Multifunkcijski printeri (MFP) su postali jako popularni među tvrtkama i kućnim poslovima, a nije ni čudo, multifunkcijski uređaj može uštedjeti prostor, smanjiti troškove struje i poboljšati produktivnost integrirajući tradicionalne uredske poslove printanja, faksiranja, skeniranja i kopiranja u jednom uređaju.

MFP (također poznati kao all-in-one) i dalje pojeftinjuju, dok im se mogućnosti poboljšavaju.

Je li vaš posao zahtijeva multifunkcijski printer?

MFP je u suštini printer sa dodatnom sposobnosti za skeniranje/kopiranje i faksiranje.

Proizvođač najčešće i obični i all-in-one printer temelji na istoj platformi. Čak i ako nemate redovitu potrebu za faksiranjem, skeniranjem ili kopiranjem, MFP vam daje fleksibilnost da to činite ukoliko bude potrebno.

Ako vaš posao nema potrebe za skeniranjem/kopiranjem i faksiranjem, postoji “obični printer” koji je jeftiniji za kupnju i može biti jednostavniji za rad jer MFP obično dolazi sa ladicom za dokumente (što povećava veličinu i težinu), složenijim kontrolama i dodatnim softverom za faksiranje, skeniranje, itd.

Kako odabrati vrstu printera?


Ako je printanje primarna namjena MFP-a, onda je važno da vaše potrebe uskladite sa mogućnostima printera. Skuplji modeli su obično dizajnirani za veće brzine printanja i zahtjevnije korištenje.

Srećom tu je širok izbor dostupnih MFP-a koji se temelje i na inkjet na i laserskim modelima printanja. Postoje čak i višenamjenski uređaji koji se ističu po printanju fotografija u boji.

Je li vam potrebno faksiranje?

Neki MFP uređaji više ne uključuje faks modeme, što je dobro za tvrtke koje nemaju potrebu za razmjenu faksova sa kupcima ili dobavljačima. Faksiranje je još uvijek zgodno za slanje/primanje dokumenata koji zahtijevaju potpise, ali postavljanje vlastite fax usluge zahtijeva priključak na telefonsku liniju.

Normalna telefonska linija se može dijeliti sa faks mašinom ako vezanje telefonske linije tijekom slanja/primanja faksova nije problem. Inače je potrebna zasebna telefonska linija.

Ako vam je potrebna sposobnost za faksiranje, ali ne želite gnjavažu i trošak postavljanja vlastitog faksa, postoji nekoliko online usluga koje vam omogućuju slanje i primanje faksova putem e-maila, weba ili smartfona.

Skeniranje

Većina MFP-a dolazi sa niskom do srednjom razlučivosti sken jedinice koja je dizajnirana za skeniranje dokumenata. Ako vam je potrebno skeniranje visoke razlučivosti za fotografije ili druge stvari, željeti ćete ili zaseban samostalan skener ili MFP koji je specijaliziran za skeniranje/printanje fotografija kao što je Canon Pixma linija MFP-a ili HP serija MFP-a.

Automatske ladice za dokumente

Ako namjeravate da faksirate, skenirate i kopirate puno dokumenata, pobrinite se da MFP koji ste izabrali ima automatski uvlakač dokumenata (ADF) sa dovoljnim kapacitetom. Obično jeftiniji MFP-i imaju manje ADF-ove za 20-30 listova budući da skuplji modeli mogu imati 50 listova ili više.

Automatsko dvostrano printanje/skeniranje/kopiranje/faksiranje

Vrlo je vjerojatno da ćete u nekom trenutku želite skenirati, faksirati, ili printati obostrane dokumente. Ako vaš MFP nema automatsko obostrano printanje, a želite printati na obje strane papira, morat ćete printati neparne strane dokumenata, zatim uzeti isprintane strane, okrenuti ih, vratiti u ulaznu ladicu za papir i onda printati parne strane. To je zamorno i podložno pogreškama, pa razmislite o automatskom obostranom printanju kao o vrlo poželjnoj osobini, pogotovo s obzirom da više nije skupa opcija kao što je nekad bila.

Povezivost

Kada je u pitanju spajanje na MFP, što više opcija, to bolje. Osim standardnog USB priključka, ako želite spojiti MFP na mrežu, trebat će vam žičani (Ethernet) priključak ili bežična (Wi-Fi) povezivost (za ispis sa mobilnih uređaja).

Većina MFP-a koji imaju Wi-Fi povezivost podržavaju bežične industrijske standardne protokole, kao što su Apple AirPrint, Google Cloud Print, ili NFC (koji vam omogućuje da dodirnete bilo kojim NFC smartfonom ili tabletom na MFP i oni će se automatski spojiti).

