Mnogo je kritika bilo usmjereno na Microsoft posljednjih godina, ponajviše zbog toga što se svojim novim pokušajima izgradnje sustava nisu pomakli u pozitivnom smjeru. Činjenica je da danas gotovo milijarda korisnika još uvijek koristi zastarjele sustave Windowsa, odnosno mnogi još uvijek nisu i ne žele prijeći na aktualni Windows 10 sustav. Iako se situacija iz mjeseca u mjesec mijenja i pokazuje kako je sve više korisnika Windows 10 sustava, čini se da će takav preljev korisnika trajati još neko vrijeme.

Okušao se Microsoft u izgradnji operativnog sistema za pametne telefone i tamo su isto podbacili. Njihov je sustav preživio tek koju godinu i valja napomenuti da su samo pobrali mrvice na tržištu. I dok se činilo kako je Microsoft izgubio borbu protiv Googlea i Apple, oni se vraćaju ponovno s jednim pokušajem koji bi ovog puta mogao uroditi plodom. Naime, Microsoft radi na razvoju sustava koje će objedinjavati sve ostale operativne sisteme, odnosno omogućiti će korištenje svih uređaja na računalu upogonjenom Windowsima.

Pisali smo nedavno kako je Microsoft sve bliže pronalasku načina povezivanja svih pametnih telefona i tableta na računalo putem Windows sustava. Naime, Microsoft planira izgraditi sustav koji će omogućiti sinkronizaciju uređaja bez obzira na to na kojem sustavu djeluju. Takvo što omogućiti će Windowsima da počnu konkurirati Android i iOS sustavu, čime bi se nakon višegodišnjih pokušaja napokon mogli dokopati određenog dijela tržišta kojim dominiraju ova dva konkurenta.

Ovakav razvoj situacije omogućio bi Microsoftu da zaprijeti preuzimanjem dijela tržišta, no tome ne mora nužno biti tako. Microsoft je nedavno objavio kako ima trenutno više od 700 milijuna korisnika aktivnih na Windows 10 uređajima. S druge strane, Apple ima 1.3 milijardi korisnika, dok Google ima ogromnih 2.5 milijardi korisnika koji koriste uređaje na Google platformama. Prije spomenutim potezom Microsoft si otvara vrata da napadne tržište konkurencije, no valja spomenuti da ni konkurencija ne spava.


Apple već godinama pokušava osmisliti jedan sustav koji će funkcionirati na svim njihovim uređajima i korak po korak sve su bliže tome. Google želi postići sličnu stvar na način da sve svoje sustave i ideje poveže u jednu veliku koja će dominirati tržištem. No, za sada nitko od njih nije svojim potezima ugrozio konkurenta, dok bi Microsoft razvojem platforme neovisne o sustavu mogao u potpunosti poremetiti stanje na tržištu. Tko će u cijeloj toj prići odnijeti pobjedu?

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here