Tijekom svibnja 2017., velika ransomware kampanja WannaCry zahvatila je računalne sustave diljem svijeta. Najviše se obrušila na nezakrpane sustave državnih službi i velikih organizacija, ciljajući uglavnom na računala s Windowsima XP.

Microsoft je tom prilikom čak morao intervenirati i izdati zakrpu za dugogodišnji XP. Već se mjesecima zato raspravlja o tome tko je odgovoran za virus i što su time željeli postići. U slučaj se sada umiješala politika, jer su Amerikanci pronašli navodnog krivca. Tom Bossert, savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, za napad je optužio Sjevernu Koreju, dodavši kako ima dokaze za izrečene tvrdnje.

Randomware kampanja WannaCry zahvatila je stotine tisuća računala


Vlasti SAD-a gotovo su sigurne da je za napad odgovorna skupina Lazarus Group iza koje stoji Sjeverna Koreja. „WannaCry napad bio je bešćutan, globalan, i koštao je milijarde,“ izjavio je Bossert. Također navodi da je to samo jedan od brojnih primjera kako se sjevernokorejske vlasti ponašaju maliciozno, loše i bez kontrole, a takvo je ponašanje nečuveno.

Trumpov vrh prepucavanja sa Sjevernom Korejom sada nastavlja i virtualno. „Nastavit ćemo s pritiscima kako bi umanjili njihovu mogućnost izvršenja napada; kako onih kibernetičkih, tako i svih ostalih,“ zaključio je Bossert. WannaCry „uzeo“ je svojevremeno više od 200 tisuća žrtava, te ušao na 300 tisuća računala. Stoga ne bismo željeli gledati nastavak ove priče…

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here