Mnogi stručnjaci upozoravaju na to da se moderni ratovi više neće voditi oružjem, već se ključno biti poznavanje tehnologije i računala. Iz dana u dan svjedoci smo velikih hakerskih napada koji se događaju svugdje po svijetu i nitko ali baš nitko tko je spojen na internet ne može tvrditi da je 100 posto siguran. Jedan hakerski napad prilično velikih razmjera dogodio se ovih dana u Malti, gdje je napadnuta središnja banka preko koje se obavlja gotovo 50 posto transakcija unutar te malene države.

Hakeri su prilično uspješno izvršili kibernetički napad na Bank of Valleta u Malti prilikom čega su ukrali ogromnu količinu novca. Iako su iz banke ubrzo nakon napada poručili korisnicima kako je njihov novac na sigurnom, situacija baš i nije bajna. Naime, hakeri su ovim kibernetičkim napadom uspjeli ukrasti čak 13 milijuna eura, koje su prebacili na banke u Češkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji i Honk Kongu.

Iako se o samom napadu još uvijek ne zna puno detalja, podaci govore kako je banka primijetila veliki broj čudnih transakcija u inozemstvo što im je ubrzo postalo sumnjičavo. Nakon toga javili su se iz državne vlasi gdje su čelnicima banke poručili da je u tijeku hakerski napad i da bi bilo pametno obustaviti poslovanja kako šteta ne bi bila još većih razmjera.

Banka je taj savjet poslušala te je obustavila cjelokupno poslovanje, što znači da korisnici nisu u mogućnosti koristi usluge banke kao ni sredstava koja na banci imaju. Da bi stvar bila još gora, radi se o glavnoj banci u Malti preko koje ide gotovo 50 posto novčanog prometa te države.

Ovakvo gašenje bankovnog sustava utjecalo je na cjelokupnu ekonomiju Malte jer je veliki broj radnji zaustavljen s obzirom na to da novac ne može kružiti sustavom. Kada će stvar biti u potpunosti razriješena još nije poznato, no ovo je još jedno veliko upozorenje svima kako su digitalni sustavi krhki i kako je dovoljna samo jedna mala rupa da dođe do velikih problema.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here