Yondr je američka tvrtka koja proizvodi jedinstvene futrole za pametne telefone. Ipak, namjena ovih, za razliku od svih ostalih futrola, nije samo čuvanje uređaja, već i njegovo privremeno onesposobljavanje. Ideja zvuči bizarno, ali se zapravo sve više pokazuje iznimno korisnom.

Događanja na javnim mjestima poput koncerata, festivala ili predstava prilika su da se ljudi druže i komuniciraju. Upravo je takav jedan događaj, autora projekta Grahama Dugonija, natjerao na razmišljanje. Tijekom izlaska, primjetio je osobu koja se ‘previše opustila’, odnosno odskakala od drugih, i koju je ostatak okupljenih zbog toga snimao, nastojeći je ismijati. To se, nažalost, događa sve češće, iako nitko ne želi biti predmet sprdnje na internetu.

Dugoni je zato ubrzo usavršio jedinstven smartphone dodatak – futrolu na zaključavanje. Trend koji se širi Sjedinjenim Državama funkcionira tako da prije ulaza na događaj smartphone morate staviti u vrećicu – Yondr – koja se automatski zaključava. Uređaj cijelo vrijeme nosite sa sobom, ali ga ne možete koristiti sve dok futrolu netko od organizatora (ili vi sami) ne otvori(te) u tzv. Yondr Phone Zone prostoru, u kojem se nalaze aparati za otključavanje. U velikim masama to, dakle, nije moguće. Primjećujete li sličnost sa zujalicama u prodavaonicama odjeće?


Inovativan proizvod na tržištu se pojavio 2014.

Više od 600 škola u SAD-u počelo je koristiti Yondr otkako je predstavljen prije četiri godine. Rezultati su pozitivni jer učenici, kako tvrde predstavnici obrazovnog sektora, zbog manje provođenja vremena na mobitelu imaju bolje ocjene, kao i vidljiva poboljšanja u ponašanju.

Nerviranje je očekivana reakcija prilikom privikavanja, no iza futrole stoje uspješni rezultati

Jack White, član The White Stripesa, nije prvi glazbenik koji je odlučio zabraniti mobitele na svojih koncertima. Očekuje se da će i drugi izvođači u bliskoj budućnosti krenuti istim stopama.

Futrola tek treba stići na naše tržište, a zaključak je jednostavan – Yondr bi nam doista dobro došao…

Piše: D.S.

1 komentar

  1. Ako nije stvarno bi trebalo nadopuniti bonton. Da se u društvu ne gleda u telefon, i kada netko priča vrlo je nekulturno pregledavati Facebook, kao i u kulturnim ustanovama nije kulturno pregledavati statuse. Za djecu razumijem, ali odrasli me iznenađuju, koja nekultura.
    A za koncerte mi nikako nije jasno, ako sam platio ulaznicu od voljene glazbene grupe za 500 kuna, onda želim i uživati u glazbi. A ne kao oni zombiji na koncertima u prvim redovima snimaju i zure prema gore u male ekrane, a pred nosom im je voljena grupa ? Sigurno nikada niti neće pogledati tu snimku loše kvalitete zvuka, kada na YouTube ima HD zapis, bitno da postave na Facebook. Samo da se objavi da narod vidi kako kao mi uživamo, kuda ide ovaj svijet.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here