Potreban vam je printer za ured ili kućanstvo? Tražite kvalitetan printer po povoljnoj cijeni i niste sigurni što odabrati? Pitate se koji su trenutno isplativi printeri na tržištu u koje se isplati uložiti novac?

Iako živimo u digitalnom dobu, veliki dio informacija još uvijek volimo imati na papiru. Stoga, printeri su još uvijek jedan od neizostavnih uređaja u uredima, ali isto tako i u kućanstvima. Srećom, danas printeri nisu više toliko skupi pa možete po relativno jeftinoj cijeni nabaviti kvalitetan printer koji će i više nego dovoljno zadovoljiti sve vaše potrebe.

Kupnja printera može biti naporan zadatak za pojedinca jer puno je ponude, a teško se u toj ponudi snaći. Mnogo je faktora koji utječu na kvalitetu ispisa, ali i kasnije održavanje printera u funkciji (kupnja boja) – pa valja dobro razmisliti u što se isplati uložiti. Da ne duljimo s uvodom, danas ćemo vam nabrojati nekoliko printera u koje se isplati uložiti u 2019. godini. Dakle, ovo su printeri koji preporučujemo kupiti:

 

HP Sprocket (2. generacije)

HP Sprocket (2. generacije)

HP Sprocket je iznimno zanimljiv printer koji je u prvom planu namijenjen prijenosnom printanju fotografija. Zbog svojih je dimenzija iznimno pogodan za prenošenje, što korisnicima omogućava da fotografija printaju na raznim mjestima i u raznim prilikama. Ovaj printer može printati fotografije maksimalnih dimenzija 2×3 inča, no možemo reći kako je kvaliteta ispisa na visokoj razini. Za rad su mu potrebne 3 boje, no nažalost ne sadrži LCD ekran za kontrolu ispisa, kao ni mogućnost direktnog printanja fotografija s kamere.

Za razliku od prve generacija HP Sprocket printera, ova nova verzija donosi mnogobrojna poboljšanja koja nikog neće ostaviti ravnodušnim. Prije svega, značajno je poboljšana kvaliteta ispisa fotografija i ona je sada na zavidnoj razini – a tu valja posebno naglasiti kako je kvaliteta boja iznimno kvalitetna. Mnoštvo novih mogućnosti nudi i nova verzija HP Sprocket aplikacije, a sve to dolazi po iznimno niskoj cijeni.

Dakako, zbog svojih dimenzija i cijene ovaj uređaj ima neke manje nedostatke, ali to nije ništa suviše važno u odnosu na njegovu osnovnu namjenu. Cijena ovog uređaja iznosi oko 130 eura i svakako se isplati kupiti ovaj printer ako želite kvalitetna fotografije i printer koji možete svuda nositi sa sobom.

 

Canon Pixma TR8520 Wireless Home Office All-In-One Printer

Canon Pixma TR8520 je printer koji možda dizajnerski i ne izgleda najbolje, ali ima izrazito puno funkcija koje korisnik može koristiti i s kojima će biti i više nego zadovoljan. Osnovna namjena ovog printera jest za korištenje u kućanstvu, ali može biti itekako koristan i u slučaju da vam treba printer za malen ured.

Ovaj printer za svoj rad treba 5 različitih boja, a na sebi ima ugrađen ekran pomoću kojeg korisnik može lako doći do nekih naprednih funkcija. Također, za razliku od ostalih printera na našoj listi, ovaj uređaj podržava printanje direktno s kamere, što je također jedna od prednosti koje valja naglasiti.

Ono što je isto tako pohvalno je i sama kvaliteta ispisa koja je na zavidnoj razini pa možemo reći kako je ovaj printer isplativo ulaganje. Također, printer nije težak i lako ga je prenositi (možda je malo nezgrapan zbog svojih dimenzija). Što se tiče boja, korisnik na raspolaganju ima dvije crne boje, a mogu se u printer staviti XXL punjenja boja, što će vam umanjiti potrebu za učestalom kupnjom boja.

Također, korisnik može koristiti istovremeno dva utora za papir, a još ćemo spomenuti kako na raspolaganju ima SD utor za kartice, kao i mogućnost povezivanja na Ethernet. Kada sve zajedno pogledamo, čini se kako je ovo mudar izbor prilikom biranja printera za kućanstvo i ured, s time da valja naglasiti da bi cijena mogla biti nešto niža. Cijena uređaja kreće se oko 200 eura, no kvaliteta ispisa i sve ostalo je na prilično visokoj razini.

 

HP Tango X

HP Tango X je iznimno atraktivan i moderan printer kojeg će poželjeti oni koji svoj dom nastoje napraviti pametnim. Naime, s dizajnerske strane ovaj printer briljira i napravljen je kako bi se uklopio u svačiji dom. Također, ima neke napredne mogućnosti zahvaljujući kojima se može lako uklopiti u pametni dom, što mu je iznimno velika prednost u ovom modernom digitalnom svijetu.

