Dobrodošli na našu listu najboljih kućnih printera za ovu godinu. Iako živimo u digitalnom dobu gdje podatke šaljemo digitalnim putem, ponekad je jako korisno imati kod kuće dobar printer.

Iako je pojam “dobar printer” teško definirati, naše mišljenje je da dobar printer ima kvalitetne boje, zamjenske boje ne koštaju previše, da s jednim setom boja ili tinte možete isprintati veliki broj stranica i da sam uređaj, odnosno printer ne košta malo bogatstvo. Zato ćemo mi probati izdvojiti nekoliko modela za koje smatramo da je dobro razmotriti ako planirate kupiti printer.

Zašto bi netko imao printer kod kuće? Kao što smo rekli – postoje situacije kada nešto trebate isprintati. Bilo to za fakultet, za posao, obrazac kojeg morate odnijeti u određenu instituciju i slično. Ne zaboravite da živimo u državi gdje se cijela birokracija zasniva isključivo na “papirima” i da im često morate nešto dostaviti u obliku isprintanog dokumenta. Tako da je printer uvijek korisna stvar.

Nadalje, dobar printer nije velik i ne zauzima mnogo mjesta. Postoji kategorija “business printera” koji se koriste u kompanijama i korporacijama, no njihove cijene ponekad mogu nadmašiti cijene polovnih automobila. Oni nas danas ne zanimaju. Zanimaju nas oni koji možete kupiti u rasponu od 400 do 1600 kuna. Evo što smo izdvojili.

 

HP Deskjet 3635

Cijena: cca. 530+ kunaAko bismo morali odabrati nama omiljeni printer onda bi to bio ovaj – HP Deskjet 3635. Radu se o malom i jeftinom printeru koji je prilično pametno osmišljen. Čak ga možete i spojiti na mobilni telefon. Zašto je to tako? Zato što danas ljudi dokumente imaju na tabletima i telefonima, pa da ih mogu direktno isprintati na printeru, a ne da ih moraju prebacivati na računalo, pa tek onda printati.

Ovaj printer nema čvrstoću i kvalitetu izrade kao skuplji modeli (npr. Envy printer), no dovoljno je dobar za kućnu upotrebu. Boje nisu najjeftinije, ali nisu ni preskupe. Stoga, ako tražite printer koji je dobar i koji dobro izgleda na polici pokraj vašeg računala, razmislite o ovom modelu.

 

2) CANON Pixma TS8050

Cijena: cca. 1100+ kunaAko ste spremni izdvojiti par stotina kuna više, razmislite o printeru Pixma TS8050. Njega proizvodi CANON, koji već godinama radi odlične printere. Ovo je all-in-one model što znači da putem njega možete printati dokumente, slike, te skenirati dokumente. Najveća rezolucija mu je 9600×2400, te teži oko 6.5 kg.

Crne je boje i lijepo izgleda. Dodajmo da su cijene za boju prilično dobre, te traju prilično dugo. Inicijalna investicija nije mala, no ovo je printer kojeg možete godinama koristiti bez ikakvih većih problema. Definitivno printer kojeg bismo razmotrili ako nam trebaju printer i skener u jednom uređaju.

 

3) HP Envy 5540 All-in-one printer

Cijena: cca. 1200+ kunaJoš jedan all-in-one printer na našoj listi. Spomenuli smo Envy printere već na početku. Radi se o malo višoj klasi printera, odnosno nije “entry model” printera, no nije ni preskup. Cijena mu je oko 150 eura, odnosno kod nas ga se može kupiti za malo više od 1200 kuna.

Ovo je printer koji također ima mogućnost printanja, ali i skeniranja dokumenata, te printanje slika. No, imate i neke dodatne mogućnosti koje inače imaju skuplji modeli printera. Tako ovdje imate WI-FI da ga možete spojiti na kućnu wireless mrežu, Wireless Direct, te AirPrint wireless printing.

