Diljem svijeta testiraju se razne tehnologije i pristupi rješavanju problema, a mnogo od testiranje završe kontra svih očekivanja. Nažalost, to se desilo i s programom kojeg je prije 5 godina nabavila britanska policija, a koji je trebao pomoći u suzbijanju stope kriminala. Zanimljivo, za vrijeme testiranja nije bilo nikakvih zamjerki na navedeni program, no nakon nekoliko godina korištenja ustanovljeno je kako program ne daje rezultate i kako je pametno stati s njegovim korištenjem.

Puno se toga izdogađalo u Velikoj Britaniji otkada je uveden sustav koji je trebao smanjiti stopu kriminala. Sustav naziva PredPol trebao je na temelju analize postojećih podataka i zbivanja na ulicama Velike Britanije prognozirati gdje su mjesta na kojima bi se uskoro mogao dogoditi neki kriminal. Sustav je u rad pušten 2013. godine, a godinu dana nakon toga rezultati istraživanja pokazali su kako je stopa rasta porasla, iako je trebala pasti.

Zanimljivo, to su u tamošnjoj policiji opravdali činjenicom da ne razumiju baš najbolje kako program funkcionira, odnosno da se ne znaju služiti njime. Nakon što su napokon naučili koristiti PredPol program, podaci i dalje nisu bili pozitivni. Generalno, zaključili su kako je ovaj program pomogao policiji i sprječavanju nekih budućih zločina koji bi se mogli dogoditi, no ne može se definirati jasna granica je li ovaj program pomogao ili nije. Zbog toga, odlučeno je kako će se raskinuti suradnja s američkom kompanijom koja je vlasnik PredPol programa.

Iako su mnogi očekivali poboljšanja, PredPol se nije pokazao spretnim rješenjem za policiju u Velikoj Britaniji. Mnogi se sada pitaju da li će se tamošnje vlastiti odlučiti na razvoj novog vlastitog sustava koji bi trebao biti precizniji i zaista pomoći u suzbijanju kriminala. Ipak, sve to teško je nagovijestiti jer je jedan od službenih razloga odustajanja od korištenja PredPol programa bio manjak novca u blagajni.

Dakle, policija reže troškove, a prvi na udaru našao se upravo taj program. Je li tehnologija i umjetna inteligencija zakazala u ovom slučaju ili se samo radi o pogrešno postavljenim temeljima i metrikama uspjeha?!

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here