Došao je tiho i ušao je u legendu. Iako se Microsoft, tvrtka koja je djelomično ”zaslužna” za nastajanje nečega što je danas poznato kao BSOD nikada nije ovome nadao, on je ipak rođen.

BSOD je nešto s čime se susreo gotovo svaki ”stariji” korisnik Windows računala i Windows operativnih sustava. Kada kažem ”stariji” onda tu mislim pod korisnike koji su koristili Windowse XP, Millenium, 98 i te sustave koji su bili poznati po misterioznom nastajanju problema unutar sustava, a onda i pojavom BSOD-a.

Danas je ipak situacija puno bolja tako da novi korisnici Windowsa gotovo da se i neće trebati susresti s ovime. Ako koristite Windows 7, 8 ili 10, BSOD će vam biti prava rijetkost, što je dobro. Osobno koristim Windows 7 već petu godinu zaredom i još niti jednom mi se nije ”dogodio” BSOD, dok su iskustva sa recimo Windows XP sasvim drugačija.

BSOD je za nas koji smo upoznati s njime traumatično iskustvo. Svaki puta kada bi se poznati plavi ekran pojavio s odgovarajućom kombinacijom brojeva i poruka u kojima je ”System dump memory” valjda najdraža, sjećam se poznatog osjećaja straha i blagog osjećaja panike jer sam znao da nešto nije u redu. Kao što sam rekao, BSOD i problemi vezani uz njega su uglavnom nestali pojavom novijih verzija Windowsa, no opet, sjećanja se ponekad vrate.


Bilo kako bilo, BSOD ili ”Blue Screen of Death” je u prošlosti bio simbol kvara i neispravnosti unutar Windows računala. No jeste li se ikada zapitali – kako je uopće BSOD nastao? Zbog čega je uopće došlo do prve pojave ovog zaslona na Windows računalima? U nastavku ćemo nešto reći o tome kako je došlo uopće do BSOD-a i što je bilo to što ga je uzrokovalo. Kratka povijest našeg ”dragog” BSOD-a – slijedi u nastavku.

 

ctrl alt del

 

Kombinacija tipki Ctrl, Alt i Delete kod Windowsa 3.1

Prva, da tako kažem, u potpunosti funkcionalna verzija Windowsa – Windows 3.1 nije imao BSOD. Umjesto pojave njega, svaki puta kada bi došlo do totalnog kaosa i rušenja cjelokupnog sustava, Windows bi završio tako što bi se pokazao crni zaslon. Ako ste imali sreće, taj crni zaslon je u isto vrijeme bio i Command Prompt, pa ste Windows mogli pokrenuti odande. Ako niste, onda ste cjelokupan sustav trebali pokrenuti resetiranjem računala.

Ipak, ono što je bilo specifično kod Windowsa 3.1 jest to što je korisnik mogao sam namjerno uzrokovati pojavu BSOD. Ako biste u isto vrijeme pritisnuli tipke Ctrl, Alt i Delete, računalo bi otišlo u poznati BSOD koji će biti inspiracija kasnijeg nastanka našeg ”Plavog ekrana” kakvog smo ga poznavali jako dugo vremena.

 

windows 95 bsod

 

Vrijeme kada je BSOD zaživio ”punim plućima”: vrijeme Windowsa 95 i 98

Vrijeme kada je Windows 95 trebao izaći na tržište i postati dostupan za korištenje na osobnim računalima može se usporediti s 2007. godinom kada je cijeli svijet iščekivao prvo pojavljivanje iPhonea. Reklame su najavljivale Windows 95 kao ”vrhunac evolucije operativnih sustava”, kao nešto neviđeno što će korisnicima pružiti ono što dosad nikad nisu vidjeli niti okusili. I Microsoft je bio u pravu što se toga tiče, barem djelomično. S time da nitko nikada nije uistinu bio spreman na pojavu nečega što će se s vremenom nazvati BSOD.

Plavi ekran bi se pojavio svaki puta kada bi se unutar Windowsa dogodio jedan (ili više) od ovih potencijalnih problema: ako neka komponenta ne bi radila, ako neki program ne bi radio ili ako bi Windows bio u nekom problemu. Sam BSOD bi nakon što bi se pojavio, korisniki dao neku šifriranu poruku u vezi samog problema i toga kako se taj problem može riješiti.

