Postoji mnoštvo razloga zbog kojih bi korisnik poželio svo iPhone ”pretvoriti” u Android pametni telefon, odnosno Appleove aplikacije zamijeniti Googleovim alternativama. Velika istina je da je Apple svoje iPhone pametne telefone osmislio da budu jako brzi i to im je jedna od najvećih prednosti.

No, ako je korisnik prije nego što je prešao na iPhone godinama ranije koristio Android vrlo je vjerojatno da je na neki način još uvijek vezan s Googleovim aplikacijama. Neki korisnici mogu pomisliti, nakon što su određeno vrijeme koristili i Android i iPhone da su Googleove usluge i aplikacije u određenom smislu bolje od Appleovih pandana.

Bilo kako bilo, razloga zašto bi netko svoj iPhone želio ”preobraziti” u Android pametni telefon može biti puno. Ako i vi to želite učiniti dobra vijest je da je to apsolutno moguće! Evo i kako!

google-play trgovina-vs-apple-trgovina

Prve stvari najprije

Za početak, prije nego što počnemo ići u dubine i bespuća preobražavanja iPhone u Android potrebno je da na iPhoneu Appleove aplikacije zamijenimo Googleovim verzijama. Još jedna dobra stvar u vezi aplikacija za pametne telefone jest  ta što za određen broj Googleovih aplikacija postoji barem jedna Appleova alternativa i obrnuto. Evo o kakvim se to alternativama radi.

Googleove verzije aplikacijaAppleove verzije aplikacija
Google ChromeSafari
Google DuoFacetime
Google CalendarCalendar
Google PhotosPhotos
GmailMail
YouTube MusicMusic
Google MapsMaps
Google WeatherWeather
KeepNotes
Google AssistantReminder
News and EventsNews and Events
Google Play BooksBooks
Google Play MoviesTVS
Google FitHealth
Google HomeHome
Google DriveFiles
Google SheetsNumbers
Google PresentationsKeynote
Google WearOSWatch

 

Iz priloženog se može vidjeti kako se gotovo svaka aplikacija koja je predinstalirana na iPhoneu može zamijeniti Googleovom alternativom. Dodatne aplikacije koje bi svakako bilo dobro, korisno i poželjno instalirati su YouTube aplikacija, Google Prevoditelj, odnosno Google Translate, Android TV (u slučaju da želite preko pametnog telefona kontrolirati televoizor ili set) te Snapseed (s obzirom na to da se radi o jednoj vrlo kvalitetnoj aplikaciji za izmjenjivanje fotografija ne bi ju bilo loše instalirati).

 

Mogu li promijeniti predefinirane (ili ”default”) aplikacije unutar samog iOS-a?

Nažalost, odgovor na ovo pitanje je- ne. Na primjer, ako kliknete na ikonu preglednika Safari on će se automatski otvoriti. No ono što je još bolje što se tiče Googleovih aplikacija jest to što se preko njih može kreirati jako dobar mini ekosustav unutar iOS-a. Možete na primjer namjestiti da ako kliknete na poveznicu unutar Gmail-a da ta poveznica otvara Chrome. Ovakvu vezu možete namjestiti kod mnoštva Googleovih aplikacija. Evo kako to možete napraviti:

Kliknite na Gmail. Nakon toga idite na izbornik koji se nalazi sa lijeve strane i uđite pod postavke ili ”Settings”. Unutar postavki idite pod ”Default apps” i ondje odaberite svoje omiljene predefinirane aplikacije.

 

Kako zamijeniti iOS-ovu tipkovnicu Googleovom Gboard tipkovnicom?

Na ovogodišnjem WWDC 2019 sajmu Apple je najavio jednu vrlo važnu najavu vezanu za svoj iOS 13. Jedna od tih najava odnosila se na nadogradnju predefinirane iOS-ove tipkovnice. Zahvaljujući toj nadogradnji korisnici bi mogli unositi tekst povlačeći različite tipke prstima bez potrebe doticanja svakog slova na tipkovnici.

Gboard ili Googleova verzija tipkovnice oduvijek je podržavala ovaj način unosa teksta na iOS-u, stoga zašto ne isprobati ovu ”third party” tipkovnicu?

