Ljetni mjeseci polako su stigli i mnogi od vas počinju s planiranjem godišnjeg odmora bilo na moru na visokim temperaturama, bilo na nekim hladnijim destinacijama. Godišnji odmor neizostavan je dio života gotovo svakog pojedinca jer mu dopušta da se opusti, zaboravi na probleme i obaveze te barem na kratko pobjegne od napete i nimalo milosrdne stvarnosti.

No, kao i naša svakodnevica, tako i naš godišnji odmor može postati prava mala noćna mora. Naime, ako ne napravimo kvalitetan plan i odredimo neke prioritete putovanja, sve može otići u pogrešnom smjeru. I tako se naše dugo željeno putovanje može pretvoriti u 10ak stresnih i nimalo ugodnih dana.

Srećom, postoje aplikacije za putovanje

Moderno društvo naviklo je na korištenje aplikacija u svim sferama života pa tako nije izbjegnuto ni područje putovanja. U spektru aplikacija za putovanje nalazi se mnoštvo raznih servisa i usluga, jer putovanje jest kompliciran i sveobuhvatan proces.

U nastavku vam donosimo listu popularnih aplikacija za putovanje, koje će vam ‘spasiti glavu’ u mnogim situacijama koje se mogu dogoditi na putovanju. Među ostalim predstaviti ćemo vam aplikacije za: rezerviranje smještaja, planiranje vožnje, olakšavanje transporta, lakšu komunikaciju s lokalnim ljudima, asistenciju kod pakiranja, komunikaciju s prijateljima, organiziranje i kupnju letova, prikaz odmorišta, itd.


Aplikacije koje ćemo vam predstaviti uglavnom će biti besplatne i namijenjene za Android i iOS korisnike. Valja napomenuti kako je sektor putovanja iznimno bogat aplikacijama i kako su aplikacije koje ćemo navesti tek mali djelić onoga što se sve nudi na tržnici aplikacijama. Mi smo izdvojili neke od najpopularnijih, a na vama je da odlučite što želite koristiti.

Google Trips

Google ima sjajnog aduta kada je u pitanju organiziranje putovanja i sve vezano uz to. Aplikacija Google Trips pretvara vaš pametni telefon u putničkog asistenta koje objedinjava mnoge segmente putovanja i donosi ih korisniku na dlanu. Konkretno, Google Trips objedinjuje sve vaše narudžbe i rezervacije bilo letova, bilo smještaja, preuzima potrebne podatke s emaila, sortira podatke i u konačnici ih tako sređene donosi pred korisnika. Na taj način korisnik točno zna kada ima kakvu rezervaciju i gdje mora biti u koje vrijeme.

Google Trips uz to što agregira rezervacije letova, hotela i ostale detalje putovanja, korisniku donosi i mnoštvo drugog korisnog sadržaja – preporuke za obilazak znamenitosti i destinacija, izrađuje plan dana kako biste ga maksimalno iskoristili, a prepoznaje i vaš ukus te na temelju toga daje razne sugestije za istraživanje mjesta na kojem jeste.

Aplikacija Google Trips besplatna je i mogu je koristiti korisnici iOS i Android uređaja. Vrijedi spomenuti kako aplikacija dopušta preuzimanje svih potrebnih podataka lokalno na vaš pametni telefon, što znači da ju je moguće koristiti i kada niste povezani s internetom.

 

Hipmunk

Hipmunk je sjajna aplikacija koja objedinjuje planiranje putovanja i rezerviranje smještaja i letova. Ono što korisnici posebno obožavaju kod ove aplikacije ja sjajna tražilica koja znatno olakšava potragu za željenim sadržajem, odnosno destinacijama i mogućim rezervacijama. Primjerice, Hipmunk korisnicima ne omogućuje samo pretraživanje letova po kriteriju cijena, već ide puno dublje od toga pa omogućava pretragu kriterija kao što su: dužina leta, broj stajanja i presjedanja, te razni drugi faktori koji mogu uvelike utjecati na udobnost leta.

Sjajna ideja je i pojednostavljena last-minute rezervacija hotela, čime se postižu sjajne rezervacije gdje korisnik uštedi znatan novac. Uza sve to, aplikacija je povezana i s nekim drugim servisima pa tako omogućava pregledavanje recenzija smještaja s popularnih platformi za recenziranje, a tu je i prikaz interaktivnih mapa na kojima je moguće vidjeti gdje se nalazi neka kvalitetna trgovina za shopping, gdje je moguće pojesti kvalitetnu hranu, ali i gdje pronaći zabavu po svojem ukusu.

Hipmunk je besplatna i mogu ga preuzeti korisnici Android i iOS uređaja. Uvjereni smo kako će ova aplikacija mnogima pomoći u jednostavnom pronalaženju najboljih ponuda i rezervaciji super destinacija.

