Unatoč svim elegantnim aplikacijama i programima koji se nalaze na tržištu, većina računalnih korisnika za svoje obaveze koristi najobičniji tekst editor. Bez obzira da li se tu radi o zapisivanju obaveza koje imamo u planu, listi namirnica koje moramo kupiti kada se vraćamo sa posla ili iz škole, programiranju, odnosno pisanju kôda i slično. Razloga zašto koristiti tekst editor, a ne „specijalizirane“ aplikacije, postoji mnogo – spomenute programe je najčešće vrlo lako koristiti, brzo se pokreću, dolaze u kompletu sa različitim korisnim mogućnostima, moguće ih je dodatno modificirati (ako imate znanja) …

U tome duhu, mi smo testirali prilično puno programa i odabrali 7 najboljih. Možda vam se na prvi pogled čini da su svi tekst editori jednaki, no prevarili biste se. Svakako imaju istu svrhu, ali svaka aplikacija koju smo mi izabrali ima nešto specifično što bi se moglo svidjeti korisnicima. A ako se pitate zašto na popisu nema tekst editora Vi i Emacs – to je s razlogom. Njih smo izdvojili u zaseban tekst pa i njega svakako pročitajte. No, da ne dužimo previše, pogledajmo što se nudi na tržištu i što biste mogli koristiti, bez obzira da li vam je primarni operacijski sustav Windows, Linux ili OS X.

Notepad++ (Windows)

Ako ste se ikada susreli sa tekst editorom koji ne dolazi ugrađen u vaš operacijski sustav, tada je to vjerojatno Notepad++. Kao što i ‘++’ simbolizira, radi se o poboljšanoj verziji Notepada koji dolazi sa Windows operativnim sustavom. Radi se o editoru koji je open source (GPL licenca), odnosno njegov kôd možete naći na Internetu, te ga modificirati kako god želite i koliko god želite.

Iako, Notepad++ je zapravo najobičniji „plain“ (hrv. jednostavan, čist) editor kojeg mnogi koriste za programiranje. Zapravo, većina editora je prvenstveno namijenjena programerima, jer svi redom donose posebnosti vezane upravo za programiranje. Postavlja se sasvim logično pitanje zašto bi netko koristio ovakvu vrstu programa pokraj svih silnih IDE-ova koji donose jako dobre mogućnosti upravo za programiranje. Jedan od odgovora je da ljudi ne žele koristiti IDE jer im previše toga automatizira i pomaže. Bilo to ispravljanje sintakse ili automatsko uvlačenja teksta. Nekima to odgovara, nekima ne, no činjenica je da je bolje naučiti programirati u običnom tekst editoru, a tek onda prijeći na IDE (engl. IDE – Integrated development environment).


Od osnovnih mogućnosti koje Notepad++ nudi su mogućnost nadogradnje aplikacije o kojoj smo već govorili (open source), ima poput Worda i sličnih programa brojač riječi i linija koda što može biti prilično korisno, možete zumirati unutra i van pojedine dijelove koda (a možete jednostavno i povećati font sa 6 na 12 i dobiti ćete isti efekt), prati kada ste zadnji put modificirali kôd, odnosno određenu datoteku te će vas upozoriti na to (vrlo važno većini programera, posebno onima koji pišu puno linija kôda), te vam nudi mogućnost traženja određene riječi i zamjenu iste sa drugom (search and replace).

Naravno, to su tek osnovne mogućnosti koje će svima dobro doći. Preduvjeti da programeri počnu koristiti određeni tekst editor su osvjetljavanje sintakse, te podrška za mnoge programske jezike. Prvi uvjet je sasvim solidno zadovoljen, no ovaj drugi je puno važniji. Notepad++ ima podršku za programske jezike Javu, C/C++/C#, HTML, PHP, CSS, Objective-C, Perl, Python, Lua, pisanje Unix skripti itd. Pogledajte sami da mi ne nabrajamo sve jezike. Također, ne smijemo zaboraviti ni mogućnost otvaranja više datoteka odjednom (dual-pane mode/multi-view mode), mogućnost otvaranja dokumenata u tabovima, modificiranje korisničkog sučelja (postavljanje određenih elemenata po ekranu) , WYSIWYG (print mode) … sve u svemu jako dobar editor s kojim nećete pogriješiti, ali ako želite još nešto više, tada nastavite čitati.