Čak nudi po defaultu obostrano printanje kako biste uštedjeli papire. Isto lijepo izgleda, no boje nisu najjeftinije. S druge strane, boje dugo traju pa je to čak i prihvatljivo.

 

4) Xerox Phaser 3020BI

Cijena: cca. 400+ kunaAko niste fan printera u boji, nego tražite samo printer koji printa tekst ili slike u crnoj boji, ovo bi mogao biti dobar izbor za vas. Radi se o Xeroxovom entry modelu koji može printati 21 stranicu u minuti, te s jednim punjenjem (navodno) možete isprintati i do 15.000 stranica. Nekako sumnjamo u taj broj, no da je brojka i tri puta manja, to je dobar rezultat.

Ovaj printer nije mali i nije prelijep, no jako je funkcionalan. Ponekad je i glasan. No za kućnu upotrebu i više nego dovoljan. Lako ga je setupirati, možete ga spojiti na kućnu wireless mrežu i zadovoljit će sve vaše potrebe za printanjem. Naravno, i boja koju ćete kupiti, odnosno tinta, traje mjesecima, ako ne i godinama. Nije baš da je lako isprintati 5-15 tisuća stranica.

 

5) Laserski printer OKI B432dn

Cijena: cca. 1590 kuna

OKI je izbacio B432dn, crno bijeli laserski printer A4 formata  koji se odlikuje kompaktnim dimenzijama, visokom kvalitetom (1200×1200 dpi), te niskom cijenom otiska. Ovaj OKI laser može se pohvaliti iznimno niskim troškovima ispisa. Po jednoj A4 stranici on iznosi tek 14 lipa (uključujući PDV).

Ako vaše potrebe ispisa traže “heavy duty” laserski printer, OKI B432dn uz nisku cijenu ispisa može uštedjeti vaš novac u dugotrajnijoj upotrebi, u usporedbi s jeftinijim laserskim pisačima koji imaju veće troškove ispisa. I ako je većina dokumenata koje ispisujete zahtjevnija, tada laserski printer OKI B432dn sa svojom brzinom ispisa i kratkim vremenom zagrijavanja (“warm up”), može biti vrlo uvjerljiv izbor.

 

6) Samsung SL-M2070FW

Cijena: cca. 1000+ kunaSamsung možda nije poznat po printerima, no i oni znaju napraviti isti. Samsungovi printeri nisu popularni kao Canonovi, HP-ovi, Lexmarkovi… no mi smo zadovoljni njima. Barem za ovu našu današnju kategoriju kućnih printera. Samsung SL-M2070FW je all-in-one printer, što opet znači da s njime možete i skenirati i printati dokumente. Skeniranje nije baš najbrže, pogotovo kada se radi o slikama u boji, no solidno odradi posao.

Printanje je, u drugu ruku, izuzetno brzo i kvalitetno. Čak brže i kvalitetnije nego kod nekih skupljih modela. Ono što nam smeta kod ovog printera je mali spremnik za papire (do 150 komada), te cijena boje koja već spada u “skupu” kategoriju. Ali generalno, jako, jako dobar i kvalitetan printer.

 

7) Lexmark MS417DN

Cijena: cca. 900+ kuna

I za kraj, ostaje nam još jedan model od Lexmarka – MS417DN. Ovdje se također radi o laserskom printeru koji ne printa u boji, nego samo crno/bijelo, no to je za one koji i ne trebaju ništa više od toga. Pogotovo srednjoškolci i studenti koji printaju skripte i knjige na istome.

Ovaj printer ima najveću brzinu printanja što smo do sada vidjeli i testirali, a radi se o gotovo 40 stranica u minuti! Naravno, za format papira A4. Nadalje, ovo je “duplex” model što znači da može printati obostrano što je vrlo korisno za potrošnju papira. Spremnik papira mu je oko 250 komada, što je moglo i bolje, ali što je tu je. Možete ga spojiti na računalo, te kućnu mrežu putem standardnog Ethernet kabela.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here