Budući da se sve više spominje ekološka katastrofa koja će pogoditi Zemlju i rastući broj stanovnika na njoj, da bi smo preživjeli i nastavili rasu, potrebno je pronaći zamjenski planet. NASA je predložila izradu novog teleskopa koji bi trebao učiniti upravo to: Misija “Habitable Exoplanet Observatory” (HabEx) tražila bi “drugu Zemlju” na koju bi se čovječanstvo moglo na kraju preseliti.

“Naš je cilj vidjeti možemo li pronaći planet sličan Zemlji, onaj koji može podržati život ovakav kakav znamo”, izjavio je profesor Scott Gaudi, istraživač sa Sveučilišta Ohio State. “Premda smo do sada identificirali brojne planete izvan našeg Sunčevog sustava, nijedan se nije pokazao da ima sve potrebne elemente za život ljudske rase. HabEx misija bio bi sljedeći logični korak u potrazi za planetima sličnim našoj Zemlji. ”

HabEx bi bio svemirski teleskop, sličan Hubble svemirskom teleskopu, ali sa zrcalom mnogo većim od Hubbleovog, širine čak 4 metra u odnosu na širine dosadašnjeg Hubblea od 2,4 metra. Također bi bio opremljen suncobranom, u obliku diska od 52 m, koji bi se mogao saviti u usku spiralu za lansiranje prije nego što se postavi u konačni oblik u konturama cvijeta. Ovaj “suncobran” bi blokirao svjetlost s obližnjih zvijezda, omogućujući teleskopu da otkriva prigušeniju svjetlost udaljenijih zvijezda, omogućavajući mu da vidi dublje u svemir.


Prijedlog je predstavljen na svim važnijim sastancima svemirske unije, American Geophysical Union u San Franciscu i na SPIE Optical Engineering + Applications ove godine u San Diegu. I jedan je od četiri najvažnija koncepta misije koje NASA razmatra za svoje sljedeće aktivnosti. 
NASA ima u planu omogućiti HabEx-ova istraživanja učiniti dostupna i ostalim znanstvenicima izvan NASA-e, koji žele koristiti ovaj teleskop za odgovor na goruća znanstvena pitanja.
Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here