Inkjet ili laserski printer? Crno-bijeli ili u boji? Da biste pronašli najbolji printer za vas koji nudi kvalitetni ispis po niskoj cijeni, pročitajte naš vodič za kupovinu najboljeg printera.

Da biste odabrali printer koji vam najbolje odgovara potrebno je pronaći odgovore na neka pitanja. Koju vrstu printera trebate? Je li vam važno brzo printanje, ili je važnija kvaliteta? Kakve dokumente ćete najviše printati? Hoćete li printati sa jednog računala ili sa više uređaja? Koliko su vam bitni troškovi printanja? Definiranje vaših potreba će pomoći da suzite izbor. Naše upute vam mogu pomoći da odaberete tip printera koji će vam najbolje odgovarati.

Printeri se općenito mogu podijeliti na dvije glavne kategorije, ovisno o tehnologiji koju koriste: inkjet printere i laserske printere. Također se dijele i prema svojim mogućnostima – kao što su bežični printeri – ili prema zadaćama kojima najbolje odgovaraju – kao što su kućni ili uredski printeri. U nastavku možete saznati karakteristike različitih tipova printera i odlučiti koji vam najbolje odgovara.

 

Koliko želite potrošiti na printer?

Možete kupiti nov inkjet printer za manje od 500 kuna i ne morate potrošiti mnogo više da biste dobili doista dobar printer. Za oko 1300 kuna dobiti ćete visokokvalitetni all-in-one laserski pisač u boji. Koji točno? Testirali smo printere iz raznih cjenovnih kategorija, u rasponu od pristupačnih inkjet printera do poslovnih laserskih printera.

Procijenili smo njihovu kvalitetu, brzinu i troškove rada i ispitali njihove mogućnosti i jednostavnost korištenja. Svaki ima svoje mjesto i svrhu. Pomoći ćemo vam da suzite pretragu i nađete pravi printer za vas.

INK JET PRINTERI

 

Inkjet printeri

Inkjet pisači su doista sveobuhvatni. Oni mogu printati dokumente sa puno teksta kao što su skripte za učenje ili razni izvještaji u poslovanju, ali također mogu printati i fotografije – i čak u nekim segmentima obaviti bolji posao nego laserski printeri. Oni su tihi i nenametljivi, a također zauzimaju manje prostora na stolu.

Međutim, inkjet printeri su obično skuplji za održavanje nego laserski printeri i količina tonera po isprintanoj stranici će vas koštati osjetno više nego laserski toner. To nije nužno slučaj sa nekoliko poslovno usmjerenih inkjet printera, ali obično je pravilo da su inkjet printeri jeftiniji za kupnju ali su dugoročno skuplji.

 

Za – Manji i jeftiniji od laserskih printera, mogu ponuditi kvalitetno printanje u boji

Protiv – Skuplji troškovi održavanja, sporije printanje crnog teksta u odnosu na laserske printere

 

Laserski printeri

Laserski pisači blistaju kada je u pitanju printanje puno crnog teksta i dok su modeli u boji skuplji od inkjeta u boji, oni također daju profesionalni izgled u poslovnoj primjeni. Obično su brži od inkjeta kada je riječ o ovoj vrsti posla i mogu podnijeti više posla ako planirate printati puno stranica svakog mjeseca.

Iako su toneri skuplji, svaki može da isprinta puno više stranica od inkjet tonera tako da je stvarna cijena po broju crno-bijelih ili stranica u boji obično mnogo manja. Međutim, laserski printeri su obično veći i bučniji od ekvivalentnih inkjet printera i zauzimaju više prostora na vašem stolu.

Za – Brzo printaju i imaju dobar odnos uloženo/dobiveno za printanje crno-bijelih stranica

Protiv – Skuplji za kupnju, veći i često bučniji nego inkjeti
LASERKI PRINTER ALL IN ONE U BOJI

 

All-in-one printeri

Možete kupiti obični inkjet ili laserski printer, ali uređaj koji može skenirati i kopirati neće koštati puno više od običnog. Zbog svoje praktičnosti postali su vrlo popularni i rašireni od kućne uporabe pa sve do manjih ureda.

