Microsoft već godinama razvija inovacije u raznim segmentima tehnološkog sektora – koje mu u konačnici donose prijeko potrebne financije za nova istraživanja. Poslovanje Microsofta znatno je šire od Windows i Office softverskih rješenja, a sve se češće veže i uz hardverska rješenja. Ovog puta Microsoft je predstavio rezultate svojeg inovativnog koncepta podatkovnog centra smještenog na morskome dnu – koji se pokazao itekako uspješnim.

Danas, više no ikada prije u povijesti, stvaramo ogromne količine podataka – koje negdje moraju biti spremljene. Sve popularniji oblik spremanja podataka jest u cloud, a krajnji korisnici često ni ne poimaju da su ti podaci spremljeni na nekim ogromnim serverima koji rade 24 sata dnevno. Podatkovni centri iznimno su velika postrojenja u kojima se spremaju terabajti i terabajti podataka, a sve to potrebno je redovito održavati i adekvatno hladiti. Upravo je glađenje velikih servera jedan od ključnih problema kada pričamo o velikom podatkovnim centrima pa je Microsoft odlučio testirati jednu naizgled neobičnu ideju – smještanje podatkovnog centra na morsko dno.

Početkom 2018. godine Microsoft je u blizini Škotske u more (na dubinu 35 metara) spustio jednu kapsulu unutar koje je bio smješten podatkovni centar, odnosno serveri. Unutar kapsule nalazilo se 12 serverskih rackova, a ideja cijelog projekta bilo je testiranje potencijala smještanja podatkovnog centra ispod razine mora. Nakon dvije godine, Microsoft je odlučio izvaditi kapsulu iz mora kako bi vidio je li testiranje uspjelo.

Kapsula prekrivena algama i školjkama, u svojoj je unutrašnjosti osigurala iznimno dobre uvjete – barem tako kažu iz Microsofta. Unutar kapsule su kontrolirani uvjeti, a zbog okruženosti morem temperatura u kapsuli je konstantna – što pripomaže boljem radu servera. Konkretno, pokazalo se kako je ispod mora zabilježeno oko 70% manje otkazivanja komponenti, nego li kod podatkovnih centara na kopnu. Samim time, kapsula se pokazala vrlo učinkovitom i primjenjivom u budućnost. Prema dostupnim podacima, inženjeri Azure sektora već rade na osmišljavanju ponude kod koje bi se tvrtkama omogućilo smještanje podatkovnih centara ispod mora – čime bi se osigurala bolja i stabilnija dostupnost podataka.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here