Aplikacije za putovanje postale su sastavni dio svakog ozbiljnog putnika. Gotovo da više ne postoji osoba koja kreće na put, a da pri tome ne koristi neke aplikacije, koje joj olakšavaju pakiranje, sam transport ili istraživanje destinacije na koju pristigne.

U prvom dijelu članka pobrojali smo 12 super aplikacija koje će vam pomoći u kvalitetnom organiziranju i realiziranju putovanja, a u ovom drugom dijelu slijedi nastavak te liste. U nastavku vas očekuje još 12 aplikacija koje bi trebali instalirati na vaš pametni telefon, ako želite bezbrižno i kvalitetno putovati.

WiFi Map

Kada putujete u neke udaljene zemlje, naknade za korištenje mobilne mreže znatno rastu. Iako je Europa tome stala na kraj prošle godine, putnici koji se upute u svijet još će uvijek morati plaćati visoku cijenu za pozive, ali i prinos mobilnih podataka. Stoga se kao savršeno rješenje nameće korištenje WiFi mreže, koja je danas dostupna gotovo na svakom koraku u razvijenim sredinama.


Da biste u svakom trenutku znali gdje se nalazi dostupna WiFi mreža brine se aplikacija WiFi Map. Radi se o interaktivnoj karti na kojoj su označene WiFi mreže diljem svijeta. No, uz same oznake mreža nalaze se i podaci za logiranje kako bi se korisnik mogao bez dodatnog raspitivanje jednostavno spojiti na internet. Dostupne WiFi mreže možete pretraživati po lokaciji, traženjem na karti ili možete zatražiti da vam prikaže najbližu WiFi mrežu. Super stvar je da aplikacija WiFi Map radi i offline, što korisniku bez interneta znatno olakšava posao traženje veze na internet.

Aplikacija je besplatna i dostupna je za iOS i Android uređaje. Korisnici koji je instaliraju u mogućnosti su dodavati i vlastite WiFi mreže na koje nalete prilikom nekog putovanja.

 

Encrypt.me

Encrypt.me ne pripada među tipične aplikacije za putovanje, jer se radi o aplikaciji koja krije vaše podatke kada ste spojeni na neku internet mrežu. No, ova se aplikacija našla na popisu iz razloga što vas štiti od raznih nepodopština kada koristite mreže koje nisu provjerene. Ova se aplikacija savršeno nadovezuje na WiFi Map koju smo opisali u prethodnom odlomku, jer vam pomaže u kvalitetnoj zaštiti vaših podataka kada se spajate na neku nepoznatu WiFi mrežu.

Aplikacija Encrypt.me bazirana je na principu slojeva koje stvara prilikom pristupa nekoj internet mreži, što znači da između vašeg uređaja i rutera postoji određeni sloj zaštite koji štiti vaše podatke. Dakako, podaci se enkriptiraju i na taj način postaju neprepoznatljivi za sve koji se pokušavaju ubaciti u vašu vezu. Ovom biste aplikacijom trebali zaštiti sve vaše podatke prilikom povezivanje na nepoznate mreže, a vjerujem kako ste svjesni kako to može biti iznimno važno posebice ako na uređaju imate osjetljive podatke.

Aplikaciju Encrypt.me možete preuzeti na Android i iOS uređaje. Dostupna je potpuno besplatno u 14-dnevnom periodu testiranja, dok ćete je na dalje trebati plaćati 9.99 dolara mjesečno.

 

WhatsApp

Pozivi i poruke u roamingu mogu biti itekako skupi pa putnici u udaljene krajeve uvijek vole pronaći neku alternativu. S razvojem interneta i dostupnošću raznih mreža bilo mobilnih, bilo lokalnih, porasla je potražnja za aplikacijama putem kojih se pozivi i poruke mogu obavljati potpuno besplatno. Dovoljno je samo da ste spojeni na internet i s korisnicima možete komunicirati na razno razne načine.

