Posljednjih se tjedana puno priča o zaštiti osobnih podataka, no nekako se stječe dojam kao da je percepcija javnosti usmjerena na kriva područja. Iako servisi kao što su društvene mreže koriste vaše osobne podatke i obrađuju ih na razno razne načine, važno je spomenuti da vi pristajete na takve uvjete. No, još je važnije da vi sami sve te podatke ponosno dijelite s drugima na društvenim mrežama, što znači da vi sami poklanjate informacije svim tim servisima.

Logika je jednostavna, da bi društvene mreže bile besplatne, moraju funkcionirati na principu oglasa, a za što su im potrebni vaši podaci. Kada se registrirate na neki servis, pristajete da on koristi vaš podatke u zamjenu za besplatno korištenje servisa. Ljudi u tome često izgube važnu činjenicu, a to je da servisi ne mogu obrađivati one podatke koje korisnici ne stave na servis. Dakle, ako ništa ne staviš na servis, on neće imati što obrađivati. U končanici dolazimo da zaključka da je korisnik sam odgovoran za sadržaj koji dijeli sa servisima i drugima.

Veliki problem na koji upozoravaju mnogi stručnjaci koji se pojavio posljednjih godina jest takozvani – sharenting. Radi se o pojmu koji stoji iza činjenice da roditelji objavljuju mnoštvo fotografija svoje djece na društvenim mrežama i tako nehotično ugrožavaju život te djece. Možda nekima zvuči čudno, na za desetak godina kada ti klinci odrastu, na internetu će biti dostupna cijela njihova povijest (jer su je roditelji dijelili još od rođenja). Djeca pri tome ne mogu odlučivati što će, a što neće završiti online i oštećeni su bez da uopće imaju pravo reagirati (iako je malo vjerojatno da znaju što se konkretno događa).

Stručnjaci upozoravaju kako je pretjerano dijeljenje osobnih podataka na društvenim mrežama izrazito veliki problem, koji može imati veliki utjecaj na život. Budući poslodavci sada mogu saznati hrpetinu podataka o vama i gotovo da znaju gdje ste se, kada i s kime družili. Pazite da ono što objavljujete online bude pametno i ne narušava vaše životne principe. I svakako, izbjegavajte objavljivanje fotografija i ostalih informacija o svojoj djeci, jer ne želite im već unaprijed zagorčati budući život.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here