Zašto bi bilo tko trebao naučiti programirati u Java-i? Odgovor na ovo pitanje je mnogostruk. Kao prvo, s obzirom na svoju dugotrajnost postojanja, Java programski jezik je vrlo popularan među korisnicima (što znači da ćete za Java-u pronaći mnoštvo toga na internetu). Kada ga malo shvatite (odnosno kada malo više provedete vrijeme s Java-om) shvatit ćete da je to u stvari jedan vrlo logičan i jednostavan programski jezik.

Naravno ovo nisu svi razlozi zbog kojih bi vam učenje programiranja u Java-i moglo i trebalo postati važno u životu. U nastavku ovog članka govorit ćemo o deset (najglavnijih) razloga zbog kojih bi svaki korisnik, čak i onaj koji nikada ranije nije imao doticaja s programiranjem, trebao početi učiti programirati u Java-i!

java vs javascript

  1. Java programski jezik ima mnoštvo (besplatnih) materijala odakle možete učiti!

S obzirom na to da se radi o ”zrelom” programskom jeziku koji je zrelio desetljećima, danas za Java-u imate na raspolaganju cijelo mnoštvo materijala iz kojih možete učiti. Jedina ne baš tako pozitivna stvar je ta što je većina tog materijala na engleskom jeziku, što ne bi trebao biti problem ako baratate ovim jezikom. Na hrvatskom baš i nema puno materijala, tako da ovo trebate imati na umu.

No bez obzira na jezičnu barijeru Java programski jezik danas uče i znaju mnogi, što je uvelike doprinjelo tomu da za ovaj programski jezik bude dostupno toliko puno resursa. Ako vam se ne čitaju knjige, a opet želite naučiti osnove Java-e, možete si instalirati neke od mnogih aplikacija za učenje preko pametnih telefona.

zapošljavanje žena

  1. Java nudi širok spektar mogućnosti prilikom zapošljavanja.

Danas su talentirani i obrazovani Java programeri traženiji nego ikada ranije. S obzirom na ogromnu bazu i na iskoristivost platforme, posao Java programera je nešto čega doslovno nikada nema dovoljno i nešto što je uvijek u deficitu.

Osim toga, popularnost koju je u posljednjih desetak godina donijela Android platforma omogućila je još šire povećavanje potrebe i potražnje za vrsnim Java developerima, što je samo još jedan od razloga zašto bi bilo dobro i poželjno da i vi naučite programirati u Java-i!

 

  1. Radi se o objektno-orijentiranom programskom jeziku.

Java je kao programski jezik objektno orijentirani programski jezik, što znači da su koncepti onoga što se uči za vrijeme tečaja jednostavniji za međusobno povezati iz jednostavnog razloga: jer su međusobno povezivi! Ovo svojstvo čini Java-u vrlo fleksibilnim programom, sustav je vrlo modularan, ali i ekstenzivan.

java-compiler

  1. Java je kao program ”open-source”.

Velika većina korisnika, pogotovo onih koji sebe smatraju entuzijastima, vole programe koji se nalaze u skupini ”open-source” ili programa otvorenog tipa. Razlog tomu je taj što takve programe može gotovo svatko izmjenjivati, dodavati nešto novo i nešto čega ranije u njemu nije bilo.

Programsko sučelje preko kojeg možete učiti programirati u Java-i je recimo Eclipse koji je u cijelosti besplatan. Samo trebate otići na službenu Oracle-ovu stranicu i odande si skinuti Java JDK i Eclipse nakon čega vaše učenje programiranja može započeti!

 

Java

  1. Aplikacijsko programsko sučelje Java-e je vrlo bogato.

Aplikacijsko programsko sučelje Java programa je vrlo bogato mogućnostima, što je jedan od vrlo važnih razloga zbog kojih je Java kao programski jezik toliko raširen među korisnicima.

Ako tome pribrojimo ogroman pribor pripadajućih alata koji isto tako u sebi imaju podršku za Java-in otvoreni ekosustav, dobili smo gotovo sve ono što nam je potrebno kako bismo učinkovito naučili programirati u ovom programskom jeziku.

 

  1. Java ima vrlo dobre i moćne alate za razvoj aplikacija

Moćni i bogati IDE-ovi koji postoje za Java programski jezik odigrali su ogromnu ulogu u tome da se danas Java nalazi na samome vrhu po upotrebi, što na uređajima, što od strane korisnika koji uče programirati na njoj.

Eclipse i recimo Netbeans su možda najzaslužniji što je kodiranje i programiranje u Java-i postalo i ostalo vrlo ugodno korisničko iskustvo. Osim što korisniku pomognu u samom postupku zapisivanja kodova, oba ova sučelja će korisnicima ponuditi i vrlo detaljne mogućnosti ”debugginga”.

 

javaranch

  1. Java programski jezik danas ima univerzalnu uporabu.

Danas se Java koristi na više od 10 milijardi uređaja diljem svijeta. Zbog toga što je Java kao platforma vrlo stabilna, prilagodljiva i jednostavna za korištenje (pod motom „instaliraj jednom, koristi svagdje“) danas Java programe možemo pronaći na cijelom spektru uređaja, od pametnih telefona, do računala, televizora, mobitela, ogromnog broja aplikacija, i dr.

Ista stvar se može reći i za programere u Java-i koji su danas brojniji od drugih vrsta i grana profesionalaca. Dodatni veliki plus Java-i jest i daj što je danas Java sve više zastupljena prilikom obrade ”velikih podataka” (ili ”Big Data”) kao i u IoT-u.

 

  1. Java ima fantastičnu podršku zajednice.

Prema neslužbenim podacima danas u svijetu postoji oko 10 milijuna Java programera diljem svijeta. No taj broj nastavlja rasti, čak i sada dok čitate ovaj članak. Slično kao i druge tehnologije otvorenog tipa i Java uvelike promovira svoju filozofiju vraćanja natrag društvu.

Danas postoji velik broj dosta kvalitetnih i ”user-friendly” foruma gdje svaki korisnik može pronaći gotovo sve što mu  treba u vezi Java programiranja ili samog Java programskog jezika.

Facebook

  1. Java-u danas koriste gotovo svi veliki igrači.

Java se danas koristi od strane giganta kao što su Facebook, Amazon, LinkedIn i eBay. Sve u svemu, Java se koristi od strane velikih igrača na internetskoj sceni, što je trend koji će samo nastaviti rasti.

programiranje jezik

  1. Java je (relativno) lak programski jezik za učenje.

Premda se ovo možda ne čini tako na prvi pogled, ali nakon što malo više vremena provedete u Java-i vidjet ćete da se radi o programskom jeziku koji je dosta jednostavan za naučiti. Jednom kada shvatite bit i nakon što ”pohvatate” konce vidjet ćete da stvari sjedaju na svoje mjesto.

Naravno, ako imate predznanje u programiranju stvari će ići još lakše. No nemojte se obeshrabriti ako ste početnik i ako se nikada ranije niste susretali s programiranjem. Dovoljno je da znate engleski jezik. Dajte si vremena, skinite si neku od postojećih aplikacija za učenje (recimo za Android platformu jedna od vrlo dobrih je SoloLearn koja je koncipirana na način sličan Duolingo aplikaciji) ili upišite neki od online tečajeva i polako učite.

Iako će vam se isprva možda sve činiti čudno, pretjerano, besmisleno i strano, vjerujte mi, to je samo prvi dojam! Nakon nekog vremena i vježbe sve će vam biti sve jednostavnije. Tko zna, možda se baš u vama krije developerski duh kojeg samo treba osloboditi. Nikad nećete saznati ako ne pokušate!

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here