Naše ponašanje na društvenim mrežama može uvelike utjecati na naš život, posao, sreću, ali i razne druge segmente. Već se nekoliko godina progovara o tome kako poslodavci prilikom odabira budućih zaposlenika odlaze na društvene mreže i tamo se dodatno informiraju o osobi koju žele zaposliti. Stoga, društvene mreže na taj način mogu odmoći ili pomoći nekome da dobije određeni posao. No, kako se tehnologija razvija, tako sustav zapošljavanja novih zaposlenika funkcionira sve bolje, detaljnije i temeljitije. Tvrtka HireVue cijeli je proces zapošljavanja podigla na jednu novu razinu, a za sve je zaslužna umjetna inteligencija.

Mnoge kompanije robote i umjetnu inteligenciju koriste u svojim poslovnim procesima, ne bi li optimizirali razne segmente poslovanja. Ipak, budućnost sve više naginje ka tome da su sustavi umjetne inteligencije savršen partner u pronalasku najboljeg kandidata za popunjenje određene radne pozicije. Tvrtka HireVue osmislila je proces u kojem se potencijalni kandidat za posao uspoređuje s najboljim zaposlenici unutar tvrtke.

Konkretno, osoba koja pošalje CV stavlja se u bazu gdje se njezine sposobnosti razlažu na komponente, a u cijeli je proces uključeno i istraživanje o toj osobi putem društvenih mreža. Ako se radi o stvarnom intervjuu, onda se analizirati i pokreti osobe, način na koji slaže rečenice, ali i riječi koje izgovara. Sve to ide u jednu bazu, gdje se potencijalni kandidati uspoređuju sa zaposlenicima koji već rade u tvrtki (ili drugim sjajnim kompanijama). Generalno, odabiru se oni najbolji zaposlenici za usporedbu i tako se u končanici dobivaju i najbolji kandidati.

Ovakav sustav pokazao se odličnim i zaista tvrtkama dovodi najbolje kandidate, koji se gotovo savršeno uklapaju u profil tvrtke. Ipak, u cijelom tom procesu nedostaje onaj ljudski segment, odnosno osjećaj da li će neki kandidat odgovarati ili ne. Ipak, u velikim tvrtkama takvo što i ne dolazi previše do izražaja jer je na jednom mjestu potrebno ujediniti stotine ljudi. Dakle, očekuje nas jedna nova era zapošljavanja gdje će potencijalni kandidati umjesto s ljudima razgovarati s robotima.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here