Samovozeći automobil američke tvrtke Uber prije dva tjedna uzrokovao je prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradala 49-godišnjakinja. Vozilo je 18. ožujka u Arizoni naletjelo na ženu, zadavši joj ozbiljne ozljede od kojih je kasnije preminula u bolnici. Slučaj je izazvao veliku pozornost jer se radi o prvoj takvoj smrti, ali i zato što se za volanom nalazio operater vozila.

Operater nesreću nije spriječio, a policija je ubrzo izvješće o događaju. „Vozilo je putovalo prema sjeveru, kada je žena hodajući izvan predviđenog pješačkog prijelaza prešla cestu sa zapada na istok i udarilo ju je Uberovo vozilo“, stoji u izvješću. Uber je do daljnjega odlučio prekinuti program razvoja autonomnih vozila u Kanadi i Sjedinjenim Državama.

Može li Uber izbjeći tužbu zakonodavnih organa?


Tvrtka se ovog tjedna nagodila s obitelji poginule žene. Svi su detalji nagodbe tajni, pa (još) ne znamo o kakvom je novčanom iznosu, kao ni uvjetima, riječ. Dakle, Uber se ipak neće morati suočavati s privatnom sudskom tužbom, a krivac za nesreću neće se određivati na sudu.

Međutim, policija u tamošnjem gradu Tempeu i dalje radi na slučaju te u svakom trenutku može poduzeti odgovarajuće pravne radnje. Pitanje je samo protiv koga – Ubera ili pak operatera, odnosno vozačice, koja nije reagirala u ključnim trenucima prije nesreće.

Video nesreće možete pogledati ovdje.

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here