Uređaj za svoj rad koristi 4 različite boje, a nažalost nema ekran za upravljanje, kao ni mogućnost direktnog printanja fotografija s kamere. No, ono što HP Tango X ima je mogućnost glasovne kontrole, čime se savršeno uklapa u filozofiju pametnog doma. Uređaj je malenih dimenzija, što je prednost kada pričamo o lakoj prenosivosti, ali je i nedostatak kada pričamo o printanju – jer može printati dimenzije samo do 5×7 inča.

HP Tango X odlikuje iznimno dobra kvaliteta printa, a uz to boje možete nabaviti po niskoj cijeni – što je dobitna kombinacija. Uz to što printer prepoznaje vaše glasovne naredbe i printa na principu dobivenih audio informacija, također je omogućeno i printanje putem pametnog telefona.

Nažalost, tu se pojavljuje i jedan nedostatak koji kaže da je skeniranje i kopiranje dokumenta moguće obaviti samo putem pametnog telefona, što je pomalo ograničavajuće u nekim situacijama. Bez obzira na sve, ovaj elegantan i modern printer isplativa je investicija, a ako ovaj uređaj poželite imati u svojem domu morat ćete izdvojiti oko 200 eura.

 

Brother MFC-L3770CDW

Brother MFC-L3770CDW

Brother MFC-L3770CDW je printer čija je osnovna namjena printanje nešto manjih količina papira u boji, što znači da možda nije u potpunosti pogodan za urede, ali se može koristiti i u tu svrhu. Zanimljivo je kako proizvođač Brother nije još uvijek značajnije poznat široj publici diljem Europe, a radi se o iznimno kvalitetnom proizvođaču printera koji igra zapaženu ulogu u svijetu printa. Uređaj Brother MFC-L3770CDW u svojem radu koristi 4 boje, a baš kao i većina ostalih printera ne podržava direktno printanje s kamere te mu nedostaje LCD zaslon za pregled printa.

Dva su važna razloga zbog kojih se isplati uložiti novac u ovaj printer – brzina i kvaliteta ispisa. Naime, ovaj printer može se pohvaliti iznimno velikom brzinom ispisa, što vam značajno ubrzava rad i smanjuje nestrpljivo čekanje ispisanih papira. S druge strane, odlikuje ga iznimno dobra kvaliteta ispisa, ali isto tako i kvaliteta skeniranja i kopiranja je na zavidnoj razini.

Od naprednih funkcija valja istaknuti razne mogućnosti povezivanja, od kojih je moguće koristiti i NFC tehnologiju putem pametnog telefona. Glavni nedostatak su prilično visoki troškovi printera, odnosno kasnijeg ispisa – što će zasmetati mnogim kupcima. Ovaj je printer i više nego solidno rješenja za manje urede u kućne potrebe, a možete ga nabaviti po cijeni od 330 eura.

 

Epson WorkForce Pro WF-C5290

Epson WorkForce Pro WF-C5290 Network Color Printer

Epson WorkForce Pro WF-C5290 je kvalitetan printer koji je savršeno rješenje za sve koji traže printer za svoj maleni ured, a pri tome žele uštedjeti nešto novca. Naime, ovaj printer nudi sjajan omjer uloženog i dobivenog novca i zbog toga je poželjan odabir mnogih malih biznisa. U svojem radu ovaj printer koristi 4 različite boje, a jedan od prednosti je posjedovanje LCD zaslona na kojem možete upravljati naprednim postavkama printera.

Kao što smo već spomenuli, jedna od glavnih prednosti ovog printera je niska cijena printanja – što je itekako važno na duži period. No, iako su troškovi printa nešto niži nego kod konkurencije, to nimalo ne umanjuje kvalitetu samog printa koja je i dalje na solidnoj razini. Ovaj je printer prilično izdržljiv i može obraditi velike količine zahtjeva, a zanimljivo je da podržava razne upravitelje dokumenata koji šalju dokumente na print. Od nedostataka valja izdvojiti činjenicu da nije moguće printati dokumente bez margina, odnosno uvijek ostaje određeni rub na krajevima papira. Cijena ovog printera iznosi 250 eura i pametan je odabir za sve male urede.

 

Brother HL-L8360CDW

Brother HL-L8360CDW je najskuplji printer koji ćemo danas predstaviti i shodno tome trebao bi dati najviše za cijenu po kojoj se prodaje. Prije svega, ovaj je printer namijenjen za korištenje u uredima (čak i nešto većim), a u svojem radu koristi 4 boje. Zanimljivo je da nema LCD zaslon za kontrolu ispisa, a isto tako nema ni mogućnost direktnog printanja fotografija s kamere. Dapače, kod printanja fotografija ovaj printer pokazuje određene nedostatke, odnosno kvaliteta ispisa fotografija mogla bi biti i nešto bolja. No, nemojmo se zavaravati, ovaj printer nije namijenjen printanju fotografija, već korištenju u uredima.

