Velike promjene vezane uz širenje informacija koje su postale dio svakodnevice jednostavno su prisilile Google na određene poteze. Ubuduće će Google upozoravati ljude kad su rezultati pretrage nepouzdani.

U petak je Google službeno objavio kako će korisnici dobivati upozorenja o pouzdanosti njihove pretrage. Obavijest o tome dolazit će u obliku pop-upa u situacijama kad su rezultati pretrage vezani uz izvanredne vijesti ili druge situacije i događaje koji se neprestano razvijaju. Drugim riječima, obavijesti koje će korisnici dobivati bit će prisutne kad o određenoj temi neće biti dovoljno informacija s pokrićem tj. kad ne bude postojao autoritet ili izvor s pouzdanim informacijama.

Kao jedan od primjera poruke koja će se prikazivati iznad rezultata pretrage može se navesti: „It looks like these results are changing quickly.“

Danny Sullivan iz Googlea na svom je blogu rekao kako će obavijesti upućivati korisnike kako je najbolje da se rezultati pretrage provjere kasnije kad će biti više informacija iz većeg spektra izvora koji će biti dostupni.

Ova Googleova novost svojevrsni je odgovor na brojne kritike koje su bile upućivane za dezinformacije, ekstremizam i nepoželjan sadržaj. Kritike koje su bile namijenjene tehnološkim divovima poput Googlea ili Facebooka posebno su se bile intenzivirale tijekom pandemije koronavirusa i borbe protiv lažnih vijesti. Svoj doprinos dodatnom otežavanju situacije svakako su bili dali i američki izbori.

Google je, povučen velikim brojem kritika, tijekom zadnjih mjeseci pokušao pružiti više konteksta u pretragama pa je tako korisnicima u SAD-u predstavio oznaku „About this result“ kojom se nastojalo dati više informacija o kontekstu izvora.

Google je također započeo intenzivniju suradnju s Wikipedijom jer se nastojalo prvenstveno poboljšati informacije o pandemiji koronavirusa. Wikipediji je razdoblje pandemije predstavljalo jedan od najvećih izazova i još od 5. siječnja 2020. kad je objavljen članak „2019-2020 izbijanje epidemije gripe u Kini“, koji je kasnije promijenjen kad je virus prepoznat kao Covid-19, internetska enciklopedija intenzivno radi na pravovremenom i točnom navođenju informacija. Od 22. listopada 2020. Wikipedija je uspostavila suradnju s WHO-om za sprječavanje širenja lažnih informacija o koronavirusu.

Uvođenjem novih obavijesti i uspostavom suradnje s Wikipedijom Google neće zaustaviti plasiranje lošeg i nepouzdanog sadržaja. Još uvijek nije jasno što je to točno dovoljan broj izvora i uvijek će, naravno, za neke biti sporni izvori koji će imati autoritet za plasiranje točnih informacija, ali ovim potezom Google ipak daje dodatne informacije korisnicima koje mogu dobro poslužiti kod utvrđivanja pouzdanosti napisanog ili viđenog i dati doprinos objektivnom viđenju stvari.

Piše: Ervin Mičetič

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here