UltraEdit (Windows, OS X, Linux)

UltraEdit je komercijalni tekst editor napravljen za sve važnije platforme, a prva verzija izašla je davne 1994. godine. Glavni „krivac“ za to je Ian Mead, bivši programer i IT konzultant. UltraEdit je do danas prošao prilično trnoviti put – od prilično loše aplikacije koja se mogla pokrenuti samo na Windowsima 3.1 pa sve do najboljeg editora u kategoriji komercijalnih editora, te je dobio nagradu časopisa PC Magazine za editor sa najviše mogućnosti. Mislimo da vam ovo dovoljno govori zašto biste trebali razmisliti o UltraEditu i investiranju 30-ak dolara u njega (ponekad ga možete na popustima naći i za svega 10 dolara).

Iako, nemojte nas krivo shvatiti – UltraEdit mogu koristiti svi od početnika do naprednijih korisnika i programera, no prvenstveno je namijenjen ovoj zadnjoj skupini. Napredniji korisnici će ga moći koristiti za administriranje sustava (automatizacija FTP-a/SFTP-a, XML menadžer, Telnet/SSH pristup, makronaredbe …), a programeri većinom za pisanje kôda.

UltraEdit bismo mogli podijeliti na pet dijelova, odnosno 5 mogućnosti koje se ističu kao najvažnije: editiranje teksta (glavna i osnovna zadaća), „find and replace“ mogućnosti, programiranje i web programiranje, napredne mogućnosti, te hex editiranje. Ovo potonje vas ne treba previše zamarati, no sve ostalo je prilično važno. Iako mi ovdje u tekstu ne možemo spomenuti sve mogućnosti – jednostavno ih je previše. Samo editiranje teksta se može mjeriti sa Microsoftovim Wordom – od pisanja teksta, centriranja, promijene fonta, pa sve do formatiranja teksta (kolumne, umetanje slika, crteža, tablica …), provjere sintakse, odnosno riječi (preko 100 000 engleskih, njemačkih, finskih, talijanskih, švedskih … riječi), otvaranja datoteka u tabovima i tako dalje. Pretraživanje i zamjenu riječi ćemo preskočiti, no ne radi se samo o pronalaženju riječi, nego o naprednijim mogućnostima za programiranje (zamjena imena varijabli, osvjetljavanje određene riječi, ispis redova u kojima se riječ nalazi …), regex builder. Ukratko – sve što možete zamisliti.

Programiranje je već zanimljivija stvar – iako UltraEdit ima podršku za manji broj jezika nego Notepad++, puno ga je ugodnije za koristiti. Posebno ako ste C/C++, VB, ASP, PHP, XML, JavaScript ili Perl haker. Pa čak i ako volite pisati u LaTeX-u. Uz to, nudi vam mogućnost da putem Interneta skinete razne dodatke i tako proširite mogućnosti programa (novi jezici, bolje osvjetljenje i uvlačenje kôda, CSS builder, dodatne funkcije …). Tu su još i pametni predlošci za brzo pisanje Unix skripti, jednostavnih web stranica, raznih ekstenzija/pluginova (recimo za WordPress), mogućnost izrade projekta i sustavno praćenje istog (zamjena za softver specijaliziran za projekte). Spomenuli smo na početku i makro naredbe – definitivno jedna od glavnih karakteristika UltraEdita. Stoga, ako ste ozbiljan korisnik koji traži editor sa puno funkcija, ovo je softver za vas. Notepad++ ili UltraEdit? Ovisno o vašim potrebama i mogućnostima.

TextMate (Mac OS X)

Za sve one koji su dovoljno sretni da posjeduju računalo iz porodice Macintosh, evo jedan odličan editor. Riječ je o editoru koji je nastao kao kopija Emacsa, a pretvorio se u samostalni editor kojeg je moguće modificirati na sto načina, ali ne kao kod Emacsa nego na malo drugačiji način. Koji? Vidjeti ćete u tekstu.

Iako TextMate nije IDE, posjeduje određene mogućnosti kojih se ni moderno razvojno okruženje ne bi posramilo. Dapače, voljeli bismo određene mogućnosti vidjeti u sklopu NetBeansa ili Eclipsea. Riječ je o vrlo moćnim alatima poput ugrađenih komadni (točnije skripti), makro naredbama, snippetima ili po hrvatski, malim dijelovima koda, predlošcima za tekstove (ne nužno za programiranje), velikom podrškom za razne programske jezike (plus LaTeX) itd.