Što se tiče ispisa dokumenta tu Brother HL-L8360CDW radi fantastičan posao i teško je pronaći neku zamjerku. Prije svega, kvaliteta ispisa dokumenta je na zavidnoj razini, baš kao i brzina kojom ovaj printer ‘izbacuje’ papire. Za razliku od ostalih, troškovi printanja su prilično niski i ne bi vam trebali trošiti puno novca.

Da bi vam što više olakšao printanje, Brother HL-L8360CDW ima iznimno velik pretinac za papire pa nećete stalno trebati puniti uređaj papirima, a isto vrijedi i za boje gdje je moguće nabaviti boje većeg kapaciteta kako bi se smanjila učestala zamjena boja. Velika pažnja povećana je i sigurnosti koja je svedena na prilično visoku razinu. Sve to možete dobiti po cijeni od 400 eura, što se na prvi pogled čini puno, ali s vremenom bi se trebalo isplatiti.

 

Canon Pixma TS9120

Canon Pixma TS9120 Wireless Inkjet All-in-One

Canon Pixma TS9120 je printer koji je idealan za kućanstvo jer svojim funkcijama zadovoljava upravo potrebe koje jedan prosječan korisnik ima. Da bi funkcionirao normalno potrebno mu je čak 6 boja, što je najviše od svih printera na listi. No, za razliku od ostalih printera ovaj ima LCD zaslon za kontrolu ispisa, ali i mogućnost direktnog printanja fotografija s kamere putem wireless veze. Ovaj je uređaj iznimno jednostavan i lagan za prenošenje, a za kvalitetniji rad korisnik na raspolaganju ima dva pretinca za umetanje papira.

No, uz dodatni pretinac tu je i mnoštvo drugih prednosti kojima se može pohvaliti ovaj printer. Prije svega, korisnik se na printer može povezati na razne načine, a izdvojit ćemo Ethernet i Bluetooth, kao i mogućnost umetanja SD kartice. Dvije dodatne boje korisniku omogućavaju kvalitetniji ispis dokumenata i fotografija pa možemo reći kako je i u tom dijelu ovaj printer iznimno dobar. Među nedostatke možemo ubrojiti manjak NFC veze, ali i činjenicu da je ispis dokumenata nešto sporiji u odnosu na ostale printere s liste. Kada sve agregiramo, ovaj printer je super odabir za kućanstva i svakako se isplati uložiti 200 eura koliko iznosi njegova cijena na tržištu.

 

Epson Expression Photo HD XP-15000 Wide-Format Inkjet Printer

Epson Expression Photo HD XP-15000 je printer čija je prvotna namjena ispis fotografija nešto većih dimenzija. Za kvalitetu ispisa brine se 6 boja, a zanimljivo je da ni ovaj printer nema LCD zaslon na kojem bi se moglo upravljati ispisom fotografija. Bez obzira na to što je Epson Expression Photo HD XP-15000 namijenjen printanju fotografija, nema mogućnost direktnog printanja fotografija s kamere. No, sve to nadoknađeno je iznimno kvalitetnim ispisom fotografija, što je i prilično logično s obzirom na to da se radi o printeru čija je namjena ispis fotografija.

Kada već pričamo o ispisu fotografija spomenuti ćemo da je moguće printati fotografija veličine od 4×6 inča pa sve do veličine 13×19 inča. S obzirom na veličinu fotografija koje može ispisati, ovaj printer nije velikih dimenzija i vjerojatno će se mnogi složiti kako i nije toliko kompliciran njegov transport. Dakako, moguće je printati fotografije bez rubova oko papira, a na raspolaganju korisnik ima nove moderne Claria Photo HD boje koje pomažu u podizanju kvalitete ispisa. Od nedostataka ćemo izdvojiti nešto više troškove printanja, kao i sporiji ispis u odnosu na konkurenciju. Ovim printerom zapravo ulazite u razred skupocjenih printera koji služe printanju fotografija, samo što ćete u ovom slučaju platiti znatno nižu cijenu. Konkretno, cijena ovog uređaja iznosi oko 350 eura.

 

Zaključak

Kupnja printera može biti iznimno naporan i težak zadatak, ako niste sigurni kakav vam printer treba i koje moraju biti njegove karakteristike. Prije svega, važno je da odredite budžet koji imate na raspolaganju kako biste suzili mogućnost odabira i kako biste znali u kojem cjenovnom razredu tražiti printer.

Gore je navedeno nekoliko super printera u koje se isplati uložiti u 2019. godini. Kao što možete vidjeti gore nabrojani printeri služe različitim namjenama pa svatko može pronaći nešto za sebe. Svakako pripazite na mogućnosti koje pojedini printer nudi i odaberite onaj koji je u skladu s vašim zahtjevima. Pripazite također na kasnije troškove koji se javljaju prilikom kupnje boja i ostalih potrepština za printer. Sretno s kupnjom printera.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here