Tvrtka SpaceX, osnivača Tesle Elona Muska, čiji je primarni fokus izrada svemirskih letjelica i svemirskih letovima najavljuje prvi turistički let u sklopu njihovog projekta svemirskog turizma najavljenog 2018.godine. Svemirski turizam kao najnoviji oblik turizma prvi p

uta se pojavio krajem 20. stoljeća. Te je u međuvremenu bilo desetak svemirskih turista. Let je u prosjeku koštao 25 milijuna dolara. Točna cijena ovoga leta neće biti objavljena.
Prvi turistički let SpaceX-a zakazan je za kraj 2021. godine ili u ranoj 2022. kada se namjerava turiste poslati pomoću letjelice Dragon na Međunarodnu svemirsku postaju, ISS, gdje će orbitirati nekoliko puta oko Zemlje. Za vrijeme orbitiranja turisti će biti udaljeni 400 km od površine Zemlje.

Letjelica koja će se koristiti za ovo putovanje nazvana je Crew Dragon. Nova verzija ovakve letjelica je upravo uspješno testirana zajedno s novim dodatkom – kapsulom koja je ispaljena iz rakete u slučaju eksplozije. Krajem ove godine bi trebala biti testirana s NASA-inim astronautima kako bi dobili službenu mogućnost leta. Moglo bi se reći, tehnički pregled. Unutarnji izgled letjelice možete pogledati na YouTube videu ispod.

Hoće li doći do lansiranja, vidjet ćemo krajem iduće godine. Iako ne bi bilo iznenađuju da se let otkaže ili odgodi uzevši u obzir da se SpaceX to već dogodilo par puta. Prvi su let najavili početkom 2017. godine kada su postigli dogovor s dvojicom milijardera kojima bi omogućili put oko mjeseca koristeći Crew Dragon letjelicu i Falcon Heavy raketu koja u to vrijeme još nije bila dovršena.

Let je bio planiran krajem 2018. godine, ali je otkazan tada i još uvijek se nije dogodio. Prvo lansiranje Falcon Heavyja možete pogledati ispod.

Jedan od putnika je japanski milijarder Yusaku Maezawa koji planira putovati do mjeseca i za svojega suputnika u svemir (i bračnim vodama) traži “posebnu ženu”, tako da, ako ste pripadnica ljepšega spola ili se tako osjećate, navalite jer Maezawa čeka prijave na svojem Twitteru računu.

Piše: 𝕃𝕁.𝕁.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here