 

AirHelp

Oni koji često putuju avionom na godišnji odmor iskusili su kako je to kada avion kasni ili je let otkazan iz nekog razloga. Uglavnom u tim slučajevima avio kompanije nude nekakve kompenzacije, odnosno pokušavaju naći način kako riješiti nastalu situaciju. Aplikacija AirHelp brine se o putnicima čiji su letovi otkazani ili kasne iz nekog razloga i to na način da ima olakšava daljnju proceduru.

I najbolje isplanirano putovanje može poći po zlu, ako se desi da avion ne dođe na vrijeme. U tom slučaju sve se daljnje planirane aktivnosti moraju pomicati, što može uzrokovati velike probleme i glavobolju samom putniku. AirHelp je korisna aplikacija koja korisniku dopušta da sprema i obrađuje otkazane ili odgođene avio letove. Potrebno je ispuniti obrazac sa svojim podacima i nakon toga skenirati kartu, odnosno podatke o letu. Sve je jednostavno i aplikacija na temelju dobivenih podataka pomaže korisniku u rješavanju problema. Ovom aplikacijom eliminiraju se svi nepotrebni papiri koje bi bilo potrebno ispuniti. Na kraju, ako korisnik dobije ‘spor’ na njegov se račun vraćaju utrošeni novci, dakako umanjeni za određenu proviziju.

AirHelp je besplatna aplikacija i može se preuzeti na Android i iOS uređaje.

uber-mađarska-zabrana

Uber

Uber vrlo vjerojatno ne bismo trebali ni posebno predstavljati, jer radi se o jednoj od trenutno najpopularnijih aplikacija za transport u svijetu. Iako je Uber kao kompanija trenutno u mnogim sporovima i mnoge se zemlje žele riješiti ovog taksi prijevoznika, njihovo poslovanje teče iznimno dobro. Trenutno se Uber nalazi u više od 600 različitih gradova i njihovo poslovanje raste iz tjedna u tjedan.

Za one koji nisu upućeni u cijelu priču, Uber je osuvremenio taksi prijevoz na način da je taksimetre zamijenio aplikacijom koja koordinira vozača taksija i krajnjeg korisnika. Navedena aplikacija korisniku omogućava lagani pronalazak prijevoza u gradu, a s obzirom na to da sustav naplate vrši sama aplikacija svi su troškovi unaprijed poznati i vozač može biti siguran da će naplatiti uslugu prijevoza. Dakle, oba dvije strane su na dobitku jer je sve iznimno transparentno, ali i jeftino. Uber putnicima može poslužiti kao sjajan alat kada su u potrebi da putuju automobilom iz jednog mjesta u drugo.

Uber je besplatan za preuzimanje, a mogu ga koristiti korisnici Android i iOS uređaja. Nakon preuzimanja potrebno je upisati svoje podatke te aplikaciju povezati s vašim računom kako bi se kasnije mogla vršiti automatska naplata za usluge vožnje koje ćete koristiti.

 

Waze

Za one koji putuju samostalno automobilom na godišnji odmor od velike koristi mogla bi biti aplikacija Waze. Radi se o aplikaciji koja korisnike obavještava o prometnim zastojima i tako ima nastoji pomoći da izbjegnu gužve. Svima je jasno kako je jedna od groznih stvari koja vam se može dogoditi na putovanju – stajanje u kolonama na cesti. Nitko to ne voli. Stoga, Waze je fantastična prilika da izbjegnete te gužve i tako spasite svoje odmor.

Waze funkcionira na principu solidarnosti ostalih korisnika aplikacije. Konkretno, korisnici samostalno unose u aplikaciju podatke kada negdje nalete na zastoj u prometu i tako obavještavaju druge da je negdje gužva. Aplikacija ima kartu na kojoj se nalazi interaktivni prikaz stanja u prometu te korisnik u svakom trenutku može vidjeti da li je negdje prometna nesreća ili gdje su postavljeni radari koji mjere brzinu vožnje. Uza sve bazične podatke aplikacija nudi i prikaz jeftinih benzinskih postaja, ail i mogućnost navigacije za one sve koji se ne žele zamarati previše s planiranjem rute.

Waze je dostupan za preuzimanje na Android i iOS uređaje. Aplikacija može biti od velike koristi svima koji kreću na put automobilom i žele na odredište stići što prije i bez velikih problema.

 

Google Flights

Google u svojem raznovrsnom spektru servisa ima mnogo korisnih stvari, a jedna od najdražih aplikacija koju putnici često koriste svakako je Google Flights. Google je usavršio svoj sustav koji prati kretanje cijena letova na tržištu i korisniku pronalazi one najjeftinije, ali i najkvalitetnije letove. S obzirom na to da ova web aplikacija djeluje već 7 godina, jasno je kako je s mnogobrojnim nadogradnja postala jedno od najboljih mjesta za pronalazak jeftinih avio letova.