Većina ima ugrađenu Wi-Fi povezivost tako da možete printati sa više računala ili laptopa, a da ne spominjemo tablete ili smartfone. Neki također uključuju i funkciju faksa.

Za – Može skenirati, fotokopirati, faksirati, a također i printati

Protiv – Obično su nešto glomazniji modeli koji zauzimaju više prostora

 

Bežični printeri

Wi-Fi povezivost je sada dostupna na svim, osim na najjeftinijim printerima koji se još uvijek trebaju spojiti izravno na računalo ili laptop putem USB veze.

U svakom slučaju, ovo je značajka koja je vrijedna plaćanja. Ne samo da možete printati sa svih računala u vašem domu, nego će mnogi bežični printeri printati i sa drugih uređaja kao što su smartfoni ili tableti. U stvari, možete čak printati na daljinu, pomoću “eprint” servisa, koji je zasnovan na e-mailu, ili pomoću servisa kao što je Google Cloud Print.

Za – Omogućuje bežično printanje sa smartfona, tableta i računala

Protiv – Obično su skuplji, ali cijene vremenom padaju

FOTO PRINTER HP

Foto printeri

Izraz “foto printer” pokriva širok raspon uređaja. Za neke je to A4 all-in-one koji je stvarno dobar kod printanja fotografija. Za druge je to zasebni kompaktni foto printer koji printa samo male fotografije. Ili možda želite A3 profesionalni model sa namjenskim foto tonerima i glavom za printanje visoke rezolucije za profesionalnu kvalitetu printanja fotografija.

Foto printeri obično imaju slotove za memorijske kartice i USB priključak na prednjoj strani, tako da možete ubaciti memorijsku karticu vašeg fotoaparata, ili priključiti samo fotoaparat i printati izravno, sa ili bez računala.

Za – Optimizirani za veličinu printanja fotografija

Protiv – Ne mogu jamčiti bolju kvalitetu printanja od običnog printera koji je fleksibilniji

 

 

a3 PRINTERI

A3 printeri

Ako želite printati velike uredske dokumente, plakate ili fotografije koji se mogu objesiti na zid onda je A3 printer za vas. Oni više koštaju i zauzimaju više prostora na stolu, ali mogu printati na većim listovima od vašeg standardnog A4 printera. Neki imaju izrazit fotografski ili dizajnerski fokus.

Ako mislite da vaše fotografije izgledaju dobro u A4 veličini, samo pomislite kako dobro će izgledati na dvostruko većoj veličini.

Za – Idealni ako vam je potrebno printanje veličine postera

Protiv – Zauzimaju dosta prostora u odnosu na standardne printere

 

Kućni i uredski printeri

Većina proizvođača ima i laserske i inkjet kućne uredske printere u svojoj ponudi, dizajnirane za printanje puno teksta i poneke poslovne grafike, a ne fotografija, dječje domaće zadaće, ili umjetničkih projekata. Bilo da su inkjet ili laserski, ovi printeri su usmjereni na printanje stranica teksta brzo i učinkovito i na smanjenje troškova održavanja.

Za – Brzo printanje, velike ladice za papir i korisne funkcije kao što je faksiranje

Protiv – Veliki modeli koji su obično i skuplji

 

Crno-bijeli ili printeri u boji

Crno-bijeli inkjeti su sada praktički prevaziđeni, ali i dalje možete uštedjeti nešto novca ako se opredijelite za ‘mono’ (crno-bijeli) laserski printer. Oni su jeftiniji za kupnju od modela u boji, a ako uglavnom printate crni tekst na bijeloj stranici onda će biti i jeftini za održavanje.

Ipak, boja čini vaš printer mnogo svestranijim. Za svaki slučaj, vrijedno ih je imati ako vam ikada bude trebalo printanje fotografija ili dokumenata u boji.

Piše: A.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here