Možete li zamisliti jedan dan u životu bez pristupa internetu? Ovaj nas je moderni medij toliko ‘osvojio’ da smo danas 100 posto svojeg vremena povezani na internet mrežu i u svakom trenutku imamo pristup informacijama koje se kriju na prostranstvima mreže svih mreža. Zbog toga, iznimno je teško zamisliti što bi se dogodilo s pojedincima, tvrtkama, organizacijama i raznim drugima kada bismo ostali bez internet veze. Takav se scenarij nedavno dogodio u nekoliko zemalja zapadne Afrike, koje su Uskrs morale proživjeti bez internet veze.

Dan prije Uskrsa, stanovnici nekoliko zemalja zapadne Afrike ostali su bez internet veze – neki na jedan dan, a neki i na više dana. Razlog takvog nemilog događaja je pucanje podmorskog kabela koji dovodi internet u taj dio svijeta. Podmorski optički kabel koji je postavljen 2012. godine osigurava tom dijelu svijetu kvalitetan internet. Dužine je 17.000 kilometara, a povezuje zemlje zapadne Afrike s Portugalom i Francuskom.

Pucanje tog internetskog kabela izazvalo je prestanak rada internetske infrastrukture u mnogim zemljama. Tako su bez interneta na dan ili više ostali: Sijera Leone, Mauritanija, Gambija, Liberija, Gvineja i Gvineja Bisau. No, ovom nezgodom bile su pogođene i neke druge susjedne zemlje, ali ne u toj mjeri kao navedene. Tako su stanovnici navedenih zemalja osjetili kako je to živjeti bez interneta. Srećom po njih, problem je otklonjen vrlo brzo pa je više-manje sve već normalno funkcioniralo nakon prvog travnja.

Nije poznato što je uzrokovalo pucanje ovog internetskog kabela koji može prenositi podatke brzinom od 5.12 Tbps. Kabel je u vlasništvu kompanije African Coast to Europe (ACE), koja je dio Oracle grupacije. No, iza kabla zapravo stoji konzorcij u kojem se nalazi čak 19 telekoma. Bilo kako bilo, svi problemi prema dostupnim informacijama su otklonjeni i stanovnici navedenih zemalja sada mogu ponovno nesmetano uživati u blagodatima koje nudi pristup internetu.


Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here