Elon Musk je vizionar koji se svim silama trudi napraviti svijet boljim mjestom za život. Za razliku od velikana današnjeg tehnološkog svijeta koji svoje projekte gledaju kroz veliku zaradu, stječe se dojam kako Musku uopće nije stalo do zarade, već do razvoja tehnologije koja će pomagati društvu. Srećom, Musk iza sebe ima dovoljne zalihe novca da može raditi na nekoliko projekata paralelno pa zbog tega ne treba strahovati kako će svoje tehnologije naplaćivati velikim svotama. No, s obzirom na to da nemamo potpunih informacija, nećemo ulaziti u taj dio priče.

Ovih je dana u javnost puštena jedna sjajna novost, a došla je iz Federalne komisije za komunikacije (FFC). Iako smo već pričali o velikom projektu kojeg planira ostvariti Musk kako bi osigurao internet svim područjima zemlje, ovog je puta priča poprimila ozbiljnije razmjere. Naime, FFC je odobrio razvoj tog projekta, odnosno lansiranje potrebnih satelita u orbitu kako bi se napravila nova internet mreža.

Ideja Muska, pod nazivom Starlink, je izgraditi sustav od 12.000 satelita koji bi se lansirali u orbitu i putem kojih bi internet bio dostupan svim stanovnicima zemlje. Jasno, radi se o jako velikom i inovativnom projektu pa su o ostvarenju istog trebale odlučivati nadležne službe. A te su službe, točnije FFC, odlučili kako Musk može krenuti s realizacijom projekta i na raspolaganju ima 6 godina da ostvari barem dio projekta. Nakon tih 6 godina dozvola za lansiranje satelita se ukida i trebati će je ponovno tražiti.

Ispred Muska je sada veliki zadatak – unutar 6 godina lansirati u zemljinu orbitu više od 4.000 satelita. Ti bi se sateliti međusobno povezali i tvorili bi jedno okruženje koje bi trebalo omogućiti satelitski internet cijelome svijetu. FFC je za sada odobrio slanje nešto više od 4.000 satelita, a ukoliko se projekt pokaže uspješnim vjerojatno će se razmotriti i željena brojka od 12.000.


No, u cijeloj toj priči Musk će imati glavnu ulogu, jer lansirati toliko broj satelita nije malo u tako kratkom razdoblju. Valja spomenuti kako je nedavnim lansiranjem svoje rakete Musk već ‘odveo’ u orbitu pokusne satelite koji su trenutno u testiranju. Ono na što je FFC obratio posebnu pozornost jest rješavanje svemirskog otpada, odnosno satelita koji će biti oštećeni ili van funkcije. Za te satelite Musk mora smisliti adekvatno rješenje i nakon toga projekt može ići prema zacrtanom cilju.

Piše: M.Ž.

1 komentar

  1. Evo razlike u inteligenciji između Zuckerberga i Muska. Dok jedan misli i pati samo za novcem i ostati će mrzak svima, drugi uživa u svom radu, voljen je od ljudi i ostati će upamćen kao ljudina.
    A tako bi mogao i Zuckerberg raditi na nekim “plemenitim” projektima koje voli i biti voljen, čak je i puno bogatiji od Muska pa bi mogao i više uložiti. Ali ne, njemu je bitnije uz svojih 50 milijardi zaraditi još dva milijuna od prodaje naših osobnih podataka… budala!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here