Obožavate voziti bicikl i tražite super aplikaciju koja će vam pomoći pratiti vožnje i ostvarivati bolje rezultate? Treba vam kvalitetno aplikativno rješenje uz koje ćete svoje iskustvo vožnje bicikla podići na višu razinu?

Bicikl postaje sve omiljenije prijevozno sredstvo u Hrvatskoj, a događanja oko socijalnog distanciranja zbog koronavirusa – mogla bi još dodatno podići popularnost bicikliranja. Biciklisti, bilo rekreativni bilo profesionalni, širom svijeta voze svoje bicikle i iz mjeseca u mjesec unapređuju svoje rezultate.

Danas je puno lakše pratiti i ostvariti napredak u bicikliranju – zahvaljujući mnogim aplikacijama i digitalnim sustavima koji su nam na raspolaganju. Primjerice, putem aplikacija možete postaviti vaše biciklističke ciljeve, pratiti napredak i statistiku, planirati nove rute, itd.

Mogućnosti za bicikliste je mnogo, baš kao i aplikacija koje su dostupne na tržištu. Stoga, mnogi često ne znaju koju aplikaciju za bicikliranje odabrati – a koja će se najbolje uklopiti u njihov biciklistički život.

Odlučili smo za vas istražiti što sve nude aplikacije za bicikliranje te vam u nastavku teksta donosimo popis aplikacija s opisom karakteristika. Evo koje super aplikacije biste trebali isprobati želite li bolje iskustvo bicikliranja:

 

aplikacija strava bcikliranje

Strava

Strava je vjerojatno jedna od najpopularnijih aplikacija u svijetu biciklista, ali i ostalih vrsta rekreativaca. S velikim brojem preuzimanja i korisnika – ova je aplikacija s godinama postala jedna od predvodnica aplikativnog društva među biciklistima. No, Strava je svoju popularnost stekla sasvim zasluženo – jer korisnicima donosi mnoštvo mogućnosti koje se jednostavno i kvalitetno mogu koristiti u svakome trenutku.

Mnogi korisnici Strava aplikaciju koriste isključivo kako bi pomoću GPS-a pratili svoje rute koje voze. No, Strava ima omogućuje da odvožene vožnje stave na svojevrsnu mrežu na kojoj mogu rezultate uspoređivati s drugim korisnicima. Također, Strava automatski raspoređuje vaše rezultate ovisno o vašem napretku koji ostvarujete – što može biti itekako korisno za postizanje bržih i boljih rezultata.

Osnovna verzija Strava aplikacije dolazi besplatno, no korisnici na raspolaganju imaju i mogućnost kupnje premium izdanja aplikacije. Konkretno, premium izdanje nosi naziv Strava Summit i donosi pregršt sjajnih mogućnosti – među kojima definitivno vrijedi istaknuti sjajnu post-analizu odvoženih vožnji. Dakle, pomoću aplikacije možete napraviti detalju analizu svoje vožnje – što će vam pomoći u ostvarivanju boljih rezultata u budućnosti.

No, mogućnosti aplikacije tu ne staju. Uz Strava aplikaciju možete planirati svoje buduće vožnje, možete vidjeti koliko brzo vozite određene dijelove staze, također se možete povezivati s vašim prijateljima i komentirati te lajkati njihove vožnje, itd. Uz to što Strava aplikaciju možete koristiti na pametnim telefonima, ista se može koristiti i na novim Garmin Edge i Wahoo uređajima. Za kraj, Strava aplikaciju možete preuzeti na svoje iOS i Android uređaje te uživati u sjajnim funkcijama koje ova popularna aplikacija donosi.

Wahoo Fitness

Wahoo Fitness

Wahoo Fitness možda nije jedna od najljepših aplikacija na svijetu, ali donosi ogromnu količinu podataka koje biciklistu mogu pomoći u boljem savladavanju novih prepreka i staza. Wahoo Fitness aplikaciju moguće je povezati s raznim uređajima putem bluetooth veze – te na taj način prikupljati razne podatke o rezultatima koji se ostvaruju bicikliranjem.

