U moru hakerskih napada koji se događaju putem softverskih propusta, u medijima su se pojavila nagađanja za jedan puno kreativniji i zanimljiviji način – hakiranje putem hardvera. Na jednoj strani je Kina, a na drugoj SAD. Prvi su ti koji su uspješno godinama hakirali razne sustave, sve do prije 3 godine kada druga strana nije shvatila da su u velikim problemima. Kada objasnimo čitavu situaciju, moći ćemo napokon reći da je i Trump u pravu kada govori da se proizvodnja američkih uređaja mora preseliti ponovo u Ameriku.

Kina je vodeći svjetski proizvođač hardvera i gotovo da ne postoji moderan uređaj (računalo, tablet, pametni telefon, pametni sat) koji nije izrađen (barem djelomično) u Kini. U srcu svih tih uređaja su procesori i čipovi koji nastaju u Kini i sve to postalo nam je sasvim normalno zadnjih godina.

No, proizvodnja uređaja u Kini nije se baš pokazala uspješnom taktikom, jer su zahvaljujući svojem svojevrsnom monopolu na tržištu proizvodnje čipova osigurali mogućnost hakiranja američkih sustava. Dio uređaja koje su naručivale razne američke tvrtke, ali i organizacije u državnom aparatu – na sebi je imao ugrađen maleni čip veličine manje od zrna riže. Taj čip ugrađen je na matične ploče od strane kineskih tvrtki, a omogućio je jednostavno hakiranje sustava putem hardvera.

Zanimljivo, SAD ovaj skandal drži u tajnosti već tri godine, no podaci si ipak nekako procurili. Prema medijskim natpisima u ovom je skandalu sudjelovalo mnogo vladinih institucija, ali i neke velike kompanije. Primjerice, ‘nadograđene’ matične ploče koristio je Apple, ali i tridesetak drugih kompanija – među kojima su i neke banke. Također, nagađa se da je dio zaraženih računala bio i u centrima gdje se drže povjerljive informacije SAD-a, što je itekako osjetljiva stvar.

Na istraživanju ovog ‘hakerskog napada’ već nekoliko godina radi 17 ljudi, koji za cilj imaju otkriti kako se cijeli propust desio i tko je u končanici kriv za ovaj skandal. Nagađa se kako kineske tvrtke nisu ugradnju tog dodatnog čipa odradile na svoju vlastitu ruku, već je u svemu sudjelovala i kineska vlada – kako bi prikupljala povjerljive podatke SAD-a. Ti dodatni čipovi omogućili su uvid u jako puno podataka i na taj su način Kini omogućili lidersku poziciju, odnosno svojevrsnu prednost na tržištu.

Piše: M.Ž.

1 komentar

  1. Rusi optužuju Amerikace da im ugrađuju špijunski hardver, Amerikanci optužuju Ruse zbog hakerskih napada i evo sada ameri optužuju Kineze zbog špijunskog hardvera.
    Žalosno, mi imamo izbor da biramo tko će nas špijunirati, ovisi čiju robu kupujemo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here