Godina 2020. ostat će zapamćena zasigurno ponajviše po Korona virusu, službeno nazvanim COVID-19. No, vratimo se prvo malo u prošlost.

Prije 100 godina, pandemija virusa gripe H1N1 od 1918. do 1920. zarazila je oko 500 milijuna ljudi širom svijeta, a pretpostavlja se kako je, što direktno-što indirektno, koštala života između 40 i 50 milijuna ljudi, što nas dovodi do podatka o smrti gotovo svakog 10 zaraženog pacijenta. Iako se prije 100 godina nije putovalo oko naše planete avionima, iznenađuje podatak kako je zaraza virusom H1N1 bila zabilježena čak i na Arktiku i izoliranim pacifičkim otocima.

Bila je to do sada najsmrtonosnija epidemija u povijesti čovječanstva, a ostat će zapamćena kao „Španjolska gripa“.

 

mwc 2020 otkazan zbog korona virusa

COVID-19: godina nestašica i otkazivanja

Iako Virus COVID-19, poznatiji kao Koronavirus, statistički gledano, nije smrtonosan kao virus iz soja „običnih“ gripa, strah od nove i relativno nepoznate infekcije uzeo je maha širom svijeta. Cijeli gradovi, posebno u Kini, su u karanteni, a zbog mjera predostrožnosti, kineska vlada je zatvorila velike tvrtke i proizvodne pogone kako bi spriječila širenje virusa. Te mjere su izazvale zabrinutost i među informatičarima, jer zbog zatvorenih pogona u nekim Kineskim pokrajinama, analitičari pretpostavljaju kako će doći do globalne nestašice memorijskih čipova, LED/OLED panela i sl., a što za sobom povlači i neminovan rast cijena tih važnih komponenti.

To je dovelo do lančane reakcije, pa većina velikih tvrtki s pogonima u Kini kasni s planiranim isporukama, pa je tako najavljena i nestašica Apple iPhone uređaja.

Prva kolateralna „žrtva“ Koronavirusa je bila godišnja izložba u organizaciji GSMA-e posvećena industriji mobilnih komunikacija, poznata kao „Mobile World Congress“ (MWC). Kako su izlagači počeli panično otkazivati ovogodišnje gostovanje tj. izlaganje u Barceloni zbog straha od COVID-19 virusa, organizator je po prvi put u 25 godina odlučio otkazati ovu važnu manifestaciju. Opravdano ili ne, otkazivanjem smo ostali uskraćeni za važno predstavljanje noviteta u svijetu mobilnih komunikacija, jer su brojni proizvođači koristili upravo ovaj sajam za godišnje predstavljanje svojih proizvoda.

 

xiaomi otkazan zbog korona virusa

Xiaomi: Odgoda najavljenih nadogradnji

Za ovu veljaču Xioami je još lani najavio veliku nadogradnju svojih pametnih telefona s novim MIUI 11 sučeljem temeljenom na Android 10 operativnom sustavom.  Iako su mnogi već negodovali zbog nenajavljenog kašnjenja u nadogradnji Xiaomi i RedMi pametnih telefona, prije par dana se na kineskoj socijalnoj mreži „Sina Webo“ napokon oglasio službenom objavom i sam Xiaomi.

Tako je u službenoj objavi Xiaomi obavijestio korisnike kako neće moći u planiranom roku pustiti u opticaj novu verziju MIUI sučelja, i to za sljedeće modele svojih uređaja:

– Xiaomi Mi CC9 Pro / Mi 9
– Mi 6 / Mi 8
– Redmi K20 Pro / Redmi K30 Pro / Redmi K30 5G
– Mi 10 / Mi 10 Pro / Mi MIX 2S

Iako je za sve navedene uređaje nova nadogradnja već bila u poodmakloj beta fazi, Xiaomi poziva na strpljenje, uz obećanje kako će spomenuta nadogradnja biti puštena u narednim tjednima, mudro ne precizirajući točne datume. Očigledno je kako su mjere kineske vlade glavni razlog kašnjenja spomenutih nadogradnji.

U sličnim problemima su se našli i drugi kineski proizvođači mobilnih uređaja, pa je tako OnePlus odgodio sigurnosnu nadogradnju za OnePlus 7T za dva tjedna. Slična priča je i s Realme, a koji je odgodio firmware za Realme X2, te sa Vivo, koji je također odgodio izdavanje nadogradnje za svoje Funtouch UI  sučelje.

Što napisati za kraj? COVID-19 virus se pojavio i u nama susjednoj Italiji, pa je samo pitanje vremena kad će se proširiti i kod nas. Držite se već standardnih mjera predostrožnosti: izbjegavajte mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi, perite ruke… i ne zaboravite s vremena na vrijeme dezinficirati vaše mobilne uređaje, a koji se već godinama nalaze na listi predmeta s najvećom koncentracijom patogena.

Piše: Tonči Ložić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here