U moru raznih aplikacija za tu svrhu svakako vrijedi istaknuti WhatsApp, koji danas broji ogroman broj korisnika. Radi se o aplikaciji iza koje stoji Facebook, a koja je postala osnovno sredstvo komuniciranja mlađih generacija i možemo reći – izgurala standardne pozive i SMS na samu liticu izumiranja. Da biste koristili WhatsApp na putovanju dovoljno je da pronađete kvalitetnu internet vezu (WiFi) i da imate instaliranu aplikaciju. Nakon toga svoje prijatelje, poznanike i sve ostale znatiželjnike možete nazvati, poslati im tekstualne ili video poruke, a dozvoljeno je slanje fotografija i dokumenata. Dakle, možete slati sve što vam padne na pamet i sve to potpuno besplatno.

WhatsApp aplikaciju možete preuzeti besplatno na Android i iOS uređaje.

Kayak

Kayak je još jedna u nizu aplikacija koje služe za pronalazak i rezervaciju smještaja, letova, ali i rentanje automobila. Radi se zapravo o putnom asistentu koji vam pomaže u osmišljavanju i kreiranju putovanja ovisno o destinaciji na koju želite putovati. Aplikacija analizira zbivanja na tržištu te vam vrlo zorno prikazuje koje su ponude najpovoljnije, kada je pametno kupiti kartu ili rezervirati smještaj.

Super stvar kod ove aplikacije jest i to što prati zbivanja s rezerviranim letovima. Konkretno, to znači da aplikacija prati gdje se nalazi vaš avion i kada će zaista krenuti vaše putovanje. No, uz hendlanje leta, Kayak se brine i o svim drugim segmentima putovanja i trebao bi vas jednostavno i ugodno sprovesti kroz sve faze koje ste isplanirali.

Kayak je dostupan za preuzimanje na Android i iOS uređaje. Aplikacija je besplatna, a nimalo ne sumnjamo kako će korisnicima pomoći u kvalitetnijem realiziranju putovanja.

 

Airbnb

Airbnb je svoj streloviti napredak doživio za vrijeme ekonomske krize kada se više putnika odlučivalo za rezerviranje privatnog smještaja, umjesto odsjedanja u hotelima i na nekim ekskluzivnim odredištima. Radi se o aplikaciji za rezerviranje smještaja, ali kod koje je u prvi plan dospjelo rezerviranje smještaja kod privatnih iznajmljivača, što je diglo popularnost ovom servisu.

Aplikacija Airbnb ima pregršt raznovrsnih mogućnosti rezervacije smještaja. Korisnici tako mogu rezervirati raznovrstan smještaj za samo jednu noć, male apartmane za cijeli vikend, ali i cijele dvorce na neki duži period. Posebnost ove aplikacije je njena masovnost, jer pokriva više od 34.000 gradova diljem svijeta, što znači da je u ponudu uključeno više od 200 raznovrsnih zemalja. Ova aplikacija putnicima dopušta fleksibilno putovanje jer ne moraju smještaj planirati dugo unaprijed, već ga mogu pronaći kako se kreću prema određenoj destinaciji.

Aplikacija Airbnb dostupna je besplatno za Android i iOS uređaje. Valja napomenuti kako se radi o jednoj od najpopularnijih aplikacija kada je rezervacija smještaja u pitanju pa svakako preporučamo instalirati je na pametni telefon.

 

Roomer

Odlična aplikacija koja je namijenjena putnicima koji rade rezervacije u zadnji čas. Naime, ovo je zapravo servis koji spaja one koji svoja putovanja otkazuju u zadnji čas i oni koji traže last-minute ponude. Često se događa da ljudi daleko unaprijed zakažu svoja putovanja, a onda kada dođe vrijeme za putovanje, shvate kako neće moći ostvariti svoje želje za posjetom nekoj destinaciji. U tom slučaju svoje mjesto u hotelu koje je prethodno rezervirano mogu ponuditi na aplikaciji Roomer. Na taj način neće izgubiti novac zbog rezervacije, a nekome tko je u potrazi za rezervacijom smještaja učinit će veliku uslugu.