Primjerice, Wahoo Fitness možete povezati sa senzorima za praćenje broja otkucaja srca, zatim je možete upariti sa senzorima za praćenje brzine, senzorima za praćenje udaljenosti, itd. Također, posebno je zanimljivo to što se Wahoo Fitness može povezati i s drugim aplikacijama (npr. Strava, MyFitnessPal, MapMyFitness, itd.) te se na taj način dobivaju još kvalitetniji i sveobuhvatniji podaci – koji se mogu dijeliti s navedenim aplikacijama.

Ako ste tip osobe koji voli pratiti i analizirati mnogobrojne podatke kako biste napredovali u ostvarivanju rezultata bicikliranja – onda je ova aplikacija fantastičan izbor za vas. Unutar aplikacije nalazi se čak osam odvojenih sekcija za analizu raznih vrsta prikupljenih podataka – a može se koristiti i GPS funkcija. Aplikacija Wahoo Fitness je besplatna za preuzimanje, a može se koristiti na iOS i Android uređajima. Valja naglasiti kako osim mjerenja vanjskih ostvarenja na biciklu, putem ove aplikacije možete mjeriti i rezultate ostvarene na sobnom biciklu.

 

aplikacija mapmy ride bicikliranje

Map My Ride

Map My Ride je također vrlo popularna aplikacija, a iza koje stoji poznati brend Under Armour. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da se ova aplikacija može koristiti za mjerenje čak 600 različitih oblika fizičke aktivnosti. Iako je korisnici zahvaljujući tome mogu koristiti u svakome trenutku za mjerenje bilo čega, činjenica jest da se uglavnom najviše koristi upravo za mjerenje rezultata ostvarenih na biciklu.

Osnovna verzija aplikacije je besplatna za korisnike, a postoji i premium verzija koja košta 5.99 dolara mjesečno ili 29.99 dolara godišnje. Aplikacija je do sada uspjela prikupiti više od 40 milijuna korisnika što samo potvrđuje kako se radi o iznimno kvalitetnoj aplikaciji koja korisnicima osigurava sve što im je potrebno za praćenje fizičke aktivnosti.

Pomoću Map My Ride aplikacije možete planirati, odnosno kreirati vožnje na koje planirate otići. Također, možete detaljno pratiti vožnje koje su u tijeku, nakon čega te iste vožnje možete spremiti i analizirati ostvarene rezultate. Jedna od zanimljivijih opcija svakako jest traženje ruta koje su prethodno odvozili drugi korisnici – čime se stvara vrijedna zajednica biciklista koji si međusobno pomažu.

Nadogradnjom na premium verziju aplikacije otvara vam se čitav niz novih mogućnosti. Primjerice, možete pristupiti personaliziranim treninzima i planovima za poboljšanje forme. Također, dobivate live performanse vožnje, kao i audio uputstva – kako biste došli do što boljih rezultata i vožnji.

Kao i kod drugih aplikacija, Map My Ride vam omogućava da svoje rezultate dijelite s drugima. Odnosno, možete se povezati s ostalim biciklistima te lajkati njihove vožnje, pisati komentare podrške, itd. Uza sve to, Map My Ride se može povezati s mnogim uređajima za fitness (npr. Fitbit, Garmin, MyFitnessPal) – čime dobivate još potpuniju sliku svojih biciklističkih ostvarenja. Aplikaciju možete preuzeti na svoje Android i iOS pametne telefone.

Komoot

Komoot

Komoot je vrlo kvalitetna aplikacija koju mnogi vole uspoređivati s popularnim Google Maps-om. Dapače, mnogi kažu kako je Komoot aplikacija zapravo Google Maps za bicikliste. Dakako, Google Maps ima mnoštvo fantastičnih stvari i funkcija te je planiranje i provođenje putovanja (bilo kojim prijevoznim sredstvom) jednostavno i kvalitetno. Ipak, Komoot je fokusiran samo na bicikliranje – i zbog toga je možda poželjniji izbor za same bicikliste.