Google Flights skenira ponude i mogućnosti kako velikih internacionalnih avio kompanija tako i lokalne kompanije. Softver konstantno uspoređuje cijene letova raznih avio kompanija i uspoređuju ponudu koja se nudi online. U te usporedbe uključene su na tisuće letova raznih kompanija, a Google je korisnicima omogućio vrlo kvalitetno pretraživanje koje se može bazirati na cijeni, ali i na raznim drugim parametrima koji zanimaju korisnika. Ono što posebno veseli korisnike ove aplikacije je sustav koji je razvio Google, a koji prognozira kada će cijena određenog leta biti najjeftinija i kada je najbolje kupiti kartu. Također, paralelno tome Google je dodao i alat koji korisnika obavještava o promjenama cijena i razni drugim pogodnostima.

Google Flights je web aplikacija te joj mogu pristupati svi koji imaju pristup internetu.

Hopper

Hopper je aplikacija koja je između ostalog podređena planiranju pada i rasta cijena avio kompanija, odnosno letova. Aplikacija je obogaćena algoritmom koji pretražuje velike količine podataka i na temelju informacija iz baza avio kompanija dolazi do konkretnih informacija kada je najbolje kupiti kartu za određeni let. Uz to što predviđa kada je cijena karata najniža, ova aplikacija predviđa i kada će doći do primjene cijena, ali i koji su datumi najpogodniji za odabir leta.

Ono što korisnici posebno obožavaju kod ove aplikacije jest činjenica da vas prilikom odabira željene destinacije i leta, aplikacija obavještava da li da kupite kartu sada ili to odgodite za neka buduća vremena. Zanimljivo, moguće je unutar aplikacije spremiti podatke za uplatu, što vam zatim omogućuje da brzo rezervirate let kada je on najjeftiniji. Hopper sadrži i sustav obavijesti koji korisniku javlja kada cijene karata padaju, odnosno kada rastu.

Hopper je besplatan i dostupan je za preuzimanje na Android i iOS uređaje. Može vam uštedjeti puno novca, posebice ako često putujete avionom.

 

TripIt

TripIt je super aplikacija za one putnike koji žele sve informacije o svojem putovanju spremiti na jedno mjesto. Aplikacija je zamišljena kao baza u koju se spremaju svi vaši podaci o putovanju i na taj način vam omogućuju jednostavno baratanje vremenima polazaka i odlazaka, kao i svim vašim rezervacijama koje imate.

Da bi cijela stvar bila funkcionalna, TripIt nakon ulaska u aplikaciju sakuplja sve informacije o putovanjima s vaše email adrese. Konkretno, TripIt prepoznaje rezervacije, planirane obilaske, dogovorene letove i još mnoštvo drugih stvari i sve zajedno prikuplja na jedno mjesto. Zatim, korisnik dobiva cjelokupni dnevnik aktivnosti koje je rezervirao na jednom mjestu, što mu omogućuje da na jednostavan način koordinira svoje putovanje.

Aplikacija TripIt dostupna je za preuzimanje na Android i iOS uređaje. Osnovna verzija je besplatna ali sadrži oglase, dok je plaćena verzija aplikacije oslobođena oglasa.

 

GasBuddy

Mnogi među vama na putovanje će krenuti automobilom ili će automobil iznajmiti jednom kada stignu na željenu destinaciju. Vožnja automobilom može biti poprilično lijepa, no ipak je potrebno paziti na neke zamke koje se mogu pojaviti na putu. Prije svega, važno je ne ostati bez goriva jer ono je pokretač i osnovni preduvjet putničke avanture. U nepoznatim krajevima ne možemo znati gdje se nalazi sljedeće benzinska postaja, a upravo taj problem rješava aplikacija GasBuddy.

GasBuddy korisniku omogućuje da u svakom trenutku zna gdje se nalazi sljedeća benzinska postaja i na kojoj je postaji cijena goriva najniža. Postoji nekoliko režima rada aplikacije, a onaj najpopularniji svakako je praćenje vaše lokacije na temelju GPS signala. Uz interaktivnu kartu, moguće je benzinske postaje pretraživati i ovisno o regiji, točnoj adresi ili poštanskom broju. Informacije o cijeni goriva u aplikaciju upisuju sami korisnici, što može značiti i kako se cijene neće ponekad poklapati s onim stvarnima na benzinskoj pumpi. Zanimljivo, GasBuddy nagrađuje korisnike koji dojavljuju cijene goriva, a jedna od najpopularnijih nagrada svakako je besplatno gorivo koje korisnici mogu zaraditi svojom aktivnošću.