S druge strane dakle imamo osobe koje traže last-minute smještaj i to im polazi za rukom. Naime, na Roomer-u je ponuđeno puno smještajnih kapaciteta koji su otkazani u zadnji tren, što znači da će takve smještajne jedinice uglavnom biti nešto jeftinije. Super je to prilika za sve one koji ne vole planirati daleko unaprijed i koji smještaj traže u zadnji trenutak.

Aplikacija je dostupna za preuzimanje na iOS i Android uređaje, a budući korisnici mogu je preuzeti potpuno besplatno.

Hotel Tonight

Još jedna popularna aplikacija za traženje last-minute ponuda smještaja je Hotel Tonight. Korisnici koji instaliraju ovu aplikaciju moći ću uživati u ponudi velikih popusta koji se nude putem last-minute ponuda, bez obzira radi li se o velikim i ekskluzivnim ili nešto manjim i skromnijim smještajnim jedinicama.

Hotel Tonight ima vrlo kvalitetnu tražilicu koja omogućava pretraživanje smještaja prema raznim kategorijama, ali i kvaliteti smještaja. Aplikacija omogućava rezerviranje smještaja u zadnji tren, odnosno moguće je rezervirati sobu ili apartman iste noći kada stignete na destinaciju. Uza sve mogućnosti tu je i pretraga hotela koji su u vašoj blizini te pronalazak smještaja ne bi trebao biti nikakav problem.

Aplikacija je dostupna korisnicima iOS i Android uređaja, a može se preuzeti besplatno s trgovine aplikacijama.

 

AccuWeather

Kvaliteta putovanja uvelike ovisi o tome kakva će vremenska prognoza biti kada negdje putujemo. Nitko ne voli putovati po kišnom vremenu, jer tada destinacije koje posjećujemo nekako gube svoju romantiku i više nisu toliko privlačne. Dakako, ima i onih destinacija koja su fantastične po kišovitom vremenu, ali ipak većina putnika voli više sunčano vrijeme.

Da biste u svakom trenutku znali kakvo vas vrijeme očekuje na određenoj destinaciji brine se aplikacija AccuWeather. Kvalitetna aplikacija s prognozom vremena obavezan je alat svakog putnika koji voli putovanja, a AccuWeather upravo to i jest. Radi se o jednoj od najpopularnijih aplikacija za prognozu vremena na svijetu, a svoju popularnost uvelike može pripisati kvalitetnom izvještavanju o vremenu. Na temelju vaše GPS lokacije ova aplikacija mijenja i korigira iz minute u minutu vremenska događanja na nebu iznad vas. Također, omogućuje vam da pregledavate vremensku prognozu za 15 dana unaprijed, što je dobro ako planirate neka vikend putovanja na destinacije gdje želite uživati u lijepom vremenu.

AccuWeather aplikacija dostupna je za Android i iOS uređaje, a možete je preuzeti potpuno besplatno. Ako želite kvalitetnu vremensku prognozu, AccuWeather je neizbježan.

 

Google Translate

U moru super servisa koje u svojoj ponudi ima Google, jedan od istaknutijih i često korištenih je upravo Google Translate. Vjerujemo kako je većina vas upoznata s mogućnostima koje nudi ovaj alat za prevođenje, tako da ni ne bismo trebali previše opisivati njegove funkcionalnosti. Generalno govoreći, radi se o jednom od najboljih alata za prevođenje na svijetu.

Google je u godinama iza nas aplikaciju Google Translate razvio do te mjere da putem nje korisnici danas mogu prevoditi na više od 100 različitih svjetskih jezika kada su spojeni na internet, odnosno na više od 50 jezika u offline modu. Zanimljivo, Google korisnicima nudi i razne druge oblike prevođenja uz klasično tekstualno prevođenje pa je tako moguće koristiti i uslugu live prijevoda koja trenutno pokriva 32 svjetska jezika. Putnicima bi Google Translate trebao poslužiti kao savršeno ‘oružje’ za savladavanje jezičnih barijera kada se nađu u nekim udaljenim krajevima.

Google Translate je dostupan za preuzimanje na Android i iOS pametne telefone, a moguće je koristiti i web servis putem preglednika. Dakako, korištenje ove usluge je besplatno.