U teoriji je bilo rečeno da bi pritiskom na bilo koju tipku na tipkovnici korisnik mogao isključiti sporni program i Windows vratiti ponovno u njegovo ”radno” stanje, no istina jest da je ovo rijetko kada funkcioniralo u praksi. Windows 98 je BSOD i njegovo pojavljivanje dodatno ”usavršio” jer je bilo upravo nevjerojatno koliko se taj operativni sustav  rušio te koliko je bio nestabilan. Windows 98 SE je trebao popraviti stvar. I jest, ali ne osjetno. Barem ne u pogledu BSOD i njegovog čestog pojavljivanja.

 

windows-2000-server

 

Windows 2000

Za vrijeme pojave Windowsa 2000 Microsoft je već napravio pravi popis mogućih rješenja kako otkloniti BSOD kao i potencijalne uzročnike istog. Među savjetima koje su korisnici tadašnjiih Windowsa 2000 mogli koristiti, moglo se pročitati o tome kako je vrlo vjerojatno da je uzročnik BSOD neki virus (kojih je u to vrijeme bilo oko tisuću) ili nepravilan rad čvrstog diska.

S obzirom da niti Windows 2000 nije donio neke super promjene i unaprijeđenja u radu u odnosu na prijašnje dvije iteracije Windowsa, korisnici su se još uvijek itekako često susretali s BSOD-om, a vrlo su rijetko saznavali prave uzroke problema.

 

windows-xp bsod

 

BSOD na Windows XP, Vista-i i ”sedmici”

Windows XP je u pogledu BSOD donio promjene u smislu da je sada postojalo puno više savjeta i iskustava kako riješiti pojedini uzrok jer su korisnici u ovome vremenu već imali ponešto iskustva pa su sami krenuli u otkrivanje što bi sve moglo uzrokovati pojavu BSOD-a.

Sam XP je davao i kodove u obliku brojeva binarnog sustava koje je onda korisnik mogao zapisati i ”googlati” ne bi li eventualno pronašao rješenje i uzrok BSOD-a. Ipak, pojava BSOD-a kod Windowsa XP je bila dosta rjeđa nego kod prijašnjih iteracija Windowsa (pogotovo ako je korisnik imao Service Pack 2 i 3, što je dovelo do značajnih poboljšanja u vezi stabilnosti rada sustava.

Windows Vista je opet dovela do češćih pojava problema koji bi dovodili do BSOD, dok je ”sedmica” puno, puno više minimizirala pojavu BSOD-a, dajući korisnicima poprilično optimiziran i stabilan operativni sustav.

 

Blue-Screen-of-Death-Windows-10

 

Windows 8 i Windows 10

Prva stvar koja je bila vidljivo drugačija kod BSOD, prvo u vezi Windowsa 8, a kasnije i Windowsa 10 jest izgled. Naime, nove verzije Windowsa sada imaju promijenjeni BSOD koji uključuje tužni ”smajlić”’ bez bilo kakvih kodova ili šifri koji bi mogli ukazivati na to što bi mogao biti potencijalni uzročnik nastanka BSOD.

Ipak, ono što je najvažnije jest to da je Microsoft uspio s izlascima Windowsa 8 i 10 gotovo u potpunosti neutralizirati pojavu BSOD. Današnji sustav Windows 10 je poznat po tome što se radi o vjerojatno najstabilnijem Windows sustavu uopće (ako ne brojimo Windows 7).

 

Nasljedstvo koje je BSOD ostavio

Iako Microsoft nikada nije htio da se BSOD uopće pojavi na Windows računalima, stvarnost je ipak bila drugačija. BSOD je bio i ostao jedan od najvažnijih simbola Windows operativnih sustava. Danas čak na internetu i postoje BSOD screensaveri.

Sam screensaver je osmislila tvrtka Sysinternal (ovu tvrtku danas posjeduje Microsoft), pa ako želite ”namjerno” imati BSOD uvijek na svome računalu, skinite screensaver i uživajte. Bilo kako bilo, bez obzira na sav stres, strahove i nervozu koju je BSOD znao izazivati, ono što je sigurno jest da je BSOD definitivno ušao u legendu i nešto čega ćemo se mi, koji smo imali iskustva s njim, dugo sjećati.

Piše: I.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here