Aplikacija se može preuzeti na iOS i Android pametne telefone, a dostupna je besplatno za korisnike.

 

Roadtrippers

Roadtrippers je aplikacija koja putnicima pomaže u otkrivanju zanimljivih destinacija, odnosno pomaže im u planiranju sljedećeg putovanja. Mnoštvo se zanimljivih informacija krije unutar ove aplikacije pa je tako moguće saznati puno informacija o destinaciji koja vas zanima, istražiti lokalne atrakcije, upoznati kako izgleda putovanje do navedenog odredišta, ali i saznati koje se sve korisne stvari i stajališta nalaze na putu do destinacije.

Kako biste pomogli drugim korisnicima ili svojoj obitelji i prijateljima omogućili da prate vaše avanture, aplikacija vam dopušta da zakažete i podijelite svoje putovanje s drugima. Prilikom toga možete spremiti apsolutno sve što vam padne na pamet, od kvalitetnih restorana, ronilačkih klubova, hotela, nacionalnih parkova i ostalih atrakcija pa sve do puteva i najboljih ruta. Planiranje je moguće obaviti i putem web aplikacije, a podatke je moguće sinkronizirati na mnoštvo drugih uređaja.

Aplikacija Roadtrippers dostupna je na Android i iOS uređajima, a za korisnike je besplatna.

PackPoint

PackPoint je aplikacija za putovanje koja korisnicima eliminira brigu oko pakiranja za putovanje. Naime, ova aplikacija na temelju elemenata i karaktera putovanja donosi točan spisak stvari koje je potrebno ponijeti sa sobom na putovanje. Time se eliminira ona drama oko pakiranja nekoliko sati prije puta i stvara se odlična podloga za kvalitetno i zabavno putovanje.

Da bi aplikacija korisniku dostavila popis stvari koje treba ponijeti na putovanje, najprije je potrebno odraditi neke predradnje. Osnovna stvar je odabrati destinaciju na koju se putuje, koliko će dugo trajati putovanje i koja je zapravo svrha putovanja. Dakako, potrebno je unijeti podatke i o samom putniku kako bi se znalo kakav tip odjeće i opreme nosi sa sobom kada negdje putuje. Nakon svih tih unesenih parametara, algoritmi koji stoje u pozadini aplikacije odabiru optimalni sadržaj koji putnik treba ponijeti sa sobom. Aplikacijom su objedinjene mnoge stvari koje se moraju naći u koferima, da ne bi mislili kako se radi isključivo o pakiranju odjeće.

Aplikacija PackPoint je besplatna u osnovnoj inačici i može se preuzeti na Android i iOS uređaje. Plaćena verzija aplikacije donosi nekoliko fantastičnih stvari, a jedna od značajnijih je povezivanje s drugim servisima i automatsko preuzimanje informacija o putovanju iz tih izvora.

 

TripAdvisor

TripAdvisor je jedan od najboljih servisa na svijetu kada pričamo o recenziranju i upoznavanju smještaja, hotela, restorana i raznih drugih atrakcija koje krase određenu destinaciju. Radi se o servisu koji posluje već jako dugo i s godinama je izrastao u lidera na području recenziranja putničkih atrakcija. TripAdvisor ima pohranjene milijune recenzija, fotografija i video materijala različitih mjesta po svijetu.

Ovu aplikaciju krasi vrlo kvalitetna i bogata tražilica koja korisniku dopušta vrlo detaljno pretraživanje određene lokacije. Upisom željenog mjesta korisnik može saznati koje se atrakcije kriju u blizini, kakva je kvaliteta restorana i smještaja, koja se hrana poslužuje u restoranima, kako se može stići u željeno mjesto, koje su cijene smještaja i rejting istog, ali i kontakt podatke određenih smještajnih kapaciteta i raznih drugih usluga. Dakako, aplikacija vam dopušta da i sami unosite vlastite recenzije mjesta koja ste posjetili i na taj način cijelu stvar napravite još kvalitetnijom i transparentnijom.

Aplikacija je besplatna i dostupna za Android i iOS uređaje. Od posebnosti aplikacije valja još istaknuti uslugu ‘Near Me Now’ koja vam u datom trenutku pokazuje što se zanimljivo dešava u vašoj blizini, a sortirano prema vašim interesima.

 

Ovime završavamo prvi dio članka o najboljim aplikacijama za putovanje. Vjerujemo kako smo pobrojali mnoštvo korisnik aplikacija koje mogu poslužiti svakom putniku koji poželi ići na putovanje, bez obzira o kakvoj se vrsti putovanja radi.

No, tu listi najboljih aplikacija za putovanje nije kraj. Naime, još je 12 drugih aplikacija pobrojano u drugom nastavku ovog članka kojeg možeš pročitati uskoro.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here