Počnimo ipak od grafičkog sučelja – iako smo kod tekst editora navikli gledati prilično šturo grafičko sučelje, TextMate nam je pokazao da sučelje može biti vrlo lijepo, a pri tome uzimati minimalno mjesta na ekranu. Dizajneri su prilično minimalistički uredili GUI, no i dalje izgleda super – šareno, intuitivno i nadasve funkcionalno. Sve vam je pri ruci i sve ćete naći vrlo brzo.

Ako zagrebemo ispod površine, tada bismo mogli napisati knjigu, a ne samo jedan mali ulomak. TextMate se na prvi pogled čini kao kopija Emacsa, no nije tako. Iako poput Emacsa nudi neograničene mogućnosti nadogradnje, TextMate je namijenjen i manje „informatički pismenim“ korisnicima koji žele u malo vremena obaviti puno posla, a pri tome ne žele izgubiti 2 mjeseca na učenje kako rukovati istim. Iako ćete u početku morati pogledati priručnik kako biste se navikli na kratice i mogućnosti koje nudi.

Komande koje spominjemo također se pokreću sa kraticama na tipkovnici, a služe kako biste brzo otvorili određenu datoteku, kako biste podijelili ekran na određeni broj manjih ekrana, kako biste uklonili određeni dio teksta ili ga zamijenili drugim tekstom i slično. Makro naredbe su naredbe koje ćete prvenstveno vi sami snimiti i automatizirati određenu radnju. Unutar programa imate ugrađen modul za izradu makroa pa si to svakako pogledajte. Možete čak i modificirati postojeće komande/skripte onako kako vama odgovara. Tu su još i statični snippeti za mnoge programske jezike, podrška za gotovo sve programske jezike, automatsko otvaranje datoteke u zavisnosti o ekstenziji (ako otvorite .jpeg datoteku, TextMate će centrirati sliku i „pretvoriti“ se u preglednik slika, ako otvorite .doc datoteku, TextMate postaje „obični“ editor teksta …), smart typing modul, mogućnost modifikacije menija, mijenjanje boja kod osvjetljavanja sintakse, prilično moćan alat za traženje određenog dijela kôda i njegovu zamjenu … Sve u svemu, fantastičan editor kojeg svaki pravi (Mac) geek mora imati!

BlueFish (Mac OS X, Linux, Windows)

Iako radi na svim platformama, BlueFish je najbolje koristiti na Linuxu. Zapravo, prvotno je i napravljen samo za Linux, a kasnije i za OS X, Windowse, FreeBSD i Solaris. Najveća odlika ovog open source editora je jednostavnost, brzina i mala veličina. Jednostavnost se odnosi na grafičko sučelje i mogućnosti – one su prilično skromne i mogu se usporediti sa Notepad++-om. Pri vrhu ekrana imate traku sa alatima, s lijeve strane projekte i datoteke na kojima radite, te radnu površinu za pisanje kôda ili teksta. Za razliku od ostalih editora, BlueFish mnogi koriste kao To-Do aplikaciju, odnosno za brzo bilježenje svojih obaveza, dok neki govore da im je odličan za pisanje članaka koje kasnije objavljuju na svojem blogu. To je iz razloga što možete direktno iz programa preko FTP-a slati datoteke na server, web stranicu ili nešto treće. Sami možete konfigurirati BlueFish kako vama odgovara. Brzina se odnosni na brzo pokretanje aplikacije i malu potrošnju računalnih resursa. Čak i na laptopu starom 6-7 godina, BlueFish radi bez ikakvih problema. Uz to, može pokrenuti i ogroman broj datoteka u isto vrijeme i raditi sasvim normalno. Testiran je na 10 000 datoteka i sve ih je uspio otvoriti! Iako mu je za to trebalo nekoliko minuta. Sve do 100-injak dokumenata je vrlo brzo, ali vjerujemo da nema korisnika koji toliko dokumenata otvaraju u isto vrijeme.