 

FlixBus

Za one koji nisu ljubitelji letova, a ipak bi željeli posjetiti neke udaljene destinacije, kao opcija pojavljuje se putovanje autobusom. Dakako, radi se o neki bližim putovanjima, a prije svega busom se može kvalitetno putovati diljem Europe. Prije nekoliko godina pokrenut je servis FlixBus koji korisnicima omogućava jednostavno, jeftino i udobno putovanje autobusom diljem Europe, ali i nekih drugih zemalja.

Aplikacija FlixBus sadrži tražilicu koje u ponudi ima mnoštvo destinacija diljem Europe i svijeta, a na koje je moguće stići autobusom. Pronalaskom željene destinacije, jednostavno je rezervirati putovanje odredivši prilikom toga datum putovanja. Ono što odlikuje aplikaciju je šarolikost ponude i transparentnost tako da u svakom trenutku znadete koliko će vas koštati karta i što sve dobivate zakazanim putovanjem. Cijene putovanja variraju ovisno o tome kada rezervirate put i kolika je popunjenost linije koja će vas prevoziti.

FlixBus aplikacija je dostupna za preuzimanje na Android i iOS pametne telefone, a putnicima će osigurati kvalitetno putovanje autobusom na željenu destinaciju.

Couchsurfing Travel

Za sve one koji nemaju puno novca, a žele putovati bilo Hrvatskom bilo svijetom, na raspolaganju je servis Couchsurfing. Radi se o servisu koji spaja ljude željne putovanja i ljude koji žele besplatno ponuditi smještaj. Da, iako zvuči čudno, na svijetu postoje ljudi koji su spremni besplatno ponuditi smještaj, a sve kako bi upoznali nove zanimljive ljude i uključili se u zabavne putničke avanture.

Couchsurfing Travel aplikacija ima jednostavnu tražilicu koju je dovoljno utipkati željenu destinaciju i dobiti ćete popis mogućeg smještaja. Konkretno, dobiti ćete popis ljudi koji se nalaze na nekom području i koji su spremni ponuditi vam da prespavate na njihovom kauču. Kako bi se nivo komunikacije i kvalitete aplikacije podigao na višu razinu unutar aplikacije nalazi se i sustav za recenziranje korisnika pa ste tako jako dobro upoznati s time gdje idete i koliko su prethodni gosti bili zadovoljni smještajem kod navedene osobe.

Aplikacija Couchsurfing Travel dostupna je besplatno za preuzimanje, a možete je preuzeti na svoje Android ili iOS uređaje.

 

Google Maps

Google Maps slovi za jednu od najboljih aplikacija za navigiranje, koja je danas puno više od obične karte za snalaženje u prostoru. Google je razvio vrlo kompleksan servis koji korisnicima nudi jednostavan i bezbrižan dolazak na odredište, a pri tome ih informira i o nekim dodatnim sadržajima koji se nalaze na putu do odredišta. Da biste putovali bezbrižno automobilom dovoljno je u aplikaciju unijeti početnu i krajnju točku i aplikacija će vas sama navoditi kako stići na odredište.

Uz navigiranje kao osnovnu djelatnost servisa, Google Maps danas nudi i informacije o stajalištima, restoranima i raznim drugim znamenitostima koje vrijedi pogledati. Također, uvedena je i opcija zagušenja prometa, pomoću koje u svakom trenutku možete saznati gdje su prometne gužve i kojim pravcima je pametno putovati kako biste ih izbjegli. Radi se o sveobuhvatnom servisu, koji će vas lišiti dosta muke ako putujete automobilom ili primjerice biciklom.

Google Maps možete preuzeti na Android i iOS uređaje, a aplikacija je besplatna za korištenje.

 

Zaključak

U prethodna dva teksta nabrojane su čak 24 različite aplikacije čija je namjena korisniku olakšati organizaciju putovanja, ali i samo putovanje. Dakle, ako uskoro planirate na put ili želite posjetiti neku destinaciju pogledajte našu listi i instalirajte one aplikacije koje smatrate potrebnima. Uživajte na putovanju.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here