Nakon procjene prijava, Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), zadužena pri Europskoj komisiji za provedbu programa WiFi4EU, objavila je popis 1.780 općina i gradova iz cijele EU koji su osvojili vaučere

ZAGREB, 28. listopada 2019. – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), kao hrvatski predstavnik u mreži BCO-a (Broadband Competence Office Network Facility), obavještava zainteresiranu javnost kako su objavljeni rezultati trećeg natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa u okviru inicijative WiFi4EU, koji se održao od 19. do 20. rujna 2019. Komisija je zaprimila više od 11.000 zahtjeva iz svih zemalja sudionica od ukupno 25.000 registriranih općina koje su ostvarile pravo na sudjelovanje.

Nakon procjene prijava, Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), zadužena pri Europskoj komisiji za provedbu programa WiFi4EU, objavila je popis 1.780 općina i gradova iz cijele EU koji su osvojili vaučere. U sljedećih nekoliko dana svaki će podnositelj zahtjeva dobiti pojedinačnu obavijest o rezultatima poziva. Nakon primitka obavijesti, dobitnici vaučera morat će potpisati Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava koji je dostupan na Portalu WiFi4EU i time ostvariti pravo na primitak vaučera u vrijednosti 15.000 eura.

Ovim pozivom, svim je zemljama sudionicama bilo zagarantirano najmanje 15 vaučera, pod uvjetom da imaju dovoljan broj podnositelja zahtjeva, a maksimalan raspoloživi iznos za svaku zemlju koja sudjeluje bio je 142 vaučera, odnosno 8% proračuna poziva.

Potražnja je uvelike premašila broj vaučera koji su bili dostupni u ovom pozivu. Općine i gradovi iz svih 30 zemalja sudionica (države članice EU, Norveška i Island) prijavile su se na poziv. Sedam zemalja (Španjolska, Italija, Njemačka, Francuska, Rumunjska, Austrija i Mađarska) dostiglo je maksimalni broj vaučera koji su dostupni jednoj državi članici. Hrvatska je osvojila ukupno 72 vaučera, što uz 224 iz prvog i 142 iz drugog poziva iznosi ukupno 438 osvojenih vaučera ukupne vrijednosti 6.570.000 eura. Time je gotovo 80% hrvatskih općina i gradova osvojilo vaučere, a većina njih već je implementirala WiFi rješenja na svojim područjima i otvorila mreže za besplatno korištenje javnosti.

Općine koje u ovom i u prethodnim pozivima nisu uspjele osvojiti vaučere, mogu se ponovo prijaviti na preostali poziv koji će biti objavljen sljedeće godine.

Detaljne popise gradova i općina dobitnika vaučera:

Sopje
Podcrkavlje
Ivanska
Virje
Gornja Vrba
Sveti Ivan Žabno
Novigrad Podravski
Stankovci
Škabrnja
Breznički Hum
Preseka
Oriovac
Strahoninec
Mali Bukovec
Kolan
Tounj
Klanjec
Zagvozd
Konjščina
Lipovljani
Poličnik
Vinica
Veliki Bukovec
Martijanec
Cerovlje
Bogdanovci
Kukljica
Đurmanec
Punat
Milna
Seget
Vrsar – Orsera
Podstrana
Ljubešćica
Donja Voća
Pašman
Hvar
Hum Na Sutli
Goričan
Kaptol
Jasenovac
Vođinci
Gornja Stubica
Pribislavec
Martinska Ves
Negoslavci
Pakoštane
Bednja
Kloštar Ivanić
Veliko Trgovišće
Muć
Kanfanar
Vrbnik
Barban
Brestovac
Luka
Stupnik
Plitvička Jezera
Zemunik Donji
Podgorač
Zadar
Gradec
Bakar
Lipik
Vinodolska Općina
Tar-Vabriga – Torre-Abrega
Lovinac
Zmijavci
Hrvatska Kostajnica
Lećevica
Funtana – Fontane
Matulji

 

P.R.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here