Komoot koristi blagodati OpenStreetMap baze podataka, zahvaljujući kojoj vam osigurava da možete planirati svoja kraća ili duža putovanja biciklom. Prednost ove aplikacije jest što će vam pomoći u kreiranju najpogodnije rute – koju će biti jednostavno i zanimljivo odvoziti biciklom. Nakon što odaberete početnu i krajnju točku vaše biciklističke rute – dobiti ćete mnoštvo vrijednih podataka, kao što su: koliko je ruta zahtjevna, koliko vam snage i kondicije treba, koje će se prepreke naći na ruti, koliko ima teških uspona, itd.

Nakon što započnete bicikliranje Komoot će vas kvalitetno pratiti te će vam prikazivati podatke o vašoj brzini, udaljenosti koju ste prošli i koju još trebate proći, a omogućit će vam i promjenu rute ovisno o mjestima koje biste voljeli posjetiti. Možemo reći kako u ovoj aplikaciji dobivate zaista sjajan skup alata za planiranje i voženje biciklističkih ruta. Aplikaciju možete preuzeti besplatno na Android ili iOS pametne telefone, a dostupna je i premium verzija za opsežnija planiranja ruta.

 

aplikacija za bicikliranje cycle meter

Cyclemeter

Cyclemeter je aplikacija koja donosi mogućnosti ciklokompjutera na vaš pametni telefon. Ciklokompjuteri su iznimno popularne naprave koje mnogi biciklisti stavljaju na svoje bicikle kako bi pratili kilometre koje su prešli na bicikli i rezultate koje su ostvarili. No, želite li pratiti svoja ostvarenja na biciklu više vam ne treba ciklokompjuter jer sada na raspolaganju imate Cyclemeter aplikaciju.

Cyclemeter aplikacija prati sva zbivanja tijekom vašeg bicikliranja te stvara vrijednu bazu podataka koju kasnije možete analizirati. Baza podataka stvara se direktno na vašem pametnom telefonu – zahvaljujući čemu vam ne treba veza na internet kako biste kolektirali i analizirali podatke.

Uz to što prikuplja podatke o vašoj vožnji kao što su brzina, udaljenosti i prosječno kretanja, ova aplikacija ima integriran Google Maps sustav – pa vam osigurava snalaženje na ruti, ako se kojim slučajem negdje izgubite. Aplikaciju je moguće i povezati na razne druge digitalne kanale kako biste s vama dragim ljudima dijelili podatke. Primjerice, Cyclemeter možete povezati sa Stravom, Facebookom, Twitterom, itd. Aplikacija je besplatna za korištenje i može se preuzeti na iOS i Android uređaje. Unutar aplikacije nalaze se određene dodatne funkcije koje je moguće kupiti za male novčane iznose.

 

Zaključak

Vožnja bicikla bi sama po sebi trebala biti opuštajuća i zabavna. No, uz korištenje aplikacija za bicikliste tu vožnju možete učiniti i kompetitivnom – te sebi omogućiti da kroz određeni period napredujete i ostvarujete bolje rezultate. Bolji rezultati uglavnom znače i veće pogodnosti za zdravlje, odnosno bolju zdravstvenu sliku.

Iznad smo nabrojali 5 sjajnih aplikacija za bicikliste, koje se uglavnom razlikuju po svojoj osnovnoj namijeni – ali u končanici sve brinu o tome da vožnja bicikla bude što bolja, ugodnija i zanimljivija. Dakako, postoji tu još mnoštvo sjajnih aplikacija za bicikliste, ali ovo iznad je 5 koje mnogi smatraju najpopularnijima i najboljima – u području za koje su zadužene.

S obzirom na to da mnogi nagovještaju kako će broj vozača bicikla u narednom periodu narasti (posebice u gusto naseljenim gradovima) vjerujemo da će mnogi krenuti u potragu za aplikacijama. Prije nego što krenete u daljnju potragu, savjetujemo da isprobate aplikacije iznad s naše liste. Želimo vam puno sreće i zadovoljstva u bicikliranju i nadamo se da će vaše aplikacije za bicikliranje brojati što više kilometara.

Piše: Marko Županić

1 komentar

  1. Kada vozim bicikl koristim Bike tracker aplikaciju koju sam skinula sa Huawei AppGallerya. Aplikacija ima puno korisnih funkcija kao što su praćenje brzine, vremena, kalorija, nadmorske visine itd.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here