Vlasti su mu oduzele digitalni novčanik, ali ne i lozinku… Šahovski rečeno pat pozicija…

Divna stvar s bitcoinom su neke njegove očigledne prednosti, poput mogućnosti anonimnog vlasništva i sigurnog prijenosa, također stvari koje često stvaraju i ovakve situacije: policija u Njemačkoj zaplijenila je više od 50 milijuna eura (60 milijuna dolara) u bitcoinima , ali ne mogu pristupiti nijednom, jer, kako prenosi Reuters, osoba od koje su je uzeli neće im otkriti svoju lozinku.

Dotični je čovjek osuđen i odslužio je kaznu u zatvoru zbog tajnog instaliranja softvera za rudarenje bitcoina na tuđa računala, ali tijekom cijelog procesa nikada nije podijelio lozinku, kako bi njemačke vlasti mogle ući u račun. “Pitali smo ga, ali nije htip odijeliti” izjavio je za Reuters tužitelj. Sada se postavlja veliko pitanje: možete li policija doista zaplijeniti nešto, u ovom slučaju novac, kojemu ne možete niti pristupiti ili ga koristiti?

Još je eklatantnije pitanje koliko se često gube lozinke, PIN-ovi za kriptovalute poput Bitcoinova  i pojavljuju u pričama o izgubljenim velikim novcima kojima se zapravo ne može niti pristupiti. Nedavno je u “New York Timesu” objavljena priča o programeru s vlastitim bitcoin blagom, zaključanom na tvrdom disku, i izgubljenom lozinkom, koja je zapravo otkrila nevjerojatnu statistiku: oko 20 posto bitcoina koji danas postoji (ukupno oko 140 milijardi USD) potpuno je izgubljeno ili zaključano u novčanike s izgubljenim zaporkama, što znači da su potpuno nepristupačni.

Pa ga možda ovaj njemački zaljubljenik u bitcoin drži zaključanim i ne želi otkriti nikome lozinku ili ju je jednostavno zaboravio. Reuters izvještava da su tužitelji “osigurali da muškarac ne može pristupiti “svojem” novcu”, ali ako ni oni njemu ne mogu pristupiti, mislim da možemo zaključiti da se gomila izgubljenih bitcoina samo još dodatno povećala.

Za one koji ne znaju, podsjetimo da je Bitcoin pokrenut još davne 2009. godine kao decentralizirana digitalna valuta, što znači da ga neće nadgledati niti regulirati niti jedna administratorska strana, poput vlade ili banke. Peer-to-peer transakcije potaknule su uspon svijeta digitalnih valuta, a bitcoin je cijelo vrijeme bio u prvom planu. Blockchain je javna knjiga koja se koristi za provjeru i evidentiranje tih transakcija. Više o Blockhainu pročitajte ovdje.

Pitanje sigurnosti bilo je temeljno za bitcoin od njegovog razvoja. S jedne strane, sam bitcoin vrlo je teško hakirati, a to je velikim dijelom zahvaljujući blockchain tehnologiji koja ga podržava. Kako blockchain neprestano pregledavaju korisnici bitcoina, hakiranje je vrlo  malo vjerojatno.

S druge strane, međutim, činjenica da je sam bitcoin teško hakirati ne znači da je to nužno sigurno ulaganje. Postoji potencijal za sigurnosne rizike u raznim fazama trgovinskog procesa. Tako da ništa nije sto posto sigurno, no više o tome nekom drugom prilikom.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here