Roboti se polako ušuljavaju u našu svakodnevicu i u razvijenim zemljama nije rijetkost da ćete ponekog robot sresti kako obavlja neki posao. Jedno od mjesta gdje se roboti mogu sresti ‘na ulici’ jest Silicijska dolina u SAD-u, koja slovi za žarište novih IT ideja.

Nedavno je tamo zabilježen slučaj napada čovjeka na robota, pri čemu je robot zadobio neke ogrebotine, a čovjek je priveden policiji zbog činjenice da je bio pod utjecajem alkohola.

Iako će roboti za koju godinu preuzeti dio svakodnevnih poslova ljudi, nekako se čini da narod još nije u potpunosti spreman na robotizaciju. Trebat će vremena da se priviknemo na situaciju da oko nas patroliraju roboti koji obavljaju neke poslove.

Knightscope K5 je robot koji je zadužen da patrolira parkiralištem i upravo je to radio u trenutku kada ga je napao jedan pijani Amerikanac. Robot se oštetio, ali samo do te mjere da je prošao s manjim ogrebotinama, ali je i dalje mogao kvalitetno normalno funkcionirati. S druge strane, muškarac je priveden u policiju, gdje je naknadno tretiran prema zakonima SAD-a, a razlog privođenja bilo je alkoholizirano stanje muškarca.

Prema istraživanjima koja su provedena u Japanu, napadi na robote nisu rijetkost. Zanimljiva je pak činjenica da roboti najčešće stradavaju od strane djece. Naime, dok se roboti kreću japanskim šoping centrima obavljajući svoje aktivnosti, djeca im često prilaze, udaraju ih, a ponekad čak i psuju. Slute li to djeca da nam se u budućnosti sprema robotska invazija? 😀

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here