Od ostalih mogućnosti, izdvojili bismo auto-recovery opciju (ako vam se računalo ugasi, ne morate se bojati za dokument – sve izmjene koje ste napravili su se zapravo spremile), neograničenu undo/redo funkcionalnost, mapu svih UNICODE slova, full-screen editing (uklanja sve sa ekrana i ostaje samo radna površina), ogromnu podrška za pisanje mnogih programskih jezika – od Ada-e do Jave, Luae, Clojurea, C/C++-a, Rubyja, SQL-a, Schemea, XML-a, HTML-a … u biti najbolji editor za ne zahtjevne Linux korisnike, pa čak i za programere početnike kojima se ne sviđa Notepad++.

gEdit (Linux, Mac OS X, Windows)

Iako smo do sada govorili o tekst editorima koji su se mogli proširivati i nadograđivati, uglavnom je riječ bila o modifikacijama koje ste vi sami morali napraviti. Bez obzira da li se radilo o kreiranju makro naredbi, modificiranju skripti koje dolaze sa aplikacijom ili nešto treće. gEdit je malo drugačija aplikacija koja slijepo slijedi filozofiju GNOME projekta. Za one koji ne znaju, GNOME projekt je projekt u kojem poveća skupina programera zajedno radi na aplikacijama koje najčešće dolaze sa Linux distribucijama. No, filozofija o kojoj mi govorimo je filozofija u kojoj je glavna posebnost jednostavnost i lakoća korištenja. I na tome se gEdit izgradio. Dizajniran je da ima čisto i jednostavno grafičko sučelje, te da približi tu jednostavnost korisnicima. Iako, mnogi će reći da ovo nije previše bitno – mnogo su bitnije karakteristike koje spomenuta aplikacija ima. Kao najveću prednost naveli bismo mogućnost nadograđivanja aplikacije putem pluginova. Nadamo se da ne moramo objašnjavati što su pluginovi.

Editor sam po sebi ne nudi ništa spektakularno ili novo – ima podršku za mnoge programske jezike (C, C++, Java, Python, Perl …), poseban način na koji će uvući kôd, može osvijetliti sintaksu u ovisnosti o jeziku kojeg koristite, podršku za „markup“ jezike (HTML, XML, LaTeX …), brojač riječi i linija … da ne nabrajamo dalje. No, sa određenim pluginovima možete proširiti funkcionalnost – recimo plugin „Snippets“. S njime možete određene dijelove kôda vrlo brzo snimiti kao „snippet“ i kasnije ga pozvati u nekom drugom programu, odnosno datoteci. Plugin „Tag List“ – prikazuje listu svih oznaka koje ste koristili u datoteci što je izrazito korisno. Spell Checker, Insert Time/Date, Document statistics … sve su to pluginovi vrijedni pažnje, stoga ih detaljno proučite i pokušajte koristiti. Sigurni smo da će vam pomoći. Ako ne znate kako, na službenim stranicama imate „Wiki“ odjeljak u kojem vam je sve objašnjeno. Nažalost, nije sve ni idealno. Jako nam nedostaje „find and replace“ alat, posebno kod malo većih datoteka sa puno linija kôda. U konačnici kad podvučemo crtu, ovo je odličan tekst editor, iako ima boljih i ima moćnijih. Opet je sve pitanje vaših potreba i mogućnosti. Ako se učite kako raditi sa HTML-om, CSS-om, PHP-om i pri tome koristite Linux – ovo je editor za vas.

Sublime Text 2 (Windows, Mac OS X, Linux)

Polako ali sigurno dolazimo i do drugog komercijalnog tekst editora kojeg jednostavno ne smijemo zaboraviti. Riječ je o Sublime Text 2 editoru koji je postao poznat tek onda kada je dodao broj „2“ u naziv. Naravno, riječ je o verziji 2, koja je došla 2011.-te godine, a tek je nedavno izašla iz beta faze. Nešto slično i Google radi sa svojim proizvodima (dostupni su i potpuno funkcionalni, ali su jako duga u beta fazi).

Sublime Text je svojevremeno (2008. godina) nastao kao poveći dodatak Vim editoru, dok se kasnije preobrazio u samostalnu aplikaciju, te se proširio i na druge platforme. Razloga zašto koristiti Sublime Text 2, a ne druge editore, ima jako mnogo. Neki od njih su: mala veličina, brzina (možda i najbrži editor na tržištu), proširivost, sheme i teme, mini mapa, distraction-free mode, mogućnost raspoređivanja elemenata po ekranu, „goto“ funkcija, te prijenosna verzija istog (samo za Windows korisnike).