Idite u Appleovu trgovinu. Unutar dijela za pretraživanje utipkajte Gboard. Nakon što se aplikacija prikaže, skinite ju na svoj iPhone i instalirajte ju. Nakon što je aplikacija instalirana idite unutar postavke ovim redoslijedom: Settings – General – Keyboards – Keyboards. Ovdje kliknite na ”Add keyboard” ili dodaj tipovnicu i nakon toga dodajte Googleovu iliti Gboard tipkovnicu.

 

google assistant za apple

Siri ili Googleov Assistant?

Jedan od posljednjih koraka kojeg trebamo napraviti kako bi naši iPhone pametni telefoni što je moguće više sličili Androidima jest zamjena Siri govornog pomagača Googleovim ”Pomagačem” iliti Google Assistant-om. Je li uopće moguće zamijeniti predefinirani iOS-ov Siri Googleovim Google Assistant-om?

Zapravo jest i to zahvaljujući prečacima, odnosno ”Shortcuts”. Ovo je možda najviše opcionalan dio za kojeg će se neki iPhone korisnici odlučiti dok će drugi ostati pri predefiniranom Siri pomagaču. No, s obzirom na to da želimo iPhone što je moguće više prilagoditi ne bi li podsjećao na Android pametni telefon Google Assistant je ono što će nam isto tako trebati.

Za početak idite u Appleovu Trgovinu, odnosno u Apple Store. Odande na svoj iPhone skinite Google Assistant. Prvi put kada pokrenete Google Assistant dobit ćete prijedlog da njegov prečac dodate unutar Siri. Ono što dodatno možete napraviti jest to da možete namjestiti izraz pomoću kojeg ćete aktivirati Google Assistant. Sve ovo možete napraviti unutar Appleove ”Shortcut” aplikacije, odnosno aplikacije za prečace.

app store na iosu

Za kraj deinstalirajte sve Appleove aplikacije koje vam neće trebati

Posljednji korak ”preobrazbe” iPhonea u Android pametni telefon je deinstaliranje svih onih iOS aplikacija koje vam neće trebati.

Jedna od svakako odličnih stvari vezanih uz Appleove pametne telefone i sam iOS jest kontrola predefiniranih (ili kako to volimo reći u svijetu Androida ”bloatware”) aplikacija. Slično kao i kod velike većine Androidovih pametnih telefona i svaki iPhone i iPad će doći sa već nekim predefiniranim aplikacijama. Neke od njih su korisne i koristit ćemo ih prilikom rada na svojim ”i” uređajima. Druge su pak potpuno beskorisne, barem za ono što korisniku treba.

Ako ste koristili neki Androidov pametni telefon onda vrlo vjerojatno znate da je deinstalacija predinstaliranih usluga i aplikacija sa Android uređaja prava muka. Većinu tih aplikacija korisnik ne regularan način ne može deinstalirati. Da stvar bude gora,  renomirani proizvođači kao što su Samsung, LG, Sony i HTC na svoje ”pametnjakoviće” stavljaju velik broj bloatware aplikacija.

To rezultira raznoraznim potencijalnim, negativnim posljedicama. Neke od njih korisnik može deinstalirati bez rootanja, većinu može onemogućiti, no ako korisnik želi maknuti sve bloatware aplikacije morat će rootati svoj uređaj.

Kod Applea je, vjerovali ili ne, situacija drugačija.

Osim aplikacija kao što su Apple Store, Photos i Settings, sve druge aplikacije sa iPhonea korisnik ima mogućnost i pravo deinstalirati u slučaju da ih ne želi koristiti! Ovo je svakako plus za iPhone i jedna velika, dobra stvar u vezi iOS operacijskog sustava u globalu. Nadamo se da će se i Google ugledati na ovaj primjer i da će svojim korisnicima omogućiti regularno deinstaliranje aplikacija koje korisnik ne želi koristiti.

To bi bilo sve! Ako ste slijedili naputke iz ovog članka svoj iPhone ćete moći (koliko-toliko) ”preobraziti” u Android pametni telefon!

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here