Jedan trgovac drogom iz Švedske imao je tu sreću da 3 godine nije imao pristup svojim bitcoinima jer ih je policija zaplijenila, a za to vrijeme njihova se vrijednost povećala deset puta.

Dotični trgovac optužen je 2019. za trgovinu drogom, a godinu dana ranije švedski su policijski organi zaplijenili njegovih 36 bitcoina navodno zbog ilegalnih aktivnosti. U to vrijeme bitcoini su bili ekvivalentni otprilike 150.000 dolara.

Švedsko izvršno tijelo nije žurilo s podmirivanjem gore navedene imovine zbog dugotrajnih formalnosti i na kraju je vrijednost ukradenih bitcoina porasla do te točke u kojoj su samo 3 bitcoina trebala biti prodana na aukciji kako bi se pokrili dosuđeni troškovi. Ostatak, tj. 33 bitcoina, stoga treba vratiti osuđeniku. Trenutno je vrijednost jednog bitcoina približno 49.000 dolara, pa će kriminalac dobiti protuvrijednost od 1,6 milijuna dolara.

U razgovoru za švedski radio, tužiteljica Tove Kullberg, koja se bavila slučajem, objasnila je da je ovo bio jedan od prvih slučajeva zapljena kriptovaluta u povijesti, pa vlasti još nisu razvile odgovarajuće procedure. Istodobno je uvjeravala da je lekcija naučena te da će u budućnosti podmirenje stečene imovine promjenjive vrijednosti biti drugačije.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here