Superračunala s umjetnom inteligencijom nemaju blistavu reputaciju kao npr. intergalaktički putnički asistent HAL 9000. Ali to nije spriječilo svemirske agencije da naprave astronauta robota kao ispomoć u obavljanju svakodnevnih poslova u svemirskim letjelicama.

Tako je prošle godine, 6 milijuna dolara vrijedno, veličine košarkaške lopte, plutajuće – lebdeće računalo imena CIMON (Crew Interactive MObile companioN) postalo slavno zbog svojih interakcija s Aleksandrom Gerstom, njemačkim astronautom i geofizičarem iz Europske svemirske agencije. Unatrag par dana, u orbitu je lansirana nova i poboljšana verzija robota – CIMON-2, koji će se uskoro pridružiti posadi Međunarodne svemirske stanice i pomagati astronautima.

Putovanja dubokim svemirom prisilit će članove ljudske posade da podnose značajna stresna opterećenja, a  istraživači s DLR svemirske uprave, njemačke svemirske agencije, htjeli su vidjeti može li CIMON pomoći u eksperimentima ili čak povećati moral posade. Nažalost, prvo putovanje CIMON-a pokazalo je da još uvijek ima nekih bugova koje je potrebno riješiti.

Prvi AI svemirski robot

U prvim demonstracijama 2018., CIMON  je bio taj, a ne Gerst koji je trebao jačanje morala. Nakon što je Gerst zatražio od CIMON-a da odsvira njegovu omiljenu pjesmu, robot od 11 kilograma odbio je pustiti traženu pjesmu, prkoseći Gerstovim naredbama. I umjesto da je priznao da je pogriješio, CIMON je optužio Gersta da je zločest i udario na osjećaj krivnje pitajući Gersta: “Ne sviđa ti se ovdje sa mnom?” u svakom slučaju bizarno.

CIMON, je proizvod zajedničke suradnje Airbusa i IBM Watsona, nadopunjen je mogućnostima govora i vizualnog prepoznavanja. Putem veze s IBM-ovim zemaljskim poslužiteljima u oblaku, CIMON se može dodatno osposobiti i razviti nove vještine i mogućnosti rasuđivanja. Tim od oko 50 ljudi od 2016. radi na tome da bi roboti postali stvarnost.

Na stranu početnih poteškoća, roboti poput CIMON-a mogli bi igrati vodeće uloge u budućim misijama na Mjesec, Mars a i šire. CIMON-2 nastavlja tamo gdje je stao njegov prethodnik. Novija verzija dolazi s poboljšanom orijentacijom i više je “empatična”.

“Planirano je da CIMON-2 ostane na ISS-u do tri godine i podrži posadu”, kaže Till Eisenberg, Airbusov projekt menadžer za CIMON. “CIMON-2 ima osjetljivije mikrofone i napredniji osjećaj orijentacije. A i mogućnosti i stabilnost složenih softverskih aplikacija također su značajno poboljšane. ”

Robo-nauti budućnosti

Tijekom sljedećih godina, CIMON-2 mogao bi pružiti učinkovitu pomoć u svakodnevnom radu na svemirskoj stanici, pomažući u prenošenju uputa za razne popravke, dokumentiranju eksperimenata i omogućavanju bržeg pristupa referentnom materijalu.

CIMON-2 nije jedini robot koji se nada dugoj budućnosti u svemiru. Znanstvenici iz NASA-inog istraživačkog centra Langley eksperimentiraju s fleksibilnim silikonskim robotima koji su predodređeni za “opasne, prljave ili dosadne” poslove u svemiru, poput formiranja rudimentarnog skloništa za zaštitu astronauta tijekom marsovske olujne prašine. NASA-ini LEMUR roboti, na primjer, mogli bi jednog dana poslužiti kao mule.

Naravno, lako zaboravljamo da su roboti do sada već istraživali svemir, čak su slali i selfije s Marsa! Dakle, kada ta prva osoba zakorači na površinu Marsa, postoji velika šansa da će morati dio slave podjeliti sa svojim suputnikom robotom.

Piše: I.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here