Brzinu nećemo previše dirati, no sve datoteke koje otvarate a imaju više od 100 MB, u Sublime Textu ćete otvoriti duplo brže nego u ostalim aplikacijama slične namijene. Proširivost je puno zabavnija stavka – nakon što instalirate Sublime Text 2, najbolje je odmah instalirati i plugin „Package Control“ (Preferences -> Package Control) preko kojeg onda instalirate ostale dodatke. S tim istim dodacima možete jako ubrzati poslove koje radite na računalu i na taj način povećati produktivnost. Sve već viđeno kod Vima i Emacsa, no ova aplikacija je ipak nešto modernija i puno ljepše izgleda. Kada smo već kod izgleda, spomenuli smo sheme i teme. Riječ je o tome da možete sami izabrati izgled aplikacije i temu, te u potpunosti prilagoditi sebi editor. Ako preferirate svijetle boje, odabrati ćete takvu temu. Ako želite da sve bude šareno, nađite takvu temu ili ju skinite sa Interneta. Sheme su slična stvar, no radi se nekim stvarima koje nisu oku vidljive, a važne su vam.

Nadalje, tu je i mini-map – traka s desne strane u kojoj imate umanjen kôd i vrlo brzo možete „skočiti“ na bilo koji dio kôda. Vrlo korisno i puno praktičnije od scroll bara. Isto tako možete koristiti i Goto funkciju, koja postaje korisna tek onda kada imate jako puno otvorenih datoteka i na tisuće linija koda. U protivnome je samo zgodan dodatak koji nećete koristiti. I moramo još spomenuti samo jednu stvar, a to je distraction-free mode. Za sve one kojima Facebook, Twitter i ostale stvari odvraćaju pozornost od posla – pokrenite ovaj mod i riješiti ćete svih iskušenja. Sublime Text će sa ekrana maknuti sve ono što bi vam moglo smetati, proširiti radnu površinu na cijeli ekran i „natjerati“ vas da se usredotočite na posao. Jako dobra stvar za sve programere, ali i one koji vole pisati – razni wordpress blogeri kupuju ovaj editor upravo zbog toga kako bi mogli neometano pisati svoje tekstove, a pri tome odmah dobiju i vrlo moderan editor za sve ostale potrebe.

PSPad (Windows)

I kao zadnji tekst editor, odabrali smo PSPad. PSPad je, kao i svi do sada nabrojani, editor sa prilično puno mogućnosti. Da nije, vrlo vjerojatno se ne bi nalazio na našem popisu. Krenimo ipak redom. Sama instalacija i skidanje s Interneta ne bi trebala biti problem – na službenim stranicama možete naći datoteku koju morate skinuti, a „teška“ je svega par MB. Tijekom instalacije odaberite „Full instalation mode“ kako biste instalirali sve što dolazi s njim u paketu. Kada prvi puta pokrenete PSPad, grafičko sučelje bi vas moglo podsjetiti na UltraEdit ili Em Editor, ali nama se ovo više sviđa. Nekako je sve bolje iskorišteno: imate bogati meni bar pri vrhu ekrana, traku sa alatima, radnu površinu i dodatni prozor za dodatne zapise ili „Code explorer“. Ako želite kreirati novu datoteku, pripremite se na iznenađenje – na izbor imate jako velik broj tipova datoteka koje možete napraviti, te određene predloške (recimo 5 HTML predložaka, 3 PHP predloška itd…). PSPad može u isto vrijeme otvoriti poveći broj datoteka, s time da ih vi možete organizirati kako god želite – po tabovima, novim prozorima, dvije datoteke u istom prozoru i slično. Također, unutar PSPada je ugrađen FTP klijent, tako da možete direktno iz aplikacije skidati i slati datoteke na server ako želite i ako ga imate – radi odlično. Kada smo već kod dodatnih alata, moramo spomenuti i pretraživač datoteka, projekt manager, bookmark manager (spremite si „omiljene“ datoteke, web stranice, direktorije …), alat za izradu makro naredbi i automatizaciju poslova, Code Explorer… Sigurno se pitate što je Code explorer, čim smo ga već dva puta spomenuli. Riječ je o prozoru u kojem se pojavljuju funkcije, makro naredbe, kôd i sve ostalo vezano za otvorenu datoteku. Vrlo korisna stvar, ali samo onda ako radite sa HTML, XML ili C kôdom. U biti, ova aplikacija je namijenjena prvenstveno programerima koji se bave markup jezicima (svakako pogledati alat Eye dropper!), ali mogu ga koristiti i svi ostali. Ono što bismo izdvojili kao loše su Help sistem, te CSS editor kojeg morate posebno skinuti i integrirati u aplikaciju kako bi bio potpuno funkcionalan. Naša ocjena 4/5.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here