Bogata ponuda Android uređaja sve je veći problem za Apple, čija prodaja pametnih telefona nije na razini na kojoj su mnogi očekivali. Iako Apple i dalje može biti zadovoljan fantastičnim prodajnim rezultatima, podaci ukazuju na to kako se sve više uzdižu neki manje poznati brendovi, a veliki udarac zadaju i kineski brendovi koji su se već uspješno pozicionirali na tržištu.

Dakako, vrijedi istaknuti Huawei i Xiaomi koji grabe velikim koracima prema liderskoj poziciji na tržištu pametnih telefona. Stoga, mnogobrojni stručnjaci smatraju kako je došlo vrijeme kraja dominacije Apple-a i kako će se tržište u budućnosti podijeliti na mnogo manjih kompanija.

Iako se ne radi o velikom broju korisnika, novi udarac Apple-u vjerojatno je zadao i osnivač Facebooka – Mark Zuckerberg. Naime, ovaj je poznati poduzetnik ‘naredio’ svojim zaposlenicima da svoje Apple uređaje zamjene uređajima koji rade na Android sustavu. Sva strka oko toga započela je onog trenutka kada je šef Applea, Tim Cook, počeo javnu kampanju protiv načina na koji Facebook koristi podatke svojih korisnika.

S aferom curenja podataka upoznat je cijeli svijet, no rijetko je tko ‘okrenuo ploču’ protiv Facebooka kao šef Applea. On je progovorio o tome kako se ne slaže s načinom na koji Facebook koristi podatke korisnika te je izjavio kako se takvo što u Appleu nikad ne bi moglo dogoditi. Svojim je riječima izazvao sukob, koji traje i dan danas.

Nakon ovih nemilih događaja, Zuckerberg je savjetovao svoje čelne zaposlenike da se ‘riješe’ svojih iPhone uređaja i da kupe neki uređaj koji radi na Android sustavu. Iako je kao službeni razlog navedeno da je Android sustav mnogobrojniji na tržištu i popularniji kod korisnika, mnogi smatraju kako iza svega stoji sukob između čelnika Facebooka i Applea. Zanimljivo, podaci pokazuju kako je dio zaposlenika još uvijek ostao vjeran Apple uređajima pa možemo reći kako nisu poslušali sugestije čelnog čovjeka svoje kompanije.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here