Multifunkcijski pisači za urede

Ovdje imamo veliku paletu printera koji su namjenjeni za zahtjevnije korištenje u manjim i većim tvrtkama. Na tržištu je prisutno mnogo modela, većih i manjih, a nama je na test došao jedan model iz OKI-a. OKI je inače Japanski proizvođač printera poznat po kvaliteti i niskoj cijeni ispisa, što je za urede, gdje se ispisuju veće količine, itekako bitna stavka.
multifunkcijski pisač
Pored modela iz MB400 serije, OKI je formirao novu kategoriju mono višefunkcijskih uređaja – MB562dnw. Softver uređaja baziran je na Open platform standardu, što omogućava njegov nadzor i upravljanje. Time su mali workgroup korisnici dobili komfor koji je do sada bio rezerviran samo za srednje i veće urede!
multifunkcisjki printer skeniranje

OKI MB562dnw kao bazu (engine) koristi pisač B512dn, također novi model. Od novosti, zajednički su im ladica za papir sa velikim kapacitetom (530 lis.), brži procesor (667MHz), te gigabitni mrežni priključak. Od drugih priključaka ima: 2 x USB (Device i Host), te bežičnu karticu (802.11 a,b,g,n).

multifunkcijski printer radf skenerRADF skener:

RADF skener kapaciteta 50 listova omogućava dvostrano skeniranje. Osim toga, korisnik ima mogućnost korištenja flatbed skenera (za skeniranje knjiga, časopisa…).

 

Svojim je karakteristikama idealan odabir za obavljanje većine uredskih zadataka: printanje, skeniranje, kopiranje i faksiranje. Za njihovo lakše korištenje, tu je pregledni 7“ LCD touch screen.

MB562dnw ima brzinu ispisa od 45 stranica u minuti, te vrijeme do ispisivanja prve stranice od 5 sekundi. MF uređaj podržava rezoluciju od 1200×1200 dpi-ja. Podržava sljedeće emulacije: PCL5e, PCL6(XL), EPSON FX, IBM ProPrinter, XPS. Dolazi sa 512MB radne memorije, te SD karticom od 2.5GB. Ulazni kapacitet papira iznosi 250 + 100 listova (MPT), a jednostavnim dodavanjem ladice proširuje se do čak 880 listova.

multifunkcijski uređajEkonomičan ispis:

OKI-ev sistem odvojenog tonera i bubnja osigurava nisku cijenu ispisa od 14 lipa (sa PDV-om) po stranici.

 

Multifunkcijski uređaj OKI MB562dnw ispisuje pri rezoluciji do 1200x1200tpi. Takva rezolucija ispisa osigurava visoku čitljivost čak i najmanju veličinu slova “4 Calibri”. Ispis tekstova i grafike su jasni, kontrast je dobar, a gradacija sive boje je tako dobra da možete čak ispisivati crno bijele fotografije na običnom papiru uz zadovoljavajući rezultat.

Brzina skeniranja iznosi 30 stranicu u minuti za crno-bijelo skeniranje, te 10 stranica u minuti za skeniranje u boji. Podržano je mrežno skeniranje (na FTP server ili share-ani folder računala), skeniranje direktno na USB stick, te slanje na e-mail korisnika.

Kopiranje se odvija brzinom skeniranja s tim da vrijeme do prve kopije iznosi vrlo dobrih 10 sekundi. Uz korištenje RADF kapaciteta 50 listova, korisnik ima mogućnost korištenja flatbed skenera (za skeniranje knjiga, časopisa…).

Ravan prolaz:

Korištenjem višenamjenske ladice moguć je ispis na različitim medijima, težine do 163g/m2.

 

Ugrađeni faks uređaj ima brzinu od 33.6kbps (Super G3), 16 One-Touch tipki, te mogućnost pohrane čak 300 Speed dialing brojeva. Fax memorija od 4MB dovoljna je za čuvanje otprilike 200 primljenih stranica. Osim analognom linijom, faksevi se mogu slati i preko mreže (Internet fax). Primatelj može biti e-mail klijent ili drugi uređaj sa Internet fax funkcionalnošću. To u praksi znači znatne uštede, bez potrebe za promjenama u načinu rada.

Zahvaljujući sistemu odvojenog tonera i bubnja, OKI je prepoznat kao marka sa niskim troškovima ispisa. Uz korištenje tonera velikog kapaciteta (12.000 str.) oni iznose samo 14 lipa (sa PDV-om) po stranici.

Ovaj multifunkcijski uređaj uz visoka kvaliteta ispisa i skeniranja, kao i velikim kapacitetom ladica, zaslužuje da ga razmotrite prilikom izbora i kupovine MFP uređaja za manji ili srednji ured.

Ustupio: Microline OKI

Piše: S.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here