Huawei je u suradnji s agencijom Ipsos odlučio istražiti navike korisnika pametnih telefona. Svima je jasno kako smo se u godinama iza nas u potpunosti prilagodili suživotu s pametnim telefonima i kako tek rijetki od nas danas ne nose konstantno svoj pametni telefon sa sobom. Postali smo ovisnici o pametnim telefonima, iako to sami sebi ne želimo priznati. Istraživanje koje je provedeno u nekoliko zemalja Europe pokazalo je kako smo više no ikad ovisni o pametnim telefonima, no koje sve rjeđe koristimo za telefoniranje.

Među zemljama koje je obuhvaćalo istraživanje, njih 12, našla se ovog puta i Hrvatska. Istraživanje je pokazalo kako više od 50 posto korisnika provjerava poruke i pregledava društvene mreže odmah nakon što ustanu ujutro ili prije samog odlaska na spavanje. Ova činjenica usko je vezana uz rezultat kako čak 53 posto ispitanih u anketi svoj pametni telefon nosi u krevet, tako da im je nadomak ruke.

spavanje pored mobitela

Čak 11 posto njih telefon drži ispod jastuka dok spavaju, što možda i nije najzdravija opcija. Jedna trećina korisnika pametnih telefona u Hrvatskoj, svoj pametni telefon provjerava minimalno 10 puta u satu, a mnogi čak i češće. Kada je u pitanju osnovno služenje pametnim telefonom vrijedi napomenuti kako čak 94 posto korisnika pametni telefon koristi za slanje tekstualnih poruka. Nadalje, druga najpopularnija aktivnost je fotografiranje, slijedi korištenje društvenih mreža (85%), dok je telefoniranje tek na četvrtom mjestu.


Sve ovo samo potvrđuje naše teze kako smo jako vezani uz telefone, što bismo mogli nazvati i određenom vrstom ovisnosti. Još jedan podataka koji tome ide u prilog je činjenica da veliki dio korisnika svoje telefone sa sobom nosi čak i na wc i u kupaonu. Dakle, gotovo da ne postoji mjesto gdje sa sobom ne nosimo pametni telefon. Možete li zamisliti vašu svakodnevicu bez pametnog telefona?!

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here