Programerska scena vrlo brzo doživljava razne promjene. Posebice se to odnosi na promjenu popularnosti različitih programskih jezika. Svako malo nastaju novi programski jezici, a samo rijetki od njih doživljavaju veliki uspjeh kao što je to primjerice Java, PHP, .NET, itd. Razlog zanemarivanja programskih jezika većinom se kriju u činjenici da nastaju novi, bolji i jednostavniji programski jezici koji mogu raditi puno više stvari nego postojeći. Još jedan od razloga zašto neki jezici splasnu nakon nekog vremena je vrlo brza promjena hardverskih rješenja i novih mogućnosti koje ne mogu biti isprogramirane u nekim starim jezicima.

Sve to povod je napretka i dogradnje jezika na novije verzije. Ovih dana u javnosti se pojavila zanimljiva informacije, koja će vrlo vjerojatno mnoge iznenaditi. Naime, Microsoft je odlučio kako će uskoro njegov programski jezik .NET postati open source platforma, što bi u pravilu značilo da isti jezik možemo koristi i na Linux i na Mac OS platformama. Vrlo rijetko se događa da Microsoft spaja svoju komercijalnu stranu i open source tehnologiju. No, jasno je kako open source sve više raste u svijetu, te je to jedan od poticaja da se Microsoft priključi tom krugu.

Iz Microsofta su jasno poručili kako im je plan omogućiti developerima da razvijaju programe za sve platforme, odnosno operacijske sustave. Kako bi to mogli ostvariti potrebno je prebaciti .NET u open source oblik kako bi taj jezik mogli koristiti svi. Ovakav potez iz Microsofta malo je tko očekivao, no sada su nastala pitanja vezana uz budućnost Microsofta. Sprema li se Microsoft možda na drastične promjene i da li nam u budućnosti planira pustiti neki open source operativni sistem u uporabu? Takvo što teško je zaključiti na temelju trenutnih informacija, no jasno je kako se pod vodstvom Nadelle u Microsoftu nešto vidljivo mijenja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here