Iako Google Chrome i dalje najveći udio u tržištu web preglednika, to ne znači nužno da je najbolji za vas. Dapače, možda je Chrome nekada i bio najbolji i najnapredniji web preglednik, no je li to istina danas? Ne mora biti. Možda ćete biti sretniji da koristite neki drugi web preglednik.

Mozillin Firefox je i dalje najveći rival Chromeu, a mi vam donosimo šest razloga zašto biste trebali razmotriti prelazak s Chromea na Firefox. Naravno, s ovim razlozima se možete, a i ne morate složiti. Taj dio ostavljamo na vama, ali ćete vidjeti da Firefox ima mnoge prednosti nad Chromeom.

1) Firefox koristi (mnogo) manje memorije nego Chrome

Jeste li jedna od onih osoba koje konstantno imaju otvoreno hrpu tabova u web pregledniku? Na sreću, ako koristite Firefox, ne morate se brinuti oko toga. Google Chrome uzima veliku količinu RAM-a kod takvog “ponašanja”, te to vodi do lošijih performansi računala.

Chrome kreira dodatne procese svaki puta kada otvorite novi tab i novu stranicu, te svaka od njih ima svoju memoriju. S druge strane, Firefox koristi 4 procesa dok ga koristite. To znači da će Chrome, s otvorenih 20 tabova, imati pokrenuto 20 internih procesa, a Firefox uvijek maksimalno 4. Spomenuti Chrome procesi su tu da vam maksimiziraju performanse u web pregledniku, ali to ima hrpu negativnih strana. Kao što smo rekli, troši hrpu memorije, kao i bateriju ako ga koristite na laptopu.

Ako vam računalo šteka dok koristite Chrome jer imate malo RAM-a, ne morate trošiti novce na povećanje memorije. Jednostavno probajte koristiti Firefox i vidjeti kako vam onda računalo radi.

2) Firefox je prigrlio “open source mindset”

Mozilla Firefox je open source alat. Samom time ga je lakše prilagoditi da bude kompatibilan s drugim preglednicima, te “brine” o otvorenom webu. Firefox je “otvorio” svoj programski kod svakome tko ga želi koristiti, dok god poštuje određenu licencu. Također, dao je mogućnost programerima da eksperimentiraju s kodom i rade što žele za svoje potrebe.

Nadalje, Firefox ima javni “roadmap”, odnosno mapu s novim mogućnostima koje dolaze u budućnosti, a za mnoge su zaslužni programeri koji na ovome rade u slobodno vrijeme. Zajednica je ta koja jača Firefox i čini ga boljim svaki dan.

Da ne govorimo da Firefox nema nikakvih “back doorova” i sličnih mehanizama s kojima mogu kompromitirati vašu privatnost.

3) Firefox brine o vašoj privatnosti

Ako želite web preglednik s kojim imate više kontrole nad svojim podacima i što se od vaših podataka koristi, Firefox je odličan izbor. Sa svakom novom verzijom, privatnost se poboljšava, te možete biti sigurni da je privatnost korisnika top prioritet. Uz to, Firefox će se potruditi da imate I najbolje moguće iskustvo korištenja.

Spomenimo još da Firefox ima ugrađen i “tracker blocker” koji blokira skripte i razne “trackere” koji vas pokušavaju pratiti, kao i crypto minere koji bi htjeli iskoristiti vaše računalo za rudarenje kriptovaluta.

Ako uložite malo vremena, pogledajte što sve nude u svojim postavkama. Možete jako puno toga izmijeniti i prilagoditi svojim potrebama, a tiče se vaše online privatnosti.

4) Firefox dozvoljava više prilagodbe vašim potrebama

Razina prilagodbe web preglednika je još nešto što odvaja Firefox i Chrome. Svaki web preglednik zasnovan na Chromeu izgleda skoro pa identično. Čak i na drugim platformama i uređajima. Ono što na Chromeu možete “prilagoditi” je toolbar, te sakriti ili prikazati par ikonica u address baru.

Firefox može više od toga. Osim što možete pomicati stvari ukrug, možete i dodati razne “skinove”, te promijeniti generalni izgled preglednika. Možete mijenjati boje, dodavati add-onove koji će vam pomoći izmijeniti izgled Firefoxa itd. Morati ćete se malo poigrati, no svašta možete napraviti da biste Firefox prilagodili sebi i svojim potrebama.

5) Firefox daje unikatno iskustvo

Chrome ima ogromnu kolekciju ekstenzija, ali Firefox ima neke unikatne mogućnosti koje nisu dostupne Chrome korisnicima. Neke od tih ekstenzija su toliko dobre, da kad ih probate i shvatite koliko su korisne, više nećete htjeti nazad na Chrome.

Jedan od najboljih primjera je “Multi-account containers”. To je ekstenzija koja vam dozvoljava da se na jednu web stranicu, recimo, logirate s dva različita korisnička računa. Na primjer, ako imate više Twitter korisničkih računa, možete se logirati sa svim njima u isto vrijeme. U istom web pregledniku. Probajte to napraviti na Safariju, Chromeu, Operi …

Multi-account containers vam dozvoljava da svaki tab bude svoj “kontejner”, te da u jednom tabu budete logirani s jednim korisničkim računom, a u drugom tabu s drugim korisničkim računom. Nama je to odlično i za Google račune koje imamo, za Twitter, te mnoge druge stranice gdje imamo više računa.

6) Firefox može gotovo sve što i Chrome

Na kraju dana, različitosti između web preglednika i nisu toliko ogromne. Prosječnom korisniku je vjerojatno svejedno ako ga nije briga za potrošnju resursa ili privatnost. Jer ako gledate korisnost oba preglednika, oni su jako slični. Drugim riječima, ono što možete u Chromeu, možete i u Firefoxu. I obrnuto.

Želite sinkronizirati tabove, bookmarke i profile na više uređaja? Želite razviti web stranicu i treba vam dobar debugging alat s kojim možete i istraživati elemente na web stranici, te vidjeti podatke u konzoli? Želite sandbox mogućnost da izbjegnete dobivanje malware sa sumnjive web stranice? Želite pratiti performanse?

Chrome vam može sve to omogućiti. Isto kao i Firefox. Stoga, na kraju dana, odluka je samo na vama. Ali ponekad i sitnice mogu odlučiti.

 

Piše: B.P.

2 Komentari

  1. Firefox ima i ugrađeni screenshot alat. Koliko se sjećam Chrome to nema ugrađeno, barem ne kad sam ga ja zadnji put koristio. Još nešto što volim kod Firefoxa je da se svi videi na webstranicama mogu otvoriti i u posebnom prozorčiću pa se mogu gledati istovremeno kad se radi i nešto drugo na računalu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here