Pitanje sigurnosti na internetu posljednjih je godina itekako aktualno jer pokazuje se kako ni jedan servis, ma kako god kvalitetno bio napravljen, ne može u potpunosti odoljeti kvalitetnim hakerskim napadima. S obzirom na to da sve više vremena provodimo na internetu i da putem interneta obavljamo veliki dio posla, sve smo izloženiji takvim hakerskim napadima. Isto tako, s druge strane sve više raste broj pokušaja onih koji žele ukrasti naše podatke, odnosno koji žele naštetiti nekom našem informatičkom sustavu. Stoga, pitanje internetske sigurnosti postaje jedan od ključnih problema budućnost – a evo kakvo rješenje priprema Rusija za taj problem.

Rusija već neko vrijeme radi na razvoju nacionalne strategije za digitalnu ekonomiju, koja bi trebala obuhvaćati mnoge segmente vezane uz poslovanje na internetu. Posebno je interesantan dio u kojem se Rusi zalažu za to da pružatelji internetskih usluga osiguraju potpuno funkcionalan interneta na području Rusiju u slučaju da se ta zemlja odvoji od ostatka svijeta (u internet komunikaciji).

Zanimljivo, ruski operateri tako će biti primorani lasti promet kroz točke komunikacije nad kojima će vlasti imati uvid, odnosno na kojima će moći kontrolirati što se događa s internetom. Time se želi eliminirati vanjske servere koji mogu biti potencijalno opasni za vrijeme hakerskih napada.

Da bi isprobali kako navedena stvar funkcionira Rusi će sprovesti jedan veliki eksperiment koji vjerojatno neće biti baš po volji ruskih građana. Naime, Rusija će na svojem teritoriju ugasiti internet kako bi provjerili može li se tako zaštiti od opasnih hakerskih napada koji bi se mogli dogoditi u budućnosti.

Eksperiment bi se prema svemu sudeći trebao održati prije 1. travnja, no s obzirom na to da se digitalna strategija još uvijek nadopunjuje moguće su neke žalbe na takvu odluku. Ipak, sve je izglednije da će Rusi barem na kratko ugasiti vlastiti internet kako bi testirali svoju zanimljivu teoriju o eliminiranju hakerskih napada.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here