Čini se kako je HP svoju viziju ispisivanja ozbiljno razmotrio, razradio i usmjerio u novom pravcu. Njihova nova serija kućnih višefunkcijkih uređaja prvenstveno cilja na modernog korisnika koji je kontinuirano u pokretu. Tako je u skladu s određenim nadogradnjama i funkcionalnostima promijenjen i naziv ove grupe uređaja u e-All-in-one da bi se adekvatno ilustrirala nova era poimanja ispisa.

 

Dvostruko više ispisa

DeskJet Ink Advantage 5525 je jedan od svestranih uređaja kojeg krase nove tehnologije. Pored bežičnog povezivanja i korištenja internetskih servisa tu je i nova vrsta tinti sa četiri odvojena spremnika. Najbolje u svemu je što sam uređaj nije pretjerano skup tako da je cjenovno dostupan široj publici.

Da stvar bude još zanimljivija, HP je uz poslovično dobru kvalitetu svojim korisnicima odlučio osigurati i niže troškove ispisa i to prvenstveno kroz implementaciju takozvanog HP Ink Advantage sustava. Radi se o novim tintama za koje, pored povoljne maloprodajne cijene (69 kuna košta svaka od njih), proizvođač tvrdi da imaju mogućnost ispisati i do dva puta veću količinu materijala nego su to u stanju učiniti konvencijalne tinte, što je za krajnjeg korisnika u svakom slučaju jako primamljivo (600 stranica za tinte u boji, dok kapacitet crne tinte iznosi 550 stranica). Obzirom na količinu materijala koju smo ispisali za vrijeme testiranja (od uobičajenih dokumenata pa do fotografija različitih formata), DeskJet Ink Advantage 5525 je pokazao da nova tehnologija navedene tvrdnje ostvaruje u praksi.

 

Uvijek je tako dobar

Kada je u pitanju sama kvaliteta ispisa i na ovom je polju sve na svojem mjestu. Boje su dosta precizne i relativno tople što se pozitivno odrazilo na kvalitetu ispisa fotografija i to ne samo na priloženom HP-ovom nego i na drugim vrstama foto papira. Pored toga, preciznost jezičnih karaktera te dubina crne boje su također na visokoj razini tako da tekst ispisan na ovom pisaču izgleda odlično. Slično je i sa materijalima ispisanim u boji kod kojih, primjerice, grafovi i ini elementi izgledaju dosta precizno i oku ugodno. Spomena vrijedno je i to da su sivi tonovi dosta precizni i realistični, dok je raspon kontrasta na visokoj razini (bez problema se vidi jasna razlika između jako svijetlih, ali i tamnih nijansi).

Koristimo li opciju dodatne uštede tinti (draft mod) situacija se ponešto mijenja. Tekst je malo mutniji, dok su rubovi kod ispisa u boji malo nazubljeni što samo po sebi nije nikakva primjedba. Ovakvi se materijali i dalje mogu koristiti ne samo kao probnih, nego u nekim slučajevima i kao standardnih materijala. U svakom slučaju možemo zaključiti kako je Ink Advantage tehnologija u potpunosti opravdala naša očekivanja prvenstveno iz razloga što uz spomenutu uštedu nije utjecala na smanjenje kvalitete ispisa.

U radu se ovaj uređaj također pokazao dosta funkcionalnim. Brzina ispisa crno-bijelih dokumenata iznosi 10 za standardnu i 14 za draft kvalitetu, dok se dokumenti u boji ispisuju brzinama od 7 za standardnu i 14 za draft kvalitetu.

 

Oblak je in

Vrijeme koje mu je potrebno da započne ispisivanje jedva da prelazi sedam sekundi što u konačnici znači da nije potrebno dugo čekati na ispisani materijal.

Nekada smo na višefunkcijskim ispisnim uređajima često viđali oznaku print, scan, copy, fax da bi se ukazalo na to da je riječ o uređaju koji objedinjuje sve potrebne korisnika na jednom mjestu. U današnje vrijeme je to print, scan, copy, web što znači da se dosta toga promijenilo u korist mobilnosti

Povezivanje unutar bežične mreže sa pristupom internetu otvara nove mogućnosti ispisa sadržaja sa udaljenih lokacija, korištenje raznih web servisa kao što je ePrint, a tu je i mogućnost direktnog ispisa sa mobilnih uređaja što je postalo zanimljiva alternativa koju bi korisnici najradije koristili na svakodnevnoj razini.

Većinu radnji korisnik obavlja putem ekrana osjetljivog na dodir koji postaje središte ovog uređaja kada ga koristimo samostalno. Pored uvida u funkcije i navigaciju uređajem ekran služi i kao preglednik za fotografije. Ono što uređaju nedostaje je USB priključak za prijenosne memorije i tvrde diskove, dok bi kapacitet ladice za papir mogao biti i nešto veći od osamdeset listova.

Obzirom da je riječ o kućnom uređaju široke lepeze podržanih funkcija preko ovih se nedostataka lako može preći naročito uzmemo li u obzir cijenu ispisa i njegovu funkcionalnost.

 

 SPECIFIKACIJE:

ink-jet tehnologija ispisivanja (4 tinte), skener, kopirka, maksimalna rezolucija ispisa 4800 x 1200 dpi, brzina ispisa crno-bijelo 11 str./min, brzina ispisa u boji 8 str./min, automatski dvostrani ispis, USB 2.0, wireless 802.11b/g/n, čitač kartica (Memory Stick Duo, Secure Digital/MultimediaCard), ladica za papir kapaciteta 80 listova, izlazna ladica 15 listova, LCD ekran osjetljiv na dodir 6,7 cm, dimenzije 436 x 545 x 146 mm, masa 5,05 kg

USTUPIO:

HP Brand Store, (01) 65 23 177

www.hp.com

CIJENA: 839 kn

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here