Uber u svoju aplikaciju dodaje nove sigurnosne mogućnosti i mehanizme koji bi trebali pomoći i vozačima i onima koji traže prijevoz. Dotične mogućnosti su uglavnom tražili korisnici, a Uber ih je konačno počeo slušati. Ipak je korisnicima najvažnija sigurnost, a to je i Uber shvatio.
Treba biti iskren i reći da do sada Uber i nije bio najsigurnije rješenje. Uberovi vozači su kršili zakone u vožnji, radili razne kriminalne djelatnosti i slično. Možda ne u Hrvatskoj, ali u svijetu ima jako puno loših primjera koji ne idu na čast Uberu. Zato će sada Uber učiniti sve da zaštiti svoje korisnike, ali i svoju reputaciju.

Uber ozbiljno shvaća sigurnost
Tri su komponente koje moramo spomenuti u ovom kontekstu.

Sigurnost korisnika dolazi u obliku “Ride Checka”. To znači da vas Uberova aplikacija sada u vožnji prati preko GPS-a. Ta njihova tehnologija može detektirati bilo kakav sudar i osigurati da su svi sigurni. Također, ako se dogode kakve neočekivane situacije, Uber može mnogo brže i kvalitetnije reagirati. Posebice ako vozač daleko od rute kojom bi vas trebao prevesti.

Sigurnost vozača dolazi u formi “Hands-free Pickupa” i “Emergency” gumba. Prvo znači da vozač može aplikacijom upravljati glasom, odnosno ne mora tipkati po aplikaciji i voziti. Drugo je mogućnost da se brzo pozove hitna služba, policija i slično ako dođe do situacije da se dotične službe mora zvati. Tu su opciju do sada imali samo korisnici, ali će ju sada imati i vozači. Za sada se to testira sa službom “911” u Americi ali će vjerojatno brzo funkcionirati i kod nas.

Digitalna sigurnost dolazi u obliku da vam sada Uber anonimizira adresu, te nudi 2FA (Two-factor authentication). Prvo znači da vozači Ubera više neće u svojoj povijesti moći vidjeti adresu na kojoj su vas pokupili i na koju su vas dovezli. 2FA vas štiti od hakiranja korisničkog računa, jer možete tražiti da vam SMS-om dođe poruka s kodom prije svakog logiranja u aplikaciju. Svakako to uključite.

CEO Ubera – Dara Khosrowshahi – je rekao da ove mogućnosti možemo očekivati vrlo brzo, ali nisu jedini. Pošto se radi o sigurnosti jedne i druge strane, to je posao koji nema kraja i ubuduće će pokušati maksimalno zaštititi sve one koji koriste njihovu aplikaciju.

Da li je to dovoljno?
Da li su ove mogućnosti dovoljne da osiguraju i putnike i vozače? Svakako da nisu. Ali svejedno nude solidno poboljšanje u odnosu na trenutačno stanje koje je daleko od idealnog. Toga su svjesni i korisnici Ubera, njihovi vozači, ali i zaposlenici kompanije. Jednostavno moraju jako poraditi na sigurnosnim mehanizmima i svesti bilo kakve incidente na minimum. U svakom slučaju, veselimo se ovim mogućnostima i jedva čekamo vidjeti što će još Uber donijeti svima nama koji ga koristimo praktički na dnevnoj bazi.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here