mail – Allow.

 

google-hangouts-voip

Možete imati videopozive

Još jedna dobra i vrlo korisna stvar koju možete raditi u svom e-mailu (izuzev slanja i primanja e-pošte i tekstualnih poruka i ostalih mogućnosti koje sam već napisao u članku) jest to da svoj e-mail možete koristiti i za videopozive. Bez obzira na to želite li koristiti e-mail kako biste putem njega zvali obitelj, prijatelje ili poslovne kolege, to možete učiniti.

Ako imate Gmail i Google+ korisnički račun, ono što možete učiniti jest da možete pokrenuti Googleovu platformu za komunikaciju koja se zove Google Hangouts. Platformju je moguće pokrenuti izravno sa inboxa ili pretinca servisa elektroničke pošte.

Samo kliknite na ime koje se nalazi na popisu vaših kontakata (koji se pak nalazi s lijeve strane) i nakon toga kliknite na ikonicu za videopoziv kako biste započeli uspostavljanje videopoziva s kontaktom na koji ste kliknuli.

Microsoft će svojim korisnicima ponuditi nešto slično. Naime, ako ste korisnik Microsoft Outlooka, možete sa inboxa izravno pokrenuti Skype. Kliknite na ikonu Skypea (ona se nalazi u gornjem, desnom kutu zaslona) i nakon toga kliknite na znak plus kako biste započeli s novim razgovorom. Nakon toga potražite osobu s kojom želite započeti razgovor i vidite je li ta osoba dostupna na internetu.

 

Poništite slanje elektroničke pošte

Možda će vam se ponekad dogoditi da ćete ili poslati pogrešan e-mail pogrešnoj osobi, da će e-mail imati greške ili nešto treće, uglavnom da će vam se dogoditi nešto zbog čega ćete požaliti što ste poslali e-mail. Tu do izražaja dolazi mogućnost poništavanja slanja.

Google je dodao ovu mogućnost svim svojim Google korisničkim računima još od 2015. Microsoft je omogućio vlastitu mogućnost poništavanja slanja poruka, što znači da ćete moći poništiti slanje bez obzira imali li Microsoftov ili Google korisnički račun.

gmail Enable Undo Send

Kako biste mogućnost poništavanja poslanih poruka omogućili unutar Gmaila idite pod Settings – Undo Send – Enable Undo Send – i ovdje odaberite vrijeme za poništavanje slanja poruke. Kod Outlooka trebat ići isto tako pod Settings – Options – Mail – Undo Send i isto tako odaberite vrijeme odgode slanja.

 

Možete pohraniti svoje podatke

E-mail korisnički račun možda baš i nije najsigurnije mjesto za pohranjivanje podataka kojeg biste se sjetili, ali ono što je odlično kod ovakvog načina pohrane jest brzina i pohranjivanja i pristupa tim pohranjenim podacima.

Isto tako e-mail korisnički računi u sebi imaju jako puno dostupnog prostora (Gmail, Google Drive i Google+ je 15 GB, dok recimo Microsoft nudi 15 za Outlook i 50 GB ako koristite Office 365 Home ili Office 365 Personal pretplatu, s time da Yahoo Mail nudi do čak 1 TB prostora za pohranjivanje) što je nešto što se svakako treba iskoristiti.

 

Možete kontrolirati svoj Smart Home

Vjerovali vi to ili ne, ono što isto tako možete učiniti jest da možete povezati sve uređaje koji su povezivi s internetom (kao što su pametni prekidači, žarulje i brave) s vašim e-mail računom. To je moguće zahvaljujući besplatnom i vrlo korisnom internetskom servisu koji se zove IFTTT koji će vam omogućiti stvaranje posebnih ”appleta” za takve načine povezivosti.

WeMo Slow Cooker
WeMo Slow Cooker

Prvo trebate stvoriti novi applet. Nakon toga postavite svoj e-mail kao nešto što će pokretati neki od pametnih uređaja kao što su WeMo, Light Switch, WeMo Slow Cooker ili Phillips Hue. Ako pošaljete e-mail na ”trigger@applet.ifttt.com” vaš pametni uređaj će pokrenuti bilo koju akciju koju ste specificirali kada ste kreirali applet.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here