U travnju 2019. saznali smo o usvajanju zakona od strane ruskog parlamenta čiji je cilj – barem pod pretpostavkama – povećati sigurnost lokalnih Internet korisnika koji su izloženi raznim vrstama kibernetičkih kriminala. Runet, tj. potpuno autonomni ruski Internet, izolirao bi se od zapadnih hakera, ali ovo se nije svima svidjelo. Protivnici zakona jasno su naglasili da je takvu “lokalnu” mrežu lakše kontrolirati i da bi bilo teže objavljivati sadržaj koji nije u skladu s političkim planom trenutne vlade.

Zakon je stupio na snagu 1. studenoga 2019. godine, a prema izvornim pretpostavkama, probna isključenja s globalnog Interneta trebala su se provoditi svake godine. Zbog pandemije COVID-19 prošlogodišnji testovi su morali biti prekinuti, no ove je godine – iako pandemija još nije u potpunosti prevladana, odlučeno da se test izvede, kako izvještava ruski dnevnik RCB.

Rusija se isključila s globalnog interneta

Testovi su provedeni od 15. lipnja do 15. srpnja, a svrha im je bila provjeriti – “može li Runet raditi u slučaju vanjskih smetnji, blokada i drugih prijetnji”. Cjeloviti rezultati ispitivanja još nisu objavljeni (očekuje se do 31. kolovoza), ali već se smatraju uspješnima. Prema neslužbenim informacijama, u testovima je sudjelovala tvrtka Rostelecom, četvrti najveći ruski provider mobilne telefonije i vlasnik najveće optičke mreže na svijetu.

 

Ovo nije prvi put da je Rusija testirala performanse i rad vlastite mreže – u kolovozu 2019. saznali smo o takozvanom vojnom Internetu, koji bi omogućio brzi prijenos podatkovnih paketa ili komunikaciju čak i u slučaju cyber napada.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here