Iz internih memoara koje je dobio Bloomberg saznajemo da je samo u prošloj godini uhićeno 12 bivših Appleovih zaposlenika.

Svi koji negdje radimo, pogotovo ako radimo u nekom poznatom poduzeću koje pazi na svoj prestiž i dostiž, znamo koliko je važno čuvati poslovne tajne. Ono što je u poduzeću treba i ostati u poduzeću i to je to. Ne bi trebalo biti nikakvih ”curenja” informacija ni pod razno. Ali, curenja informacija se događaju. I to sve češće.

Jer vrlo je teško sve ono što se odvija ”u kući” ostaviti u kući, pogotovo ako te druge firme pitaju i ako je toliko dobrih prilika da se samo ”nešto” pusti u javnost, tek toliko da se zna nekakva informacija. O nečemu. A takvih prilika ima jako puno.

 

Sankcioniranje prijestupnika se razlikuje od firme do firme.

Neke firme odavanje svojih poslovnih tajni rješavaju tako da opominju svoje zaposlenike neka to ne rade, nakon čega slijede različite vrste sankcija, od kojih je najopasnija- otkaz. Neke druge firme (one za koje se smatra da nisu ”od nas”) to rade na malo drugačiji – stroži način.


Jedna od takvih firmi je i naš dragi Apple. Tvrtka koja ima potpuno drugačiju poruku za svoje zaposlenike.

Apple kaže ovo: ako vas uhvatim da ste dijelili informacije koje se kreću samo unutar mene i koje samo ja posjedujem (odnosno nekolicina ”šefova”), jao si ga vama. U najblažem obliku možete dobiti samo otkaz, a u onom malo strožem- ići ćete u zatvor pod optužbama da ste širili povjerljive, interne informacije u vezi tvrtke.

 

apple zaposlenici

Apple je u prošloj godini uhvatio 29-oro prijestupnika, od kojih je čak 12 dobilo stroge zatvorske kazne.

Na temelju informacija koje je dobio Bloomberg, u prošloj, 2017. godini  Apple je uhvatio čak 29 osoba za koje se sumnjalo da je na neki način sudjelovalo u širenju tajnih informacija vezanih za samu tvrtku i njezino poslovanje. Od tih 29 uhvaćenih ljudi njih nekoliko su bili Appleovi zaposlenici, drugi su bili partneri za opskrbu, a treća skupina prijestupnika spada pod skupinu djelatnika koja je bila zadužena za sklapanje ugovora sa stranim nabavljačima robe i sirovina. Čak dvanaestoro od tih prijestupnika odmah je uhićeno i optuženo.

”Oni koji dijele informacije u vezi rada i funkcioniranja tvrtke pri Appleu ne samo da gube svoj posao nego se susreću i sa drugim oblicima kažnjavanja. Ponekad je to samo gubitak posla, popraćen ogromnim kaznama i tužbama za kršenje prava na pristup podataka. U drugim slučajevima to čak ide to te mjere da se prijestupnici kažnjavaju i zatvorskim kaznama“, stoji navedeno u memoaru.

 

Najveći broj informacija koji je curio u opticaj odnosio se na iPad Pro, AirDroid i na trenutno najnoviju Appleovu perjanicu – iPhone X

Jedan od prijestupnika je uhvaćen kako dijeli internetsku vezu za ”gold master” iOS 11 zajedno sa informacijama vezanim uz informacije koje su se odnosile na iPhone X i na rujanske vijesti o, tada još uvijek ne-izašlom i dosta nepoznatom Appleovom flagshipu. Drugi prijestupnici su uhvaćeni kako prosljeđuju informacije 9to5Mac-u vezane uz novi iPhone X, iPad Pro i AirPod-ove.

Prošlog mjeseca Apple je navodno uhvatio još jednog prijestupnika kako dijeli i prosljeđuje podatke o razvijanju programa. „Jedan, zasad nepoznati i neimenovani, ali svakako bivši zaposlenik Applea je tako uhvaćen da drugim izvorima prosljeđuje vitalne informacije u kojima iz kojih se mogu razaznati tajne o razvitku i osmišljavanju novih softverskih rješenja, a to je prijestup koji se u što ranijem vremenskom periodu trebao oštro kazniti“, stoji u nastavku.

Iako je na tisuće Appleovih zaposlenika imalo pristup ovim informacijama, Appleovi istražitelji su nakon kraćeg vremena ipak uspjeli otkriti počinitelja ovog nedjela. Počinitelj, nakon što je otkriven je nakon kraćeg vremena priznao kako je te informacije podijelio sa jednim novinskim izvjestiteljem.

 

apple zgrada campus

Razlozi i uzroci stogog kažnjavanja su samo iz razloga da bi se zaštitili i očuvali opstojnost, integritet i kvaliteta poslovanja i proizvoda firme.

„Utjecaj kakav curenje bilo kakve informacije može imati na cijelu tvrtku, njezinu opstojnost i kvalitetu rada, kako u sadašnjosti tako i u budućnosti je jednostavno tako snažan da je nedopustiv. Bilo da se radi o curenju informacija od strane jednog ili više zaposlenika, stvar je u tome da cijela tvrtka trpi, a to je nešto što se ne može tolerirati“, stoji u nastavku memoara.

„Curenje informacija vezanih uz najnovije proizvode, bilo da se radi o proizvodima koji već postoje na tržištu ili pak o proizvodima koji se tek trebaju pojaviti na tržištu negativno može i utječe na kakvoću i visinu stupnja prodavanosti. Nadalje, takva curenja našim konkurentima odaju naše slabosti, zbog čega im se daje vrijeme da iskoriste naše slabosti i da ih upotrijebe protiv nas svojim tehnološkim rješenjima.

U konačnici, nakon što takav uređaj u vezi kojeg je postojalo curenje informacija, bude pušten u prodaju, on više nema takvu vrijednost kakvu je trebao i mogao imati da nije bilo curenja informacija“, završava izvještaj iz memoara.

 

Apple svakako ostavlja dojam da se radi o firmi koju itekako treba shvatiti ozbiljno. U svakom smislu.

Ako malo bolje pratimo tržište možemo vidjeti da stalno, odnosno vrlo često dolazi do nekakvih ”curenja” informacija. To se događa pogotovo prije nego što neki novi uređaji postanu dostupni na tržištu, jer se takvim curenjima informacija u stvari potencijalnim korisnicima želi izmamiti osmjeh na lice, pogotovo kada im se pokaže samo djelić onoga što će njihov potencijalno novi pametni telefon imati (bilo da se radi o kvaliteti uopće, mogućnostima kamere, ”bezeless” rubovima uređaja, izdržljivijoj bateriji ili nečemu petome). I to je sasvim u redu.

I događa se i vjerojatno je da će se događati (da ne govorimo o curenjima informacija vezanim uz Samsung Galax S9, novi Android OS, novi OnePlus i tako dalje, primjera je jako puno) kako vrijeme bude prolazilo. Jer to ulazi pod ono ”nadraživanje” kupaca. Ali, to neke firme, kao što je Apple, baš i ne podnose, što se može vidjeti iz priloženoga. Kažnjavanje prijestupa vezanih uz uvjete poslovanja je nešto sasvim normalno i uobičajeno.

Ipak, kažnjavanje zaposlenika na način da im se odredi zatvorska kazna nama kao ”trećim” osobama, to jest promatračima daje jednu sasvim drugu sliku. I ono što nam svakako komunicira jest to da je Apple tvrtka koju se svakako treba shvatiti ozbiljno. U svakome pogledu.

Piše: I.H.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here