Printeri su u posljednjih nekoliko godina toliko napredovali, da danas zapravo više ni ne znamo koje nam sve mogućnosti nude. Od onih prastarih koji su omogućavali samo printanje na papir, danas možemo printati 3D objekte različitih materijala (plastike, metala, keramike, čak i betona).

No, ovih je dana tržište printera dobilo još jednog novog aduta, koji ni više ni manje može printati tkaninu.

Iako službeno Kniterate možemo nazvati strojem za tkanje, on je daleko od toga. Ovaj uređaj može svaku vašu kreaciju i ideju pretvoriti u odjevni predmet.

Osnovna ideja je da uređaj samostalno može izraditi šalove i kape, dok je za neku kompleksniju odjeću ipak potrebno zašiti u cjelinu određene dijelove tkanine.


Uz Kniterate dolazi i istoimena aplikacija u kojoj će korisnici moći napraviti neki svoj dizajn, nakon čega će printer to moći pretvoriti u fizičku tkaninu.

Uz dizajniranje, bit će moguće dodavati fotografije i tekst, što će dodatno začiniti ovaj novi stilski izričaj na tkanini.

Ideja je na Kickstarteru pokrenuta tek nedavno, a već je nadmašila sva svoja očekivanja. Iako je primarni cilj bio 100 000 dolara, trenutno je ovom projektu donirano već više od 350 000 dolara, a kampanja traje još 20-ak dana.

Cijena uređaja za vrijeme Kickstarter razdoblja iznosi 4699 dolara, a prvi bi uređaji u ruke svojih korisnika trebali stići sredinom sljedeće godine.

Ideja 3D printanja odjeće i obuće je već duže vrijeme prisutna i kod vodećih proizvođača, tako je Adidas pokrenuo svoju novu liniju printanih tenisica, a prema njihovim riječima ovakva proizvodnja tenisica je čak i brža od dosadašnje, tako da joj prognoziraju svijetlu budućnost.

Da ideja 3D printanja obuće poprima i nove dimenzije, pokazuje tvrdnja da u budućnosti više nećemo morati ići u šoping po dućanima, nego ćemo downloada svoje nove hlače ili majicu i isprintati je na svom kućnom 3D printeru. Više o tome pogledajte